Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Vroege oogst van wintertarwe, nog niet alles oogstrijp

De oogst van wintertarwe is in Flevoland eerder begonnen dan normaal. Niet alle percelen zijn echter oogstrijp, de vochtgehaltes variëren van onder de 13% tot boven de 20%. In de NOP en Zuidelijk Flevoland zijn al veel percelen wintertarwe geoogst. In Oostelijk Flevoland is het wat rustiger.

Dit ras is oogstrijp, het vochtgehalte is 13,7%. Het gewas heeft het in de winter door kou en nattigheid erg moeilijk gehad, het staat dun en het stro is kort. De opbrengst zal tegenvallen. Klunder heeft nog Expert wintertarwe staan maar die is nog niet oogstrijp.

Met 3 kippers brengt Jarno Hoogenboom het graan naar een opslag van Profyto DSD in Swifterbant.

Op de valreep nog een perceel met 2 John Deere combines bij Boudeling in Swifterbant. Niet dat er haast bij was maar er waren gewoon 2 beschikbaar. Totaal heeft Boudeling 80 ha waarvan nu 16 ha Benchmark wordt geoogst door Loonbedrijf Van Unen uit Emmeloord.

Het stro wordt geperst door een ZZP er uit Rouveen die zelf ook nog wat stieren mest. Met veel menskracht worden de pakjes van het land gehaald.

Het graan wordt hier niet buiten gestort maar in de special ingerichte domeinschuur opgeslagen. Daar kan het jaarrond bewaard en verhandeld worden.

Het dorsen gaat zwaar aldus Bart van der Wiel, de kafjes gaan er moeilijk af maar het vocht is met 12% wel goed. Gezien het aantal aren zal de opbrengst redelijk zijn.

Bij Van der Wiel VOF wordt 35 ha wintertarwe van het ras Expert geoogst door Sjaak en Bart van der Wiel.

De korrel ziet er goed uit.

Peter Poels uit Ens laat hier 3,5 ha zomergerst van het ras Irina oogsten door loonbedrijf Wieringa uit Espel. Hij wou de wintertarwe er achteraan doen maar die is nog lang niet goed.

Met een geschat vochtgehalte van 15% is het mooi dorsen. De kipper wordt door buurman Peter Poels op het erf van Omta gestort.

In de Noordoostpolder laat Bertus Omta uit Ens zijn wintertarwe combinen door loonbedrijf van Unen uit Emmeloord. Nico Boscher oogst hier 7 ha van het ras Tabasco.

De kipper wordt niet op het erf gelost maar direct naar een afnamepunt in Zeewolde gebracht. Het stro van 7 ha gaat naar een eenden mester op de Veluwe. Wisse heeft nog 10 ha te gaan.

Bij Zeewolde in Zuidelijk Flevoland is Ko Wisse 7 hectare Expert Wintertarwe aan het oogsten met een New Holland CSX7060. De opbrengst wordt geschat op ruim 10 ton p ha met 13,8% vocht en een HL-gewicht van 80,8 kilo.

Deze tarwe laat zich goed dorsen. Het heeft een vochtgehalte van 13,8% en een HL-gewicht van 79 kilo.

Het stro gaat naar loonbedrijf Beekman in Vaassen. Stro zal vlot geperst kunnen worden.

Walter Remijn uit Lelystad is 12,5 ha Benchmark wintertarwe aan het dorsen met zijn John Deere Hydro/4 1177. Zonder GPS rechte baantjes trekken geeft mooi beeld.

De Bruycker slaat het graan in de schuur op met behulp van een inschuurlijn. Koen de Brucker neemt een vochtmonster van de band. Het vochtgehalte is 12,7%. Er moet nog 13,5 ha geoogst worden.

De korrels zijn goed gevuld en het ziet er hier best goed uit. Er wordt wel hier en daar geklaagd dat niet alle korrels gemakkelijk uit het kaf gaan. De snelle afrijping zal daar de oorzaak van zijn.

Bij De Bruycker Agro in Dronten is Alwin Westers op een John Deere 2054 combine 14 hectare Porthus vroege wintertarwe aan het combinen. De opbrengst van de wintertarwe lijkt dit jaar niet hoog te zijn, er wordt gesproken over ruim 10 ton per ha.

Bij Lelystad oogst Rob Klunder zijn 14,2 hectare Diderot wintertarwe met een Massey Ferguson 29. - Foto's: Sytze Bakker

Beheer
WP Admin