Akkerbouw

Foto & video

Voorjaarskriebels in de Noordoostpolder

Op de lichte gronden in de Noordoostpolder is het voorjaarswerk echt begonnen afgelopen week. Grond bewerken, uien en bieten zaaien en aardappelen poten. Het is dynamisch op het land. Het seizoen loopt ongeveer een week achter op het gemiddelde, maar als het mooi weer blijft dan is de klus vlot geklaard. Uien moeten voor mei in de grond zitten en dat kan in Flevoland prima lukken.

Foto

 • Erik Wierenga uit Luttelgeest zaait bieten voor collega Koen Dingemanse, die (op de achtergrond) de grondbewerking doet. "Als het weer blijft, zoals voorspeld, dan is het uien en bieten zaaien eind volgende week wel klaar in de Noordoostpolder", denkt Wierenga. “We kunnen flink aan de slag met z’n allen en dan kan het hard gaan. Iedereen staat te popelen om te beginnen.” Foto's: Ruud Ploeg

  Erik Wierenga uit Luttelgeest zaait bieten voor collega Koen Dingemanse, die (op de achtergrond) de grondbewerking doet. "Als het weer blijft, zoals voorspeld, dan is het uien en bieten zaaien eind volgende week wel klaar in de Noordoostpolder", denkt Wierenga. “We kunnen flink aan de slag met z’n allen en dan kan het hard gaan. Iedereen staat te popelen om te beginnen.” Foto's: Ruud Ploeg

 • Slechts ruggen frezen, meer hoefde akkerbouwer Levinus Matthijsse uit Bant niet te doen aan de mooi vallende grond. Een medewerker controleert of het uienzaad goed in de rug komt. Ruggenteelt beperkt de onkruid- en ziektedruk, is de overtuiging van de bijna-bioboer. “De wind kan erdoor.”

  Slechts ruggen frezen, meer hoefde akkerbouwer Levinus Matthijsse uit Bant niet te doen aan de mooi vallende grond. Een medewerker controleert of het uienzaad goed in de rug komt. Ruggenteelt beperkt de onkruid- en ziektedruk, is de overtuiging van de bijna-bioboer. “De wind kan erdoor.”

 • Wierenga bekijkt de grond. Na wat technische opstartprobleempjes gaat het werk supergoed. Het perceel waar Dingemanse zijn suikerbieten zaait, bestaat dan ook uit zandgrond. “Als je te hard uit de trekker springt, zit je vast”, lacht Wierenga. Het loopt inderdaad als op mos. “Hier kun je eigenlijk altijd aan de slag, maar stuifbestrijding is wel een overweging."

  Wierenga bekijkt de grond. Na wat technische opstartprobleempjes gaat het werk supergoed. Het perceel waar Dingemanse zijn suikerbieten zaait, bestaat dan ook uit zandgrond. “Als je te hard uit de trekker springt, zit je vast”, lacht Wierenga. Het loopt inderdaad als op mos. “Hier kun je eigenlijk altijd aan de slag, maar stuifbestrijding is wel een overweging."

 • Levinus Matthijsse (43) heeft in Bant een bedrijf van 85 hectare lichte kleigrond (zo’n 15% afslibbaar), waarvan 8 hectare uien. Die uien zaait hij in ruggen. Mattthijsse zit in zijn laatste omschakeljaar naar bio. “Het is zoveel leuker zo. Je teelt weer met waardering.”

  Levinus Matthijsse (43) heeft in Bant een bedrijf van 85 hectare lichte kleigrond (zo’n 15% afslibbaar), waarvan 8 hectare uien. Die uien zaait hij in ruggen. Mattthijsse zit in zijn laatste omschakeljaar naar bio. “Het is zoveel leuker zo. Je teelt weer met waardering.”

 • De pootmachne wordt bijgevuld met Innovator-pootgoed. Corstiaan van den Belt, medewerker van akkerbouwbedrijf JH Van der Linde Agribusiness in Marknesse, poot 6 van de ongeveer 700 hectare fritesaardappelen van het bedrijf. “Je kunt niet overal terecht. We zoeken de droge stukken uit. Kijken, graven, knijpen; als je een bal kunt maken van de grond dan is het te nat. Het is lekker om weer bezig te zijn. Mooi, die lentekriebels.”
Naast al die bunders aardappelen verbouwt het bedrijf onder meer zo’n 100 hectare uien en ruim 60 hectare peen. De hectares liggen dan ook niet alleen in Flevoland, maar ook in Friesland, Drenthe en Overijssel.

