Akkerbouw

Foto & video

Rusthoeve toont ontwikkelingen in Biobased Garden

Vanaf de start van de Biobased Garden bij proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) worden jaarlijks bijeenkomsten georganiseerd voor participanten. Dit in het kader van Interreg Vlaanderen-Nederland. Ontwikkelingen worden geëvalueerd en komende projecten toegelicht.

Foto

 • Studenten van deelnemende Hogescholen geven uitleg over hun projecten gerelateerd aan de Biobased Garden. Een vast onderdeel van de bijeenkomsten is een rondgang door de tuin waar uitleg wordt gegeven over de vaak exotische gewassen. - Foto's: Anton Dingemanse

  Studenten van deelnemende Hogescholen geven uitleg over hun projecten gerelateerd aan de Biobased Garden. Een vast onderdeel van de bijeenkomsten is een rondgang door de tuin waar uitleg wordt gegeven over de vaak exotische gewassen. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Doordat er steeds kritischer wordt gekeken naar het gebruik van plastics komt het toepassen van plantaardige grondstoffen meer in beeld. Dit geldt met name voor de gewassen waar de vezels van gebruikt kunnen worden zoals vlas, hennep, brandnetel of miscanthus. Door zijn geringe teeltzorg, lage nutriënten- en gewasbeschermingbehoefte, geldt vlas als een duurzaam gewas. Om die reden wordt in de tuin een demoveldje geteeld. Zoals hier te zien, begint het gewas net te bloeien.

  Doordat er steeds kritischer wordt gekeken naar het gebruik van plastics komt het toepassen van plantaardige grondstoffen meer in beeld. Dit geldt met name voor de gewassen waar de vezels van gebruikt kunnen worden zoals vlas, hennep, brandnetel of miscanthus. Door zijn geringe teeltzorg, lage nutriënten- en gewasbeschermingbehoefte, geldt vlas als een duurzaam gewas. Om die reden wordt in de tuin een demoveldje geteeld. Zoals hier te zien, begint het gewas net te bloeien.

 • Vlas werd door de TU Eindhoven gebruikt om in het Project Lina een elektrische auto te bouwen. Het gehele chassis en carrosserie zijn gemaakt van biocomposiet, met als hoofdbestanddeel vlas. Inmiddels is de auto door de RDW goedgekeurd en mag hij de weg op. Autoproductie op basis van vlas of andere vezelplanten is door de enorme benodigde hoeveelheden niet realistisch. Mar vlas kan wel ingezet worden voor onderdelen als spatborden of dashboards. Gedeputeerde Ben de Reu stapt hier in de Lino bij Van de Bilt vlas in Sluiskil. Hij hield tijdens deze bijeenkomst een voordracht over de inventiviteit van Hogeschool-studenten in de Biobased Economy.

  Vlas werd door de TU Eindhoven gebruikt om in het Project Lina een elektrische auto te bouwen. Het gehele chassis en carrosserie zijn gemaakt van biocomposiet, met als hoofdbestanddeel vlas. Inmiddels is de auto door de RDW goedgekeurd en mag hij de weg op. Autoproductie op basis van vlas of andere vezelplanten is door de enorme benodigde hoeveelheden niet realistisch. Mar vlas kan wel ingezet worden voor onderdelen als spatborden of dashboards. Gedeputeerde Ben de Reu stapt hier in de Lino bij Van de Bilt vlas in Sluiskil. Hij hield tijdens deze bijeenkomst een voordracht over de inventiviteit van Hogeschool-studenten in de Biobased Economy.

 • Een gewas dat inmiddels op bescheiden schaal een plaats heeft verworven bij zowel akkerbouwers en veehouders is miscanthus. Er wordt wel gesuggereerd dat miscanthus woekert, maar ook uit deze foto blijkt dat dit gewas een pol blijft die weliswaar elk jaar groter wordt, maar zonder uitlopers, een kenmerk van het verwante riet. Als nieuwe toepassing blijkt miscanthusstro vermengd met vlaslemen een prima vervanger van tuinturf te zijn.

