Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Veiling primeuraardappelen weer van start

De eerste veildag van de Alvantho aardappelveiling uit St-Annaland op Tholen is weer en feit. Op 12 juni kwam 101 ton primeuraardappelen voor de klok en die gingen allemaal weg.

Foto

 • Veilingdirecteur David Hage is tevens veilmeester en hij coördineert het veilen. Het eerste kistje werd traditiegetrouw geveild voor een goed doel. Dat was nu Dream4Kids en werd door van Ravenswaay gekocht voor €2.100. - Foto's: Anton Dingemanse

  Veilingdirecteur David Hage is tevens veilmeester en hij coördineert het veilen. Het eerste kistje werd traditiegetrouw geveild voor een goed doel. Dat was nu Dream4Kids en werd door van Ravenswaay gekocht voor €2.100. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Voor het veilen begint gaan handelaren langs de partijen om hun voorkeur te bepalen.

  Voor het veilen begint gaan handelaren langs de partijen om hun voorkeur te bepalen.

 • Voor de klok zal blijken of ze hun voorkeur kunnen bemachtigen voor de prijs die ze in hun hoofd hebben. Ze zijn niet alleen en voor de mooie partijen is veel belangstelling.

  Voor de klok zal blijken of ze hun voorkeur kunnen bemachtigen voor de prijs die ze in hun hoofd hebben. Ze zijn niet alleen en voor de mooie partijen is veel belangstelling.

 • Op zo'n eerste veildag volgen achterin de zaal telers met belangstelling de prijsvorming. Daar werden ze niet zo heel enthousiast van. De hoofdmoot van de aangevoerde primeurs zijn, zoals gebruikelijk, Dore’s die 60 tot 76 cent per kilo opbrachten en Frieslanders die 50 tot 61 cent opbrachten. Een paar dagen later is de prijs naar een iets lager niveau gezakt.

  Op zo'n eerste veildag volgen achterin de zaal telers met belangstelling de prijsvorming. Daar werden ze niet zo heel enthousiast van. De hoofdmoot van de aangevoerde primeurs zijn, zoals gebruikelijk, Dore’s die 60 tot 76 cent per kilo opbrachten en Frieslanders die 50 tot 61 cent opbrachten. Een paar dagen later is de prijs naar een iets lager niveau gezakt.

 • Na de veiling kijken enkele handelaren met tevredenheid terug. Belangstelling voor de enige aardappelveiling van Nederland komt uit het hele land. Jansen uit Noord-Holland en Eerland uit Zeeland worden geflankeerd door links en rechts vader en zoon Greydanus uit Friesland.

  Na de veiling kijken enkele handelaren met tevredenheid terug. Belangstelling voor de enige aardappelveiling van Nederland komt uit het hele land. Jansen uit Noord-Holland en Eerland uit Zeeland worden geflankeerd door links en rechts vader en zoon Greydanus uit Friesland.

 • Sommige handelaren komen met de vrachtauto en nemen de aangekochte aardappelen meteen mee.

  Sommige handelaren komen met de vrachtauto en nemen de aangekochte aardappelen meteen mee.

 • Anderen komen van verder en nemen in hun bestelauto een voorraadje van elke partij mee, terwijl de rest later op de dag met vrachtvervoer wordt opgehaald.

  Anderen komen van verder en nemen in hun bestelauto een voorraadje van elke partij mee, terwijl de rest later op de dag met vrachtvervoer wordt opgehaald.

 • Medewerker van de veiling Kees Kaashoek vult hier doosjes met 3 kilo primeurs. Deze worden rechtstreeks aan supermarkten geleverd. Omdat in supermarkten aardappelen bijna altijd verpakt worden verkocht is dit systeem opgezet om de consument tegemoet te komen. In karton kunnen de primeurs blijven ademen. Daar komt nog bij dat steeds kritischer wordt gekeken naar plastic als verpakkingsmateriaal.

  Medewerker van de veiling Kees Kaashoek vult hier doosjes met 3 kilo primeurs. Deze worden rechtstreeks aan supermarkten geleverd. Omdat in supermarkten aardappelen bijna altijd verpakt worden verkocht is dit systeem opgezet om de consument tegemoet te komen. In karton kunnen de primeurs blijven ademen. Daar komt nog bij dat steeds kritischer wordt gekeken naar plastic als verpakkingsmateriaal.

 • Terwijl de veiling aan de gang is rooien telers alweer voor de volgende veildag. Tenminste, als ze geen koffiepauze houden, zoals hier bij Wim van der Male uit St-Annaland. Loonbedrijf Gunter rooit hier de aardappelen.

  Terwijl de veiling aan de gang is rooien telers alweer voor de volgende veildag. Tenminste, als ze geen koffiepauze houden, zoals hier bij Wim van der Male uit St-Annaland. Loonbedrijf Gunter rooit hier de aardappelen.

 • De teelt van primeurs onder plastic is arbeidsintensief met behoorlijke productiekosten. Hier ligt nog een deel van het plastic dat is gebruikt om de teelt te vervroegen. De kilo-opbrengst schurkt nu tegen de 20 ton per hectare aan.

  De teelt van primeurs onder plastic is arbeidsintensief met behoorlijke productiekosten. Hier ligt nog een deel van het plastic dat is gebruikt om de teelt te vervroegen. De kilo-opbrengst schurkt nu tegen de 20 ton per hectare aan.

 • Bij het rooien zijn veel handen nodig om de aardappelen geschoond en gesorteerd in kistjes te krijgen. De kistjes gaan op pallets en zijn dan klaar voor levering.

  Bij het rooien zijn veel handen nodig om de aardappelen geschoond en gesorteerd in kistjes te krijgen. De kistjes gaan op pallets en zijn dan klaar voor levering.

 • De rooiers die worden gebruikt zijn allemaal zelfbouw met als basis een bestaande getrokken rooier. In dit geval is een Grimme-tweerijer de basis.

  De rooiers die worden gebruikt zijn allemaal zelfbouw met als basis een bestaande getrokken rooier. In dit geval is een Grimme-tweerijer de basis.

 • Links naast de rooi- en zeefmatten de ketsrol waar het kriel van de kluiten wordt gescheiden.

  Links naast de rooi- en zeefmatten de ketsrol waar het kriel van de kluiten wordt gescheiden.

 • Aan het eind van de leesbanden zit de weegunit. Daar wordt afgewogen op 20 kilo per kistje. De merknaam Kverneland laat zien dat verschillende fabrikanten een bijdrage hebben geleverd aan deze rooier.

  Aan het eind van de leesbanden zit de weegunit. Daar wordt afgewogen op 20 kilo per kistje. De merknaam Kverneland laat zien dat verschillende fabrikanten een bijdrage hebben geleverd aan deze rooier.

 • Nadat het beschermende plastic er afgehaald is zijn de planten gevoelig voor fel zonlicht en uitdroging. Beregenen helpt om de moeilijke periode door te komen.

  Nadat het beschermende plastic er afgehaald is zijn de planten gevoelig voor fel zonlicht en uitdroging. Beregenen helpt om de moeilijke periode door te komen.

Laatste reacties

 • Koen123

  Mooie reportage,alle telers een goed seizoen gewenst

 • husky007

  Wel opvallend dat er bij de veiling en de oogst maar weinig jongeren te zien zijn

Of registreer je om te kunnen reageren.