  De pootmachne wordt bijgevuld met Innovator-pootgoed. Corstiaan van den Belt, medewerker van akkerbouwbedrijf JH Van der Linde Agribusiness in Marknesse, poot 6 van de ongeveer 700 hectare fritesaardappelen van het bedrijf. “Je kunt niet overal terecht. We zoeken de droge stukken uit. Kijken, graven, knijpen; als je een bal kunt maken van de grond dan is het te nat. Het is lekker om weer bezig te zijn. Mooi, die lentekriebels.” Naast al die bunders aardappelen verbouwt het bedrijf onder meer zo’n 100 hectare uien en ruim 60 hectare peen. De hectares liggen dan ook niet alleen in Flevoland, maar ook in Friesland, Drenthe en Overijssel.

 • Gerwin Luimes (38) uit Marknesse zaait met zijn vader Gerrit 4 van de 50 hectare zaaiuien: meeste geel en 7,5 hectare rood. Ze werken met 4 bedrijven samen onder de naam SB Agro. "Hoe je bepaalt wanneer je aan de slag kunt? Een beetje fingerspitzengefühl. En even onderin de bodem kijken met een schop, voelen hoe nat het daar is. Als je er geen ballen meer van kunt kneden, is het goed." Maandag was nog op het randje. "Dan kijk je naar het weerbericht en zie je prima voorspellingen voor de komende weken. Dus kun je een paar dagen wachten." Woensdag was het al een stuk beter en ging het zaaien mooi.

  Gerwin Luimes (38) uit Marknesse zaait met zijn vader Gerrit 4 van de 50 hectare zaaiuien: meeste geel en 7,5 hectare rood. Ze werken met 4 bedrijven samen onder de naam SB Agro. "Hoe je bepaalt wanneer je aan de slag kunt? Een beetje fingerspitzengefühl. En even onderin de bodem kijken met een schop, voelen hoe nat het daar is. Als je er geen ballen meer van kunt kneden, is het goed." Maandag was nog op het randje. "Dan kijk je naar het weerbericht en zie je prima voorspellingen voor de komende weken. Dus kun je een paar dagen wachten." Woensdag was het al een stuk beter en ging het zaaien mooi.

 • Gerrit Luimes controleert de zaaidiepte van het uienzaad dat hij met zoon Gerwin aan de 30% afslibbare kleigrond toevertrouwt. “De grond valt heel mooi dankzij de vorst in de winter”, zegt Gerwin. “Bijna te fijn. Hopelijk komt er geen dikke bui overheen, want dan kan het dichtslaan.”

  Gerrit Luimes controleert de zaaidiepte van het uienzaad dat hij met zoon Gerwin aan de 30% afslibbare kleigrond toevertrouwt. “De grond valt heel mooi dankzij de vorst in de winter”, zegt Gerwin. “Bijna te fijn. Hopelijk komt er geen dikke bui overheen, want dan kan het dichtslaan.”

 • Erik Wierenga (37) heeft een bedrijf van 60 hectare in Luttelgeest. Hij teelt uien, suikerbieten, graan, aardappelen en wortelen. Wierenga boert zelf op zwaardere grond. Die is na de lichte gronden aan de beurt. “Sloefgrond, dat blijft iets langer vochtig. Maar geen haast hoor, we zijn maar een weekje later. De gewassen moeten goed kunnen doorgroeien.”

  Erik Wierenga (37) heeft een bedrijf van 60 hectare in Luttelgeest. Hij teelt uien, suikerbieten, graan, aardappelen en wortelen. Wierenga boert zelf op zwaardere grond. Die is na de lichte gronden aan de beurt. “Sloefgrond, dat blijft iets langer vochtig. Maar geen haast hoor, we zijn maar een weekje later. De gewassen moeten goed kunnen doorgroeien.”

Of registreer je om te kunnen reageren.