Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Graanoogst Zeeland driekwart al binnen

In Zeeland rijpt de wintertarwe in rap tempo af. Over de dorsomstandigheden valt ook weinig te klagen. Niet alle tarwe bleek echter rijp genoeg waardoor sommige telers weer zijn gestopt met dorsen.


Nieuwsbrief Graanmarkt

Schrijf je in voor deze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van noteringen en marktontwikkelingen binnen de graanmarkt.

  • Datumnotatie:MM slash DD slash JJJJ
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Bij Biervliet dorst Van der Voorde uit IJzendijke Reform tarwe voor collega akkerbouwer Verdult. Hun eigen tarwe is er af en nu dorsen ze voor een enkele collega in loonwerk.

Deze wagen is zo goed als vol en kan weg gebracht worden. Als het uit komt wordt de tank tijdens het dorsen gelost.

Bij Kerkwerve dorst Giljan de Vlieger Reform wintertarwe. De chauffeur volgt de combine om beschikbaar te zijn voor het lossen.

Sjaak van den Berg uit Wissenkerke is nog maar net bezig met dorsen en heeft alleen gegevens van een proefmonster. Dat geeft 14% vocht aan bij hectolitergewicht van 80 kilo. Het dorsen kan dus verder gaan.

Van den Berg beschikt over 2 vrachtcombinaties en een chauffeur. De chauffeur rijdt naar de combine om die te laten lossen. Is de chauffeur met een vracht onderweg dan rijdt de combine naar de kipper om te lossen.

Het stro wordt gehakseld. De akkerbouwer vindt dat zoveel mogelijk organisch materiaal op de akker moet achterblijven omdat regelgeving het moeilijk maakt om de bodem op een andere manier in conditie te houden.

Nu is het gortdroog maar nog niet zo heel lang geleden was het nog erg nat zoals dit spoor met naar boven gewerkte modder in dit perceel tarwe goed laat zien.

Maatschap Dieleman uit Kortgene dorst het inmiddels klassieke ras Residence. Voordat de combine vooraan is is de tank vol.

De wagen is inmiddels ook zo goed als vol. Ook hier kwam de opbrengst uit op 10 ton met een vochtgehalte van 14% en hectolitergewicht van rond de 80 kilo.

Omdat er nog geen chauffeur beschikbaar is zit er weinig anders op om voorlopig zelf de tarwe naar het nabij gelegen CZAV innamepunt in Geersdijk te brengen.

Adriaan Hartog uit Colijnsplaat dorst 20 hectare van het nieuwe vroege wintertarweras Talent. Ook hier ongeveer 10 ton met vochtgehalte 14% en hectolitergewicht van 80 kilo. Zo blijkt dat een oud en een nieuw ras wat opbrengst betreft niet veel voor elkaar onder doen.

Met de hand aan de loshendel houdt Hartog het losproces onder controle.

Ook akkerbouwbedrijf 'Noordhoek' uit Zonnemaire dorst hier het oude vertrouwde ras Residence.

Er wordt met 2 combines gedorst. Een vrij nieuwe New Holland CX 6080 en een Laverda 3890 uit 1989. Deze Laverda is stofgevoelig en moet van tijd tot tijd schoon gemaakt worden. Thijs van der Torren blaast de machine met perslucht weer eens schoon.

Een tussentijdse vochtmeting laat een vochtpercentage van 12,8% zien. Dat wijkt niet veel af van de laatste meting door het innamepunt. Dat was 13,3%.

De Laverda is inwendig weer schoon en kan weer samen met de New Holland de tarwe eraf rijden. Hij blijft wel uit de wind en het stof van de New Holland om de schoonmaakmomenten te reduceren.

De tarwe die hier buiten ligt wordt als eerste geleverd. Een vrachtwagen wordt weer geladen voor een afnemer. De afname varieert van maaltarwe tot verwerking in hondenvoer. Termont & Thomaes verhandelt 20.000 tot 25.000 ton tarwe op jaarbasis.

Het vochtgehalte ligt ook hier rond de 14%.

Bij Termont & Thomaes wordt de tarwe in de buitenlucht gelost. Op andere locaties wordt de tarwe overdekt gelost en daar bewaart tot levering in het voorjaar. Nu wordt een vracht van Maas gelost, daarachter staat de volgende vracht al klaar om te lossen.

Ook Maas uit Biervliet dorst Reform tarwe. Het lijkt er op dat dit in Zeeland een populair wintertarweras is. Deze tarwe gaat naar Termont & Thomaes in Biervliet.

De zoveelste wagen wordt weer gevuld op een Zeeuwse akker. Het ziet er naar uit dat alles wat voldoende rijp is eind van de week gedorst zal zijn.

Landbouwbedrijf 'Domeinplaat' uit 's-Heer Arendskerke is 's morgens rond half 11 met tarwe dorsen begonnen. Het vochtgehalte lag toen al rond de 12,5%.

Beheer
WP Admin