Akkerbouw

Foto & video 4 reacties

Zaaiwerk ligt stil in Zeeland na wateroverlast

Na de inhaalslag van het uien en bieten zaaien, was eind vorige week zo goed als alles gezaaid. Overvloedige regenval van met name maandag op dinsdag maakte korte metten met het zaaiwerk.

Foto

 • Dit is de situatie ongeveer 30 uur na de regen. De kans is groot dat de natte plekken in dit perceel oostelijk van Middelburg door het nu sterk drogende weer zullen dichtslaan. Daarom ziet het ernaar uit dat deze waarschijnlijk moeten worden overgezaaid. - Foto's: Anton Dingemanse

  Dit is de situatie ongeveer 30 uur na de regen. De kans is groot dat de natte plekken in dit perceel oostelijk van Middelburg door het nu sterk drogende weer zullen dichtslaan. Daarom ziet het ernaar uit dat deze waarschijnlijk moeten worden overgezaaid. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Hier werd nog tijdens de regen een greppelfrees in gezet om een laagtediep in het perceel van water te ontdoen.

  Hier werd nog tijdens de regen een greppelfrees in gezet om een laagtediep in het perceel van water te ontdoen.

 • Op een ander perceel werd met de hand een aflaatgreppel gegraven; geen sinecure onder deze natte omstandigheden. Dat het water moeilijk van de akkers weg kan, heeft mede te maken met het gegeven dat de ondergrond nog steeds is verzadigd met water. Dat heeft een lichtpuntje: de wortels van alles wat gaat kiemen of gekiemd is, zal het zakkende grondwaterpeil in de komende droge periode volgen. Dat doet de noodzaak om te beregenen sterk afnemen, met name voor de uien.

  Op een ander perceel werd met de hand een aflaatgreppel gegraven; geen sinecure onder deze natte omstandigheden. Dat het water moeilijk van de akkers weg kan, heeft mede te maken met het gegeven dat de ondergrond nog steeds is verzadigd met water. Dat heeft een lichtpuntje: de wortels van alles wat gaat kiemen of gekiemd is, zal het zakkende grondwaterpeil in de komende droge periode volgen. Dat doet de noodzaak om te beregenen sterk afnemen, met name voor de uien.

 • Op dit aardappelperceel staat nu nog steeds water tussen de ruggen. De ruggen zijn al opgefreesd, de poter heeft daarom waarschijnlijk niet onder water gestaan.

  Op dit aardappelperceel staat nu nog steeds water tussen de ruggen. De ruggen zijn al opgefreesd, de poter heeft daarom waarschijnlijk niet onder water gestaan.

 • Anders is dat op dit perceel op Schouwen-Duiveland. Hier staat na ongeveer 35 uur nog water tussen de ruggen. Deze ruggen zijn nog niet gefreesd, dus deze poters gaan zo goed als zeker rotten. Het is gelukkig maar een plek in een perceel. Op Goeree-Overflakkee en met name in de Hoeksche-Waard, waar veel meer water viel dan 50 à 65 millimeter in Zeeland, hebben grote stukken van percelen met dit euvel te kampen. De problematiek hakt er daar veel dieper in.

  Anders is dat op dit perceel op Schouwen-Duiveland. Hier staat na ongeveer 35 uur nog water tussen de ruggen. Deze ruggen zijn nog niet gefreesd, dus deze poters gaan zo goed als zeker rotten. Het is gelukkig maar een plek in een perceel. Op Goeree-Overflakkee en met name in de Hoeksche-Waard, waar veel meer water viel dan 50 à 65 millimeter in Zeeland, hebben grote stukken van percelen met dit euvel te kampen. De problematiek hakt er daar veel dieper in.

Laatste reacties

 • Zandboertje

  En waarom zal deze poter gaan rotten? Hoogteligging zal niet veranderd zijn voor of na het frezen. Waterberging verbeterd zeker niet na het frezen lijkt me.

 • pinkeltje

  24 uur zonder zuurstof en het is gedaan met de patat. Plus dat op klei de structuur er ook flink van heeft te lijden waardoor de wortels het straks moeilijk krijgen. Maar veel zal zoals gewoonlijk ook weer afhangen van het weer dat er in de zomer achteraan komt. Kortom, als akkerbouwer heb je maar beperkt invloed op hoe het allemaal groeit en bloeit.

 • husky007

  De frietzaak is al vooruit aan het lopen op de mindere pieper opbrengst, 10% erbij afgelopen week

 • Zandboertje

  @pinkeltje, dat is wel bekend. maar daar zal het frezen vooral geen positieve invloed op hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.