Foto: Sytze Bakker AkkerbouwFoto

Graszaadoogst zonder droogkosten

Terwijl er veel wordt beregend, dienen de graszaadpercelen zich aan om te oogsten. Het kost weinig moeite om de zaden direct uit de combine droog in de container te krijgen.

Bij Jan Hospers uit Nagele (Fl.) is Arjan Ooms uit Marknesse 5,40 hectare Engels raaigras gazontype van het ras Zurich aan het combinen met de New Holland CX 8080. - Foto's: Sytze Bakker

Beregenen is dit seizoen een veelvoorkomend beeld. Dat bewijst dat de oogst van graszaad en granen heel voorspoedig kan verlopen.

Gezien de kleur van de zwaden hooi zal dit van hoge kwaliteit zijn. Het persen zal een mooi product opleveren.

De container is opgehaald door Vandinter Semo uit Scheemda (Gr.). Het 5,4 hectare grote perceel leverde een bruto-opbrengst van 13.100 kilo. Het bruto-product moet nog wel geschoond worden. Het zaad is voor een Spaanse klant die het onder andere verwerkt in sportveldmengsels voor Real Madrid.

Ooms is nu met het eerste perceel van de ongeveer 20 hectare graszaad bezig.

Mooi beeld van het stof dat uit het zaad geschoond is en het hooi dat misschien zo geperst kan worden.

Persen in grote balen. Volgens de handelaar is het vaak haastwerk, met als gevolg dat de balen in folie gewikkeld moeten worden om regen voor te blijven. Ondanks dat de kwaliteit dit jaar goed is, is er nog geen grote vraag naar graszaadhooi. Met aanhoudende droogte en tekort aan ruwvoer kan de vraag wel toenemen.

Het hooi wordt losgeschud, een dag later komt de pers.

Het zaad van dit gazontype is van goede kwaliteit en hoeft niet nagedroogd te worden.

De opbrengst is nog moeilijk te bepalen, maar of het in de ene bestelde container past is nog de vraag.

Strakblauwe lucht en luchtige zwaden hooi geven een heel mooi beeld. Als het nu niet lukt, lukt het nooit, zegt Hospers.

Het graszaadhooi zal niet zo lang hoeven liggen om te drogen. De groene delen drogen nu ook goed en dat zal de kwaliteit gunstig beïnvloeden.

Met een breedte van 6 meter worden de zwaden die nu heel luchtig liggen naar binnen gewerkt. Het perceel is 5 dagen geleden gemaaid door Loonbedrijf Vos uit Bant. Ook loonbedrijf van Dun uit Rutten maait voor Ooms.

Beheer
WP Admin