Akkerbouw

Foto & video

Vlas vlot oprollen met nieuwe zelfrijdende pers

In het Zuidwesten wordt het vlas voor Van de Bilt zaden en vlas uit Sluiskil geoogst. De regen zorgt voor wat stagnatie. Voor het vlas is dat niet erg, dat kan om te roten nog wel wat nattigheid gebruiken.

Foto

 • Timmers Agroservice uit Kerkwerve haalde voor de regen nog aardig wat vlas binnen. Dit bedrijf verzorgt voor Van de Bilt de gehele oogst in het noordelijk deel van Zeeland. Hier is Timmers met de laatste fase van de oogst bezig. Met een nieuwe Union GX250-balenpers worden de vlaszwaden op rollen geperst, klaar om op te halen. - Foto's: Anton Dingemanse

  Timmers Agroservice uit Kerkwerve haalde voor de regen nog aardig wat vlas binnen. Dit bedrijf verzorgt voor Van de Bilt de gehele oogst in het noordelijk deel van Zeeland. Hier is Timmers met de laatste fase van de oogst bezig. Met een nieuwe Union GX250-balenpers worden de vlaszwaden op rollen geperst, klaar om op te halen. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De eerste fase van de oogst is het plukken van het vlas. Het vlas wordt met wortel en al uit de grond getrokken om een zo lang mogelijke vezel te krijgen.

  De eerste fase van de oogst is het plukken van het vlas. Het vlas wordt met wortel en al uit de grond getrokken om een zo lang mogelijke vezel te krijgen.

 • Bij de vlasteelt is zowel de vezel als het zaad van belang. Daarom wordt al tijdens het plukken het zaad uit de bolletjes gedorst. Hiervoor is de plukdorser ontwikkeld. Daarvoor werden of de bolletjes tijdens de pluk van de stengel gescheiden of tijdens het keren gedorst óf zelfs na het persen voor de balen op het bedrijf de verwerking in gaan. Overigens worden deze laatste methoden nog wel toegepast wanneer het zaad van ondergeschikt belang is.

  Bij de vlasteelt is zowel de vezel als het zaad van belang. Daarom wordt al tijdens het plukken het zaad uit de bolletjes gedorst. Hiervoor is de plukdorser ontwikkeld. Daarvoor werden of de bolletjes tijdens de pluk van de stengel gescheiden of tijdens het keren gedorst óf zelfs na het persen voor de balen op het bedrijf de verwerking in gaan. Overigens worden deze laatste methoden nog wel toegepast wanneer het zaad van ondergeschikt belang is.

 • Het zaad gaat, net als zaadoogsten als tarwe en graszaad, in wagens naar het bedrijf voor nadrogen en schonen.

  Het zaad gaat, net als zaadoogsten als tarwe en graszaad, in wagens naar het bedrijf voor nadrogen en schonen.

 • Tijdens het lossen controleert een medewerker de dorstrommels of er niet te veel vezels zijn meegekomen die het dorsen nadelig kunnen beïnvloeden.

  Tijdens het lossen controleert een medewerker de dorstrommels of er niet te veel vezels zijn meegekomen die het dorsen nadelig kunnen beïnvloeden.

 • Onder optimale omstandigheden kan het vlas een week na het plukken geperst en afgevoerd worden. Dan is het wel zaak dat er direct na het plukken enige regen van betekenis valt. Daarna blijft het vlas nog enkele dagen liggen, zodat het kan roten. Dan worden de zwaden gekeerd, die kort erna geperst en afgevoerd kunnen worden. Deze zomer was ook voor de vlasoogst niet optimaal. Pas na een maand kan er gekeerd worden.

  Onder optimale omstandigheden kan het vlas een week na het plukken geperst en afgevoerd worden. Dan is het wel zaak dat er direct na het plukken enige regen van betekenis valt. Daarna blijft het vlas nog enkele dagen liggen, zodat het kan roten. Dan worden de zwaden gekeerd, die kort erna geperst en afgevoerd kunnen worden. Deze zomer was ook voor de vlasoogst niet optimaal. Pas na een maand kan er gekeerd worden.

 • Het vlas wordt met 2 zwaden tegelijk gekeerd. Tijdens het plukken wordt al rekening gehouden met het feit dat er een vrije baan beschikbaar moet zijn.

  Het vlas wordt met 2 zwaden tegelijk gekeerd. Tijdens het plukken wordt al rekening gehouden met het feit dat er een vrije baan beschikbaar moet zijn.

 • Omdat met betrekkelijk hoge snelheid wordt gereden, is de kans op stropen groter. Het is daarom van belang om de machine op tijd van vezelresten te ontdoen.

  Omdat met betrekkelijk hoge snelheid wordt gereden, is de kans op stropen groter. Het is daarom van belang om de machine op tijd van vezelresten te ontdoen.

 • Dit ziet een vlasser graag. Mooi aaneengesloten zwaden met weinig tussenruimte.

  Dit ziet een vlasser graag. Mooi aaneengesloten zwaden met weinig tussenruimte.