  Een gewas dat inmiddels op bescheiden schaal een plaats heeft verworven bij zowel akkerbouwers en veehouders is miscanthus. Er wordt wel gesuggereerd dat miscanthus woekert, maar ook uit deze foto blijkt dat dit gewas een pol blijft die weliswaar elk jaar groter wordt, maar zonder uitlopers, een kenmerk van het verwante riet. Als nieuwe toepassing blijkt miscanthusstro vermengd met vlaslemen een prima vervanger van tuinturf te zijn.

 • De zoete bataat, hier pas geplant op demoveld, mag zich door toenemende bekendheid bij de consument verheugen op belangstelling bij telers. Als oorspronkelijk tropisch gewas zal het nog flink wat voeten in de aarde hebben voor het als teelt een commercieel succes wordt.

  De zoete bataat, hier pas geplant op demoveld, mag zich door toenemende bekendheid bij de consument verheugen op belangstelling bij telers. Als oorspronkelijk tropisch gewas zal het nog flink wat voeten in de aarde hebben voor het als teelt een commercieel succes wordt.

 • Hier wordt door studenten van HAS Den Bosch hun project toegelicht. Daarbij wordt de problematiek rond de teelt van zoete bataat in kaart gebracht, zodat gezocht kan worden naar oplossingen. Eerder werd door studenten van Hogeschool Zeeland hun project suikeranalyse uit sorghum toegelicht. Links op de foto de poster met de resultaten van die analyse.

  Hier wordt door studenten van HAS Den Bosch hun project toegelicht. Daarbij wordt de problematiek rond de teelt van zoete bataat in kaart gebracht, zodat gezocht kan worden naar oplossingen. Eerder werd door studenten van Hogeschool Zeeland hun project suikeranalyse uit sorghum toegelicht. Links op de foto de poster met de resultaten van die analyse.

 • Twee Hogescholen hadden een project over de mogelijkheden van biociden. Naast de Karel de Grote Hogeschool uit Antwerpen deed ook Avans Breda onderzoek naar de mogelijkheden van biociden. Dirk van der Made van Avans licht hier de resultaten toe uit het onderzoek naar biociden uit bijvoet.

  Twee Hogescholen hadden een project over de mogelijkheden van biociden. Naast de Karel de Grote Hogeschool uit Antwerpen deed ook Avans Breda onderzoek naar de mogelijkheden van biociden. Dirk van der Made van Avans licht hier de resultaten toe uit het onderzoek naar biociden uit bijvoet.

 • Ook de bijvoet wordt geteeld in de Biobased Garden. Cor van Oers van Delphy geeft uitleg over de verschillende gewassen waar teeltpotentie in kan zitten.

  Ook de bijvoet wordt geteeld in de Biobased Garden. Cor van Oers van Delphy geeft uitleg over de verschillende gewassen waar teeltpotentie in kan zitten.

 • Nog een plant die een bekende biocide levert, is de tweejarige pyrethum. De hieruit gewonnen natuurlijke pyrethroide is evenals de synthetische variant een uiterst giftig insecticide, maar breekt snel af zodat insecten nauwelijks resistentie kunnen opbouwen.

  Nog een plant die een bekende biocide levert, is de tweejarige pyrethum. De hieruit gewonnen natuurlijke pyrethroide is evenals de synthetische variant een uiterst giftig insecticide, maar breekt snel af zodat insecten nauwelijks resistentie kunnen opbouwen.

 • Een groep wordt rondgeleid door Adrie Albregtse van Rusthoeve. Hij staat hier tussen wouw en wede, uit beide kan kleurstof worden gewonnen. Op de voorgrond zonnekroon en rechts van Albregtse nog digitales en bamboe. Achter de groep nog sida. Inmiddels heeft de op initiatief van Delphy opgezette Biobased Garden door teelt en onderzoek al een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen en begeleiden van nieuwe teelten.

  Een groep wordt rondgeleid door Adrie Albregtse van Rusthoeve. Hij staat hier tussen wouw en wede, uit beide kan kleurstof worden gewonnen. Op de voorgrond zonnekroon en rechts van Albregtse nog digitales en bamboe. Achter de groep nog sida. Inmiddels heeft de op initiatief van Delphy opgezette Biobased Garden door teelt en onderzoek al een bijdrage geleverd aan het ontwikkelen en begeleiden van nieuwe teelten.

Of registreer je om te kunnen reageren.