Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Eerste graszaad vroeg van het land

Loonwerker Bram Gunter kon dit jaar als een van de eersten met de combine het land op om graszaad te dorsen. Het gaat om een vroege soort, andere soorten zijn een dag of 10 later.

De tank is nog niet vol maar wordt gelost om zeker te zijn dat de opbrengst van de rest van het veld er in één keer in kan.

Het zaad is fijn, kafloos en zwaar. Het hectoliter gewicht ligt rond de 100 terwijl dat voor de meeste graszaadsoorten rond de 30 is.

Het beeld van het zaad in de wagen ziet er fraai uit en laat ook zien dat het vrijwel kafloos is.

Doordat van stam wordt gedorst is nog niet alle zaad rijp genoeg en blijft daarom vast zitten. Koos Deurloo van Selectiebedrijf Tholen kijkt wat er nog aan zaad in is blijven zitten.

Het blijkt dat nog aardig wat zaad vast is blijven zitten, waaronder wat onrijp zaad. Daarom is een paar dagen later het zwad nog een keer gedorst om het laatste zaad er ook nog uit te halen.

Het zaad van het tweejarig veld wordt apart gehouden. De combine gaat op de terugweg naar huis langs de veiling waar het zaad in kisten gedaan wordt. Zaad drogen is een nevenactiviteit van de aardappelveiling.

Ook de wagen met het zaad van het eenjarig veld gaat naar de veiling om gekist te worden. Bram Gunter kijkt in de wagen om een indruk te krijgen hoeveel kisten er nodig zullen zijn. Dat waren er 4, terwijl van het tweejarig veld een kist voldoende was. Na het lossen worden combine en wagen grondig gereinigd om vermenging met een andere grassoort te voorkomen.

De kisten worden voorzien van label en ten overvloede wordt ook het kistnummer op de geleidebon genoteerd. Mocht het label weg raken dan valt zo de inhoud van de kist altijd te traceren.

Deze grassoort wordt door Barenbrug in het assortiment opgenomen om een grassoort te hebben die niet afsterft bij een bepaalde zoutconcentratie, bijvoorbeeld door pekelwater in wegbermen. Uiterlijk is het een fijne grassoort die nog het meest op veldbeemd lijkt.

Dan gaan de kisten voor de droogwand waar het zaad terug gedroogd wordt tot 12% vocht.

Het vochtgehalte werd geschat op 20%. Dit zaad heeft nog geen ijking op de vochtmeter maar meten met wat vergelijkbaar wordt geacht kwam het vochtgehalte aardig overeen met de schatting. Over een paar dagen is het vochtgehalte op het gewenste peil en gaan de kisten met zaad naar Barenbrug voor het vervolgtraject tot zaaizaad voor vermeerdering.

In het Zeeuwse st-Annaland is loonwerker Bram Gunter dit jaar als eerste met zijn combine op het land om graszaad te oogsten. Hij dorst hier een selectieveld prebasis graszaad van een soort die vroeger afrijpt dan de gangbare soorten. Het gaat hier om zouttolerant stomp kweldergras wat voor Barenbrug wordt geteeld door Selectiebedrijf Tholen. - Foto: Anton Dingemanse

Ook de stoppel laat zien dat het een fijne maar dichte grassoort is.

Het gras is vrij kort en het zaad laat gemakkelijk los zodat van stam dorsen de beste optie is. Dit veld staat voor het eerste jaar en levert een goede opbrengst. Rechts naast het gedorste deel een tweejarig veld. De zaadproductie ligt hier aanzienlijk lager zodat in afwijking van andere grassoorten dit kweldergras voor zaadproductie waarschijnlijk eenjarig geteeld zal worden.

Het verschil tussen één- en tweejarig is ook hier duidelijk te zien. Dit is het tweejarig gewas voor de haspel. Het gewas is niet vol zodat de rijen goed te zien zijn. Het eenjarig gewas op de vorige foto staat wel vol. Wel moet worden opgemerkt dat het tweejarige op 50 centimeter is gezaaid, gebruikelijk voor selectievelden, terwijl het eenjarig op 25 centimeter is gezaaid.

Beheer
WP Admin