Akkerbouw

Foto & video 1 reactielaatste update:1 okt 2018

Limburgse graanoogst snel verlopen

Op een enkel perceel na is graanoogst 2018 in Limburg deze week weer geschiedenis. Een toenemende hoeveelheid Limburgs graan gaat de grens over naar Joël Stassen in de Belgische grensgemeente Dilsen-Stokkem. Deze neemt jaarlijks 70.000 ton graan in. Opvallend in Limburg dit jaar is de introductie van het graanoogsten door loonbedrijf Hartmann met een nieuwe Shelbourne arenstripper. Dit ter bescherming van de korenwolf.

Foto

 • Joël Stassen neemt de granen in van ruim 120 Nederlands-Limburgse telers. Op jaarbasis collecteert hij ruim 70.000 ton granen. Hiervan is 40% afkomstig uit België, 40% uit Nederland en 20% uit Duitsland. - Foto's: Guus Queisen

  Joël Stassen neemt de granen in van ruim 120 Nederlands-Limburgse telers. Op jaarbasis collecteert hij ruim 70.000 ton granen. Hiervan is 40% afkomstig uit België, 40% uit Nederland en 20% uit Duitsland. - Foto's: Guus Queisen

 • Waarschijnlijk zou het Nederlandse aandeel van de graaninname door Stassen nog groter zijn als de Maas, die hier bovendien de landsgrens vormt, geen sta in de weg zou vormen. Om de Maas letterlijk te overbruggen moeten boeren en loonwerkers met de grotere kipkarren over Maaseik rijden. Een omweg van circa 20 kilometer enkele reis.

  Waarschijnlijk zou het Nederlandse aandeel van de graaninname door Stassen nog groter zijn als de Maas, die hier bovendien de landsgrens vormt, geen sta in de weg zou vormen. Om de Maas letterlijk te overbruggen moeten boeren en loonwerkers met de grotere kipkarren over Maaseik rijden. Een omweg van circa 20 kilometer enkele reis.

 • De omweg via Maaseik van in totaal ruim 40 kilometer blijft akkerbouwer Jos Waelen uit Elsloo-Stein bespaard. Hij blijft met zijn combinatie onder de grens van het maximale toelaatbare gewicht van het veer bij Berg a/d Maas. Al 10 jaar brengt hij de tarwe naar België.

  De omweg via Maaseik van in totaal ruim 40 kilometer blijft akkerbouwer Jos Waelen uit Elsloo-Stein bespaard. Hij blijft met zijn combinatie onder de grens van het maximale toelaatbare gewicht van het veer bij Berg a/d Maas. Al 10 jaar brengt hij de tarwe naar België.

 • Waelen is tevreden over de opbrengst en het hectolitergewicht variërend van 85,4 tot 86,7 en een vochtpercentage van tussen de 10,8 en 12,4. Dit resulteert uiteindelijk in een gemiddelde opbrengst van 9 ton per hectare.

  Waelen is tevreden over de opbrengst en het hectolitergewicht variërend van 85,4 tot 86,7 en een vochtpercentage van tussen de 10,8 en 12,4. Dit resulteert uiteindelijk in een gemiddelde opbrengst van 9 ton per hectare.

 • Verwijzend naar deze hectoliter-gewichten stelt Joël Stassen dat hij nog nooit zo’n kwalitatief hoogwaardige tarwe heeft ingenomen. Als oorzaak wijst hij op het feit dat de tarwe door de droogte weinig last heeft gehad van Fusarium.

  Verwijzend naar deze hectoliter-gewichten stelt Joël Stassen dat hij nog nooit zo’n kwalitatief hoogwaardige tarwe heeft ingenomen. Als oorzaak wijst hij op het feit dat de tarwe door de droogte weinig last heeft gehad van Fusarium.

 • Door het te hoge gewicht van de combinatie en de lading mag loonbedrijf Fuchs uit Born geen gebruik maken van het veerpont en moet hij steeds over Maaseik rijden om het graan van zijn klanten naar Stassen te transporteren.

  Door het te hoge gewicht van de combinatie en de lading mag loonbedrijf Fuchs uit Born geen gebruik maken van het veerpont en moet hij steeds over Maaseik rijden om het graan van zijn klanten naar Stassen te transporteren.

