Akkerbouw

Foto & video 5 reacties

Opbrengst plantuien best goed, ondanks extreem groeiseizoen

De Zeeuwse akkerbouwer Steven Dees heeft 4 hectare plantuien laten rooien. Door het extreme groeiseizoen komen er minder kilo’s van het land, maar de opbrengst valt Dees niet tegen.

Foto

 • Het heeft niet veel geregend in het zuidwesten van het land, maar het is voor akkerbouwer Steven Dees uit Wissenkerke op Noord-Beveland voldoende om de plantuien te kunnen rooien. Loonbedrijf Van der Heijde uit het Zeeuwse Kamperland rooit hier 4 hectare plantuien van het ras Setton. - Fotos: Anton Dingemanse

  Het heeft niet veel geregend in het zuidwesten van het land, maar het is voor akkerbouwer Steven Dees uit Wissenkerke op Noord-Beveland voldoende om de plantuien te kunnen rooien. Loonbedrijf Van der Heijde uit het Zeeuwse Kamperland rooit hier 4 hectare plantuien van het ras Setton. - Fotos: Anton Dingemanse

 • De plantuien zien er mooi uniform uit wat betreft grofte. Terwijl dit ook nog een zwad is op de kopakker. Dees kan nog niks zeggen over de opbrengst. “Dat is moeilijk in te schatten als ze nog in het zwad liggen. Er komen wel minder kilo’s van het land dan normaal vanwege de droogte. Maar het valt me niet tegen hoe ze uiteindelijk nog zijn gegroeid.”

  De plantuien zien er mooi uniform uit wat betreft grofte. Terwijl dit ook nog een zwad is op de kopakker. Dees kan nog niks zeggen over de opbrengst. “Dat is moeilijk in te schatten als ze nog in het zwad liggen. Er komen wel minder kilo’s van het land dan normaal vanwege de droogte. Maar het valt me niet tegen hoe ze uiteindelijk nog zijn gegroeid.”

 • Opvallend zijn de vele groene pijpen. Die stonden twee weken geleden nog rechtop. Dat is bijzonder voor een plantui, zeker na een extreem groeiseizoen met veel water aan het begin en extreme droogte en hitte aan het einde.

  Opvallend zijn de vele groene pijpen. Die stonden twee weken geleden nog rechtop. Dat is bijzonder voor een plantui, zeker na een extreem groeiseizoen met veel water aan het begin en extreme droogte en hitte aan het einde.

 • Het lang groen blijven van het loof is een raseigenschap van Setton. Dat zorgde dit jaar voor een langere groeiperiode.

  Het lang groen blijven van het loof is een raseigenschap van Setton. Dat zorgde dit jaar voor een langere groeiperiode.

 • Op de kopakkers worden de zwaden op elkaar gelegd. Dat voorkomt schade bij het keren van de rooier. Over enkele dagen worden de uien geraapt. Dat doet Dees zelf met een aangepaste aardappelrooier.

  Op de kopakkers worden de zwaden op elkaar gelegd. Dat voorkomt schade bij het keren van de rooier. Over enkele dagen worden de uien geraapt. Dat doet Dees zelf met een aangepaste aardappelrooier.

 • Daar waar het zwad is verplaatst, blijft maar een enkele ondermaatse ui achter. Met dit perceel plantui zit het wel goed ondanks het extreme groeiseizoen. Bij zaaiuien is het een ander verhaal. Als die niet bijtrekken, blijft het percentage ondermaatse uien erg groot. Op Noord-Beveland kan niet worden beregend, dus het gewas een handje helpen zit er voor de akkerbouwers niet in.

  Daar waar het zwad is verplaatst, blijft maar een enkele ondermaatse ui achter. Met dit perceel plantui zit het wel goed ondanks het extreme groeiseizoen. Bij zaaiuien is het een ander verhaal. Als die niet bijtrekken, blijft het percentage ondermaatse uien erg groot. Op Noord-Beveland kan niet worden beregend, dus het gewas een handje helpen zit er voor de akkerbouwers niet in.

Laatste reacties

 • breukers1

  Misleidende titel. Geldt dit voor alle plant uien of net bij deze of enkele telers. Een zwaluw....... maar we zijn het intussen wel gewend.

 • info36

  De telers zijn zelf zo dom om te doen of het allemaal wel meevalt.

 • heineken4695

  Inderdaad! Het is gewoon slecht tot superslecht in de uien, zeer fijn, holle stand, zat percelen die het rooien niet waard zijn. Dit geldt voor zowel beregend als onberegend. Afzet verloopt ook nog eens zeer stroef en de prijs is natuurlijk ook om te huilen. Wel hoger dan laatste jaren, maar bij de huidige oogsten in het zuidwesten is het saldo alweer niet kostendekkend! Stoppen met die rommel.

 • vael

  titel is inderdaad misleidend, als er bij het overleggen van het zwad uien door de mat vallen zijn ze gewoon veel te fijn voor plantuien, en heb je geen opbrengst.
  het zal wel zijn zoals bij de meeste telers hier in t zuidwesten; je mist gewoon 25 ton uien per hectare. maar inderdaad als je dacht dat je 26 ton tekort zou komen valt t weer mee!!

 • Peter Erkens

  Inderdaad een niets zeggend artikel. Concreet: wij komen net niet aan de 40 ton/ha. Trek maar je eigen conclusies.... Gezien het weer zou de conclusie kunnen zijn dat het mee valt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.