Foto's: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Bietencampagne in Flevoland van start

Maatschap Koopman in Marknesse is een van de telers die suikerbieten rooit voor de eerste dag van de bietencampagne van Suiker Unie.

Chauffeur op 1 van de 2 nieuwe Grimme Maxtron 620 rooiers van loonbedrijf van Unen uit Emmeloord is zzp er Jan de Gorter.

Dinsdagmorgen 11 september om 6.15 uur is de eerste vracht al geladen en op weg naar de fabriek in Groningen. Dit is de tweede vracht.

Erwin Koopman brengt beurtelings de 2 kippers met bieten naar het erf.

Het erf blijft mooi schoon. Onder deze omstandigheden komt er geen modder mee.

Rups en brede banden laten met deze mooie structuur van de grond geen sporen na. Koopman zou als het suikerpercentage meevalt alles wel zo willen rooien.

Vanuit de cabine is goed te zien dat de perfect ontbladerde bieten richting opaallichters de rooier ingaan.

Lossen van een vracht suikerbieten bij de fabriek van Suiker Unie in Vierverlaten bij Groningen. De campagne is nu echt begonnen. In Vierverlaten worden nu vooral suikerbieten uit Friesland, Groningen en Flevoland aangevoerd, Drenthe blijft in verband met lage opbrengsten nog wat achter.

Maatschap Harrie en Erwin Koopman in Marknesse (Fl.) teelt ruim 21 hectare suikerbieten van het ras BTS 2345. Zij leveren gedurende de campagne 4 keer ruim 5 hectare suikerbieten. De eerste 5 hectare is voor de vroege levering. - Foto's: Sytze Bakker

De opbrengst is nog moeilijk in te schatten, maar duidelijk is dat er nu al 2 kippers nodig zijn om de opbrengst van een ronde kwijt te kunnen.

De gevolgen van de droogte zijn nog zichtbaar. Afgestorven blad op de grond en fris groen blad op de bieten. Nu de prangende vraag: wat zal het suikerpercentage zijn?

Samen met Erwin Koopman en medewerker Fokke de Boer van Van Unen bekijkt De Gorter of de ontbladeraar goed is afgesteld.

De Grimme Maxtron 620 heeft een Inline-Multihakselaar die de bieten ontdoet van blad en de kop van de biet laat zitten. De bladresten komen tussen de rijen terecht.

De Gorter rooit alleen de kopakker van het deel dat nu gerooid wordt.

De aantasting door bladziekten begint hier en daar in het perceel ook zichtbaar te worden. Op de later te leveren percelen voert Koopman nog een bespuiting tegen bladschimmels uit.

Beheer
WP Admin