Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Streven naar minstens 4 ton soja per hectare

Verwerkers van soja voor humane consumptie hebben graag soja die niet geproduceerd is uit genetisch gemodificeerd uitgangsmateriaal. Al enkele jaren wordt nu gekeken of de teelt in Nederland rendabel te maken is. Om dit te realiseren moet er in ieder geval een opbrengst worden gehaald van minimaal 4 ton per hectare.

Foto

 • Wim Westerbeeke, achterop de zaaicombinatie, is samen met zijn broer Andre uit het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag een van de telers die nu voor het derde jaar soja teelt. Zij doen dit in het kader van een CZAV-project waarbij meerdere telers zijn aangesloten. De CZAV uit Wemeldinge faciliteert hierin met levering van zaaizaad, de afzet van de sojaoogst en teeltadvies. - Foto's Anton Dingemanse

  Wim Westerbeeke, achterop de zaaicombinatie, is samen met zijn broer Andre uit het Zeeuws-Vlaamse Zaamslag een van de telers die nu voor het derde jaar soja teelt. Zij doen dit in het kader van een CZAV-project waarbij meerdere telers zijn aangesloten. De CZAV uit Wemeldinge faciliteert hierin met levering van zaaizaad, de afzet van de sojaoogst en teeltadvies. - Foto's Anton Dingemanse

 • Bij deze teelt wordt nauwelijks iets aan het toeval overgelaten, het weer uitgezonderd. Een van deze factoren is het voorbehandelen met Turbosoy, een bacterie die de stikstofbinding van deze vlinderbloemige bevordert zodat dit ruimer voor de plantgroei beschikbaar is. Hier het voor behandelde sojazaad in de zaadbak.

  Bij deze teelt wordt nauwelijks iets aan het toeval overgelaten, het weer uitgezonderd. Een van deze factoren is het voorbehandelen met Turbosoy, een bacterie die de stikstofbinding van deze vlinderbloemige bevordert zodat dit ruimer voor de plantgroei beschikbaar is. Hier het voor behandelde sojazaad in de zaadbak.

 • Voor er gezaaid kan worden moet wel de machinerie in orde zijn. De bok lijkt een zwak punt te hebben. Die wordt met wat laswerk door Andre Westerbeeke op sterkte gebracht.

  Voor er gezaaid kan worden moet wel de machinerie in orde zijn. De bok lijkt een zwak punt te hebben. Die wordt met wat laswerk door Andre Westerbeeke op sterkte gebracht.

 • Vlak voor het zaaien wordt de grond behandeld met bodemherbicide Bozallam. Dit middel moet zo kort mogelijk na het toedienen ingewerkt worden. Daarom wordt maar met een spuitarm gespoten.

  Vlak voor het zaaien wordt de grond behandeld met bodemherbicide Bozallam. Dit middel moet zo kort mogelijk na het toedienen ingewerkt worden. Daarom wordt maar met een spuitarm gespoten.

 • Er wordt gespoten met een nieuwe getrokken Beyne Python voorzien van Wingssprayer. Er werd gekozen voor Wingssprayer vanwege de fijne druppel en driftarm bij redelijke wind.

  Er wordt gespoten met een nieuwe getrokken Beyne Python voorzien van Wingssprayer. Er werd gekozen voor Wingssprayer vanwege de fijne druppel en driftarm bij redelijke wind.

 • Om de Bozallam goed in de grond te mengen wordt de ruggenfrontfrees ingezet. Dan wordt met de rotoreg het zaaibed gelegd. Het middel zal nu wel goed door de grond gemengd zijn.

  Om de Bozallam goed in de grond te mengen wordt de ruggenfrontfrees ingezet. Dan wordt met de rotoreg het zaaibed gelegd. Het middel zal nu wel goed door de grond gemengd zijn.

 • Er wordt gezaaid op grasstoppel, die werd gewoeld en geploegd met ecoploeg. De ondergrond is zandig en dat is goed te zien aan de woelsporen in het geploegde land.

  Er wordt gezaaid op grasstoppel, die werd gewoeld en geploegd met ecoploeg. De ondergrond is zandig en dat is goed te zien aan de woelsporen in het geploegde land.

 • Op de foto een geploegd en een gezaaid deel. Deze lichte grond laat zich goed bewerken.

  Op de foto een geploegd en een gezaaid deel. Deze lichte grond laat zich goed bewerken.

 • Het sojazaad in het zaaispoor. Het lijkt dat de zaaimachine de 135 à 140 kilo per ha goed in de zaaivoor doseert.

  Het sojazaad in het zaaispoor. Het lijkt dat de zaaimachine de 135 à 140 kilo per ha goed in de zaaivoor doseert.

 • Inmiddels zijn adviseurs van CZAV gearriveerd. Karel Steijaart is hun algemeen adviseur en Ferdie Maljaars als adviseur van dit soja-project. Dit zijn de eerste 5,5 ha van de ongeveer 50 ha die door meerdere telers dit jaar worden geteeld. Dus reden om even te informeren hoe het werk verloopt.

  Inmiddels zijn adviseurs van CZAV gearriveerd. Karel Steijaart is hun algemeen adviseur en Ferdie Maljaars als adviseur van dit soja-project. Dit zijn de eerste 5,5 ha van de ongeveer 50 ha die door meerdere telers dit jaar worden geteeld. Dus reden om even te informeren hoe het werk verloopt.

 • Een stuk meerijden en lopen tijdens het zaaien en het zaaiwerk nauwkeurig volgen om mede zo tot een goede beoordeling te komen.

  Een stuk meerijden en lopen tijdens het zaaien en het zaaiwerk nauwkeurig volgen om mede zo tot een goede beoordeling te komen.

 • Dan nog kijken naar de ligging van het zaad. Naar mening van de adviseurs ligt het zaad te diep. Wat ondieper kan de opkomst in deze vochtige grond wellicht bespoedigen.

  Dan nog kijken naar de ligging van het zaad. Naar mening van de adviseurs ligt het zaad te diep. Wat ondieper kan de opkomst in deze vochtige grond wellicht bespoedigen.

 • De zaaidiepte is gecorrigeerd en het achtereenvolgens spuiten en zaaien gaat weer verder.
De volgende dag werd het gezaaide perceel nog met cambridgerol aangedrukt mede om de capillaire werking van de grond te verbeteren die door het ploegen wel wat verminderd is.

  De zaaidiepte is gecorrigeerd en het achtereenvolgens spuiten en zaaien gaat weer verder. De volgende dag werd het gezaaide perceel nog met cambridgerol aangedrukt mede om de capillaire werking van de grond te verbeteren die door het ploegen wel wat verminderd is.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Die 4 ton gemiddeld per ha zal een hele klus worden. De gemiddelde opbrengst in Noord Amerika ligt net even boven de 3 ton en stijgt maar heel langzaam over de jaren. In onze streek is 4 ton wel redelijk de norm, uitschieters naar 4500 kg hoor je wel eens. Ons "record" is 4400 kg (68 bushel per acre)

 • farmerbn

  Het risico wordt weer bij de boer gelegd. In de meeste sectoren gaat de prijs gewoon omhoog als er minder wordt geproduceerd. Telers moeten een minimale ha-vergoeding afspreken ipv een tonprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.