Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Akkerbouwers verkassen naar nieuwe locatie

Dirk en Margo Kleinjan maakten min of meer gedwongen plaats voor Foodcenter Reijerwaard en verkasten naar de Hoeksche Waard. Daar boeren ze nu op een prachtige, nieuwe locatie.

Lees meer over de bedrijfsverplaatsing in de digitale Boerderij nr. 43 van 24 juli 2018.

Foto

 • Dirk Kleinjan (56) heeft samen met zijn vrouw Margo een akkerbouwbedrijf van 60 hectare in het Zuid-Hollandse Mijnsheerenland. Het bouwplan bestaat uit tafelaardappelen, uien, graan, suikerbieten en graszaad.
- Foto's: Theo Galama

  Dirk Kleinjan (56) heeft samen met zijn vrouw Margo een akkerbouwbedrijf van 60 hectare in het Zuid-Hollandse Mijnsheerenland. Het bouwplan bestaat uit tafelaardappelen, uien, graan, suikerbieten en graszaad. - Foto's: Theo Galama

 • De akkerbouwers namen dit jaar een nagelnieuwe locatie in gebruik. Op de open dag op 23 juni kwamen zo'n 500 bezoekers af. De gekozen datum voor de open dag kwam niet uit de lucht vallen. "Op 23 juni 2017 hebben we de eerste paal geslagen", vertelt Dirk Kleinjan.

  De akkerbouwers namen dit jaar een nagelnieuwe locatie in gebruik. Op de open dag op 23 juni kwamen zo'n 500 bezoekers af. De gekozen datum voor de open dag kwam niet uit de lucht vallen. "Op 23 juni 2017 hebben we de eerste paal geslagen", vertelt Dirk Kleinjan.

 • Op de voorgevel van de nieuwe bewaarloods prijkt de naam Halte Westdijk, een verwijzing naar het verleden. "Vroeger kruisten er op deze plek trams van de Rotterdamse Tramwegmaatschappij de Westdijk. Voor ons betekent deze bedrijfslocatie een nieuwe halte", aldus Dirk Kleinjan, die oog heeft voor de historie.

  Op de voorgevel van de nieuwe bewaarloods prijkt de naam Halte Westdijk, een verwijzing naar het verleden. "Vroeger kruisten er op deze plek trams van de Rotterdamse Tramwegmaatschappij de Westdijk. Voor ons betekent deze bedrijfslocatie een nieuwe halte", aldus Dirk Kleinjan, die oog heeft voor de historie.

 • Kleinjan nam afscheid van het ouderlijke bedrijf en zijn geboortegrond in Ridderkerk. "Officieel zijn we op vrijwillige basis verplaatst, maar het voelt als een gedwongen vertrek", zo zegt de akkerbouwer, die plaatsmaakte voor Foodcenter Reijerwaard.

  Kleinjan nam afscheid van het ouderlijke bedrijf en zijn geboortegrond in Ridderkerk. "Officieel zijn we op vrijwillige basis verplaatst, maar het voelt als een gedwongen vertrek", zo zegt de akkerbouwer, die plaatsmaakte voor Foodcenter Reijerwaard.

 • De aan elkaar gekoppelde loodsen hebben een oppervlak van 3.600 vierkante meter. Dit is de bewaarloods. Kleinjan koos voor kistenbewaring. Er is veel ruimte voor in- en uitschuren en het sorteren. "Een deel van de aardappelen, zo'n 5 hectare, sorteren we zelf voor groenteboeren", vertelt Kleinjan.

  De aan elkaar gekoppelde loodsen hebben een oppervlak van 3.600 vierkante meter. Dit is de bewaarloods. Kleinjan koos voor kistenbewaring. Er is veel ruimte voor in- en uitschuren en het sorteren. "Een deel van de aardappelen, zo'n 5 hectare, sorteren we zelf voor groenteboeren", vertelt Kleinjan.

 • Er zijn 2 cellen voor kistenbewaring van de tafelaardappelen. De kisten kunnen 5 hoog op elkaar worden gestapeld. De capaciteit is 360 kisten per cel. De derde cel is bedoeld voor opslag van 375 ton uien (los gestort).

  Er zijn 2 cellen voor kistenbewaring van de tafelaardappelen. De kisten kunnen 5 hoog op elkaar worden gestapeld. De capaciteit is 360 kisten per cel. De derde cel is bedoeld voor opslag van 375 ton uien (los gestort).

 • Op 250 nieuwe kisten prijkt de naam 'De Verandering'. "We wisten afgelopen najaar nog niet dat we ons nieuwe bedrijf 'Halte Westdijk' zouden dopen", legt Kleinjan uit.

