Akkerbouw

Foto & video

Cichorei laden met verbeterde muis

Loonbedrijf Hack verbeterde de muis waarmee zij in het zuidwesten cichorei laden. Bij het laden treden nu minder verliezen op.

Foto

 • De cichoreicampagne van Sensus is weer van start gegaan. Hier laadt de cichoreimuis de geoogste cichorei bij Smits in Oud-Vossemeer op Tholen. - Foto's: Anton Dingemanse

  De cichoreicampagne van Sensus is weer van start gegaan. Hier laadt de cichoreimuis de geoogste cichorei bij Smits in Oud-Vossemeer op Tholen. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Vorig jaar waren er bij telers nogal wat gemengde gevoelens over het laden met een muis. Er traden te veel verliezen op. Loonbedrijf Hack uit Kruisland heeft na het vorig seizoen de cichoreimuis op een aantal punten aangepast om cichoreiverlies zoveel mogelijk te voorkomen. Achter de muizenbek zijn nu nauwelijks snippers te zien.

  Vorig jaar waren er bij telers nogal wat gemengde gevoelens over het laden met een muis. Er traden te veel verliezen op. Loonbedrijf Hack uit Kruisland heeft na het vorig seizoen de cichoreimuis op een aantal punten aangepast om cichoreiverlies zoveel mogelijk te voorkomen. Achter de muizenbek zijn nu nauwelijks snippers te zien.

 • Een van de aanpassingen zijn 2 extra rollen, de gele en die daar meteen onder. Achter de bek blijft nog wat liggen omdat de ondergrond niet vlak is. In dit geval gaat de muis tijdens het wisselen van vrachtwagen een stuk achteruit en iets opzij om zo deze achtergebleven cichorei alsnog te rapen.

  Een van de aanpassingen zijn 2 extra rollen, de gele en die daar meteen onder. Achter de bek blijft nog wat liggen omdat de ondergrond niet vlak is. In dit geval gaat de muis tijdens het wisselen van vrachtwagen een stuk achteruit en iets opzij om zo deze achtergebleven cichorei alsnog te rapen.

 • Zo was de bek vorig jaar voor de aanpassingen. Aan beide zijden torpedo-achtige punten die de te laden pennen van de hoop scheiden.

  Zo was de bek vorig jaar voor de aanpassingen. Aan beide zijden torpedo-achtige punten die de te laden pennen van de hoop scheiden.

 • Deze torpedo's zijn nu vervangen voor verticale vijzels die de pennen de bek opdraaien.

  Deze torpedo's zijn nu vervangen voor verticale vijzels die de pennen de bek opdraaien.

 • De vijzel aan het werk. Door het draaien van de vijzel komt de hoop plaatselijk in beweging en valt geleidelijk in bek. De veegarm hoeft nu nog nauwelijks gebruikt te worden.

  De vijzel aan het werk. Door het draaien van de vijzel komt de hoop plaatselijk in beweging en valt geleidelijk in bek. De veegarm hoeft nu nog nauwelijks gebruikt te worden.

 • Een van de belangrijkste aanpassingen is de bypass-band over de axiaalset. Vorig jaar was die nog te kort waardoor schone pennen door de axiaalrollen werden beschadigt waarbij er soms veel cichoreisnippers onder de axiaalset lagen. Het laswerk rechtsboven de axiaalset laat zien dat de bypass-band is verlengd.

  Een van de belangrijkste aanpassingen is de bypass-band over de axiaalset. Vorig jaar was die nog te kort waardoor schone pennen door de axiaalrollen werden beschadigt waarbij er soms veel cichoreisnippers onder de axiaalset lagen. Het laswerk rechtsboven de axiaalset laat zien dat de bypass-band is verlengd.

 • De cichorei op de bypass-band. Het is duidelijk dat het beetje tarra niet opweegt tegen het verlies aan snippers. Dat is dan bij deze verleden tijd.

  De cichorei op de bypass-band. Het is duidelijk dat het beetje tarra niet opweegt tegen het verlies aan snippers. Dat is dan bij deze verleden tijd.

 • Deze cichorei is nog met relatief weinig puntbreuk op de hoop gekomen. Dat was op bijvoorbeeld Noord-Beveland wel anders. Daar was de kleigrond zo hard dat met rooien werd gestopt vanwege de forse puntbreuk en de flinke slijtage aan de rooier. Inmiddels is er regen van betekenis gevallen zodat het rooien bij een volgende poging beter zal gaan.

  Deze cichorei is nog met relatief weinig puntbreuk op de hoop gekomen. Dat was op bijvoorbeeld Noord-Beveland wel anders. Daar was de kleigrond zo hard dat met rooien werd gestopt vanwege de forse puntbreuk en de flinke slijtage aan de rooier. Inmiddels is er regen van betekenis gevallen zodat het rooien bij een volgende poging beter zal gaan.

 • Smits had door de hoge opkomst en de droogte veel kleine pennen. Hij heeft nu 11 hectare gerooid die nu opgehaald wordt.

  Smits had door de hoge opkomst en de droogte veel kleine pennen. Hij heeft nu 11 hectare gerooid die nu opgehaald wordt.

Of registreer je om te kunnen reageren.