 • Voor akkerbouwer Zef Lebens uit Holtum oogst loonwerker Jean-Paul Fuchs in Baakhoven de wintertarwe. Circa 2 tot 3 weken vroeger dan normaal.

  Voor akkerbouwer Zef Lebens uit Holtum oogst loonwerker Jean-Paul Fuchs in Baakhoven de wintertarwe. Circa 2 tot 3 weken vroeger dan normaal.

 • „Zelfs mijn vader kan zich niet herinneren dat we de hele oogst vanaf de eerste tot en met de laatste dag aan één stuk door hebben kunnen combinen”, zegt Jean Paul Fuchs.

  „Zelfs mijn vader kan zich niet herinneren dat we de hele oogst vanaf de eerste tot en met de laatste dag aan één stuk door hebben kunnen combinen”, zegt Jean Paul Fuchs.

 • De aanhoudende droogte deed tijdens de oogst letterlijk veel stof opwaaien. Zo ook uit de combine van loonbedrijf Hoedemakers bij het oogsten van tarwe tussen Susteren en Nieuwstadt.

  De aanhoudende droogte deed tijdens de oogst letterlijk veel stof opwaaien. Zo ook uit de combine van loonbedrijf Hoedemakers bij het oogsten van tarwe tussen Susteren en Nieuwstadt.

 • De tarwe-opbrengsten in Zuid-Limburg vielen hoger uit dan vooraf verwacht. Deze varieert van ruim 7 tot krap 10 ton per hectare. Op de Midden-Limburgse zandgronden werden opbrengsten van tussen de 5,6 tot ruim 8 ton gemeld.

  De tarwe-opbrengsten in Zuid-Limburg vielen hoger uit dan vooraf verwacht. Deze varieert van ruim 7 tot krap 10 ton per hectare. Op de Midden-Limburgse zandgronden werden opbrengsten van tussen de 5,6 tot ruim 8 ton gemeld.

 • Loonbedrijf Hartmann start dit jaar met graanoogsten met een nieuwe arenstripper van de Amerikaans/Engelse fabrikant Shelbourne. Dit jaar oogst hij met deze machine 160 hectare tarwe. Het betreft percelen in korenwolfbeschermingsgebieden waar ter bescherming van dit beestje het gewas langer blijft staan.

  Loonbedrijf Hartmann start dit jaar met graanoogsten met een nieuwe arenstripper van de Amerikaans/Engelse fabrikant Shelbourne. Dit jaar oogst hij met deze machine 160 hectare tarwe. Het betreft percelen in korenwolfbeschermingsgebieden waar ter bescherming van dit beestje het gewas langer blijft staan.

 • De stripper is voorzien van een achterwaarts roterende striprotor die uitgerust is met roestvrijstalen vingers. Deze stripvingers kammen door het gewas, strippen het graan en laten de rest van het gewas staan. De meerkosten voor de teler voor het oogsten bedragen circa €50 per hectare.

  De stripper is voorzien van een achterwaarts roterende striprotor die uitgerust is met roestvrijstalen vingers. Deze stripvingers kammen door het gewas, strippen het graan en laten de rest van het gewas staan. De meerkosten voor de teler voor het oogsten bedragen circa €50 per hectare.

 • De 8,7 meter brede arenstripper past op de combines van de CNH groep (Case en New Holland). Voor Claas is een tussenstuk beschikbaar. Doordat het stro niet door de combine gaat kan Hartmann met een hogere snelheid (8 km/u) oogsten. De eerste resultaten zijn volgens Henny Hartmann verbluffend. „Hogere capaciteit, terwijl het korrelverlies gelijk is aan regulier oogsten. Dit verlies is bovendien heel nauwkeurig vanuit de cabine in te stellen tot een verlies van 0,5%”, legt Hartmann uit.

  De 8,7 meter brede arenstripper past op de combines van de CNH groep (Case en New Holland). Voor Claas is een tussenstuk beschikbaar. Doordat het stro niet door de combine gaat kan Hartmann met een hogere snelheid (8 km/u) oogsten. De eerste resultaten zijn volgens Henny Hartmann verbluffend. „Hogere capaciteit, terwijl het korrelverlies gelijk is aan regulier oogsten. Dit verlies is bovendien heel nauwkeurig vanuit de cabine in te stellen tot een verlies van 0,5%”, legt Hartmann uit.

Eén reactie

 • koestal

  Mooi op tijd

Of registreer je om te kunnen reageren.