 • De lengte is prima, bijna 90 centimeter. Dit is dan wel een van de beste percelen. Door een sterke variatie in zaaitijd gecombineerd met de extreme weersomstandigheden dit jaar haalt de meerderheid van de percelen dit resultaat niet.

  De lengte is prima, bijna 90 centimeter. Dit is dan wel een van de beste percelen. Door een sterke variatie in zaaitijd gecombineerd met de extreme weersomstandigheden dit jaar haalt de meerderheid van de percelen dit resultaat niet.

 • De laatste fase om het vlas van het land te krijgen is het persen. Het vlas moet op een specifieke manier tot ronde balen worden geperst om het later goed te kunnen verwerken op het vlasbedrijf. Om dit te optimaliseren heeft Timmers Agroservice geïnvesteerd in een splinternieuwe zelfrijdende balenpers, die hier voor het eerst wordt ingezet.

  De laatste fase om het vlas van het land te krijgen is het persen. Het vlas moet op een specifieke manier tot ronde balen worden geperst om het later goed te kunnen verwerken op het vlasbedrijf. Om dit te optimaliseren heeft Timmers Agroservice geïnvesteerd in een splinternieuwe zelfrijdende balenpers, die hier voor het eerst wordt ingezet.

 • "De getrokken balenpersen zijn zeker nog niet versleten, maar de ontwikkelingen staan niet stil. Ik wil de klant zo goed mogelijk van dienst zijn, want ook die is bekend met de nieuwste ontwikkelingen. Daarom hebben we geïnvesteerd in deze zelfrijder, die efficiënter is en mooier werk aflevert", zegt Dirk Timmers.

  "De getrokken balenpersen zijn zeker nog niet versleten, maar de ontwikkelingen staan niet stil. Ik wil de klant zo goed mogelijk van dienst zijn, want ook die is bekend met de nieuwste ontwikkelingen. Daarom hebben we geïnvesteerd in deze zelfrijder, die efficiënter is en mooier werk aflevert", zegt Dirk Timmers.

 • Deze Union GX250 zet de balen na het persen rechtop, zodat ze meteen bij het ophalen op elkaar gezet kunnen worden. Dit in tegenstelling tot de meest gebruikte getrokken pers, waarbij de balen op de ronde kant blijven liggen en eerst gekanteld moeten worden.

  Deze Union GX250 zet de balen na het persen rechtop, zodat ze meteen bij het ophalen op elkaar gezet kunnen worden. Dit in tegenstelling tot de meest gebruikte getrokken pers, waarbij de balen op de ronde kant blijven liggen en eerst gekanteld moeten worden.

 • Nog een belangrijk voordeel is dat het verbruik van touw met ongeveer 15% is afgenomen. Het touw wordt van het begin tot het eind van de rol meegewikkeld om de baal voor verwerking makkelijk af te wikkelen. Daarvoor zijn eigenlijk alleen de twee middelste touwwindingen van belang. Bij deze Union-pers gaat alleen bij de laatste windingen touw mee om de anders losse zijkanten van de baal bijeen te houden.

  Nog een belangrijk voordeel is dat het verbruik van touw met ongeveer 15% is afgenomen. Het touw wordt van het begin tot het eind van de rol meegewikkeld om de baal voor verwerking makkelijk af te wikkelen. Daarvoor zijn eigenlijk alleen de twee middelste touwwindingen van belang. Bij deze Union-pers gaat alleen bij de laatste windingen touw mee om de anders losse zijkanten van de baal bijeen te houden.

 • Het opraapmechanisme staat iets schuin ten opzichte van het zwad. Dit is een bewezen verbetering van het rapen.

  Het opraapmechanisme staat iets schuin ten opzichte van het zwad. Dit is een bewezen verbetering van het rapen.

 • Niet alleen het raapmechanisme staat schuin, dat geldt ook voor de achterkant. Tijdens het persen gaan de achterwielen in lichte hondengang om te voorkomen dat deze over het naastliggend zwad rijden.

  Niet alleen het raapmechanisme staat schuin, dat geldt ook voor de achterkant. Tijdens het persen gaan de achterwielen in lichte hondengang om te voorkomen dat deze over het naastliggend zwad rijden.

 • Dan is het tijd voor een tussentijdse versnapering. Monteur en teler zijn erbij om tijdens de maidentrip van deze machine de chauffeur met raad en daad bij te staan.

  Dan is het tijd voor een tussentijdse versnapering. Monteur en teler zijn erbij om tijdens de maidentrip van deze machine de chauffeur met raad en daad bij te staan.

 • Na de regen wordt onder mooie omstandigheden verder geperst. Voor de regen is ongeveer 25 hectare geperst. Deze pers haalt door alle aanpassingen en vernieuwingen een dubbele capaciteit ten opzichte van de tot nog toe ingezette getrokken pers.

  Na de regen wordt onder mooie omstandigheden verder geperst. Voor de regen is ongeveer 25 hectare geperst. Deze pers haalt door alle aanpassingen en vernieuwingen een dubbele capaciteit ten opzichte van de tot nog toe ingezette getrokken pers.

Of registreer je om te kunnen reageren.