  Op 250 nieuwe kisten prijkt de naam 'De Verandering'. "We wisten afgelopen najaar nog niet dat we ons nieuwe bedrijf 'Halte Westdijk' zouden dopen", legt Kleinjan uit.

 • Op advies van DLV ventileert de akkerbouwer de cellen met een zuigventilatiesysteem met EC-ventilatoren en zuigkleden.

  Op advies van DLV ventileert de akkerbouwer de cellen met een zuigventilatiesysteem met EC-ventilatoren en zuigkleden.

 • "Kistenbewaring is ideaal, vooral omdat we meerdere soorten tafelaardappelen telen", zegt Kleinjan.

  "Kistenbewaring is ideaal, vooral omdat we meerdere soorten tafelaardappelen telen", zegt Kleinjan.

 • Kleinjan moet duidelijk wennen op zijn nieuwe bedrijf. Hij voelt zich soms net bedrijfsleider op zijn eigen bedrijf. "Het afscheid van onze locatie in Ridderkerk viel me zwaar. Maar we zijn ook enthousiast over de toekomst."

  Kleinjan moet duidelijk wennen op zijn nieuwe bedrijf. Hij voelt zich soms net bedrijfsleider op zijn eigen bedrijf. "Het afscheid van onze locatie in Ridderkerk viel me zwaar. Maar we zijn ook enthousiast over de toekomst."

 • Dit is de ruime machineberging. "Die ruimte komt altijd van pas", aldus Kleinjan, die meerdere zolders maakte. Daarmee heeft hij 900 vierkante meter extra opslagruimte gerealiseerd.

  Dit is de ruime machineberging. "Die ruimte komt altijd van pas", aldus Kleinjan, die meerdere zolders maakte. Daarmee heeft hij 900 vierkante meter extra opslagruimte gerealiseerd.

 • "We hebben gekozen voor een grote lichtstraat in de nok. Dat werkt prettig", vertelt Kleinjan.

  "We hebben gekozen voor een grote lichtstraat in de nok. Dat werkt prettig", vertelt Kleinjan.

 • Kleinjan maakte in de machineberging een werkplaats met vloerverwarming. Hier kan hij 's winters naar hartenlust zijn hobby uitoefenen: sleutelen aan oldtimers. Op de foto: een John Deere Lanz (Mannheim) uit 1960 en een Hongaarse HSCS uit 1932. "Het restaureren van oldtimers is al 40 jaar een hobby van me."

  Kleinjan maakte in de machineberging een werkplaats met vloerverwarming. Hier kan hij 's winters naar hartenlust zijn hobby uitoefenen: sleutelen aan oldtimers. Op de foto: een John Deere Lanz (Mannheim) uit 1960 en een Hongaarse HSCS uit 1932. "Het restaureren van oldtimers is al 40 jaar een hobby van me."

 • Het overstekende dak biedt Kleinjan de kans droog en schoon te werken.

  Het overstekende dak biedt Kleinjan de kans droog en schoon te werken.

 • Een deel van de machineberging verhuurt de akkerbouwer aan een bloemist.

  Een deel van de machineberging verhuurt de akkerbouwer aan een bloemist.

 • "Op deze locatie stond vroeger een oude boerderij uit 1700. Die is voor de oorlog afgebrand. We hebben de oude fundering en kelder opgegraven", vertelt Kleinjan, die bezoekers van de open dag hierover informeerde.

  "Op deze locatie stond vroeger een oude boerderij uit 1700. Die is voor de oorlog afgebrand. We hebben de oude fundering en kelder opgegraven", vertelt Kleinjan, die bezoekers van de open dag hierover informeerde.

 • Op 30 april viel er in korte tijd 60 millimeter regen in dit deel van de Hoeksche Waard. "De regen zorgt voor veel van dit soort wakken in onze percelen", vertelt Kleinjan eind juni. Inmiddels is het kurkdroog in het gebied. "Het is afwachten wat de opbrengst wordt."

  Op 30 april viel er in korte tijd 60 millimeter regen in dit deel van de Hoeksche Waard. "De regen zorgt voor veel van dit soort wakken in onze percelen", vertelt Kleinjan eind juni. Inmiddels is het kurkdroog in het gebied. "Het is afwachten wat de opbrengst wordt."

Laatste reacties

 • Koen123

  Veel succes op jullie mooie nieuwe bedrijf

 • KOLFF001

  Hoi Dirk en Margo,
  We zagen jullie verhuizing in de boerderij
  Veel succes!
  groetjes,

  Bert en Mieke Kolff (dekker)

Of registreer je om te kunnen reageren.