Akkerbouw

Foto & video

Urean en gewasbescherming direct bij poten

De winterperiode is bij Thes-Agro in het Zeeuwse Burgh-Haamstede benut om de Miedema CP42 pootmachine te voorzien van injectiekouters. Hiermee kan tijdens het poten van aardappelen Urean toegediend worden. Afgelopen week zijn de eerste hectares met de aangepaste machine gepoot.

Foto

 • Johan van der Wekken begon vorige week met het poten van aardappelen. Een paar dagen eerder is al een poging gedaan, maar toen bleek de ondergrond toch nog te nat.

  Johan van der Wekken begon vorige week met het poten van aardappelen. Een paar dagen eerder is al een poging gedaan, maar toen bleek de ondergrond toch nog te nat.

 • Het gepote deel laat duidelijk zien dat de bodem zeker nog niet egaal droog is. Het perceel is vrij bont.

  Het gepote deel laat duidelijk zien dat de bodem zeker nog niet egaal droog is. Het perceel is vrij bont.

 • De taakkaarten gemaakt op basis van satellietbeelden laten de verschillen in zwaarte van de grond binnen het perceel goed zien.

  De taakkaarten gemaakt op basis van satellietbeelden laten de verschillen in zwaarte van de grond binnen het perceel goed zien.

 • Voorop de pootmachine de beide tanks met Urean en Borium. Er wordt ongeveer 125 liter per hectare geïnjecteerd.

  Voorop de pootmachine de beide tanks met Urean en Borium. Er wordt ongeveer 125 liter per hectare geïnjecteerd.

 • De kouters brengen de vloeistof ongeveer 8 centimeter naast en 2 centimeter dieper dan de knollen.

  De kouters brengen de vloeistof ongeveer 8 centimeter naast en 2 centimeter dieper dan de knollen.

 • Een poter in de rug met de injectiekouters. De kouters staan nu niet in een lijn, om stropen door graspollen te voorkomen.

  Een poter in de rug met de injectiekouters. De kouters staan nu niet in een lijn, om stropen door graspollen te voorkomen.

 • De kouternippel na een paar rondgangen. Met een druk van 0,5 bar wordt de vloeistof geïnjecteerd.

  De kouternippel na een paar rondgangen. Met een druk van 0,5 bar wordt de vloeistof geïnjecteerd.

 • De Startec pomp heeft een capaciteit van 3 liter per minuut bij 3 bar.

  De Startec pomp heeft een capaciteit van 3 liter per minuut bij 3 bar.

 • “Op advies van de teeltadviseur hebben wij deze Ureaninjecteur op de pootmachine gebouwd. Als de aardappel gaat wortelen, is de meststof nu meteen beschikbaar. Dat zal de groei en het rendement verbeteren”, aldus Johan van der Wekken.

  “Op advies van de teeltadviseur hebben wij deze Ureaninjecteur op de pootmachine gebouwd. Als de aardappel gaat wortelen, is de meststof nu meteen beschikbaar. Dat zal de groei en het rendement verbeteren”, aldus Johan van der Wekken.

 • Op dit 23 hectare grote perceel wordt Fontane geplant. Van der Wekken vult vanuit de kipper de voorraadbak van de pootmachine bij.

  Op dit 23 hectare grote perceel wordt Fontane geplant. Van der Wekken vult vanuit de kipper de voorraadbak van de pootmachine bij.

 • Ook de gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden zo nodig bijgevuld. Naast de Urean en Borium is dat Powerstart granulaat, Symphonie en Mocap. Het planten gebeurt op grasstoppel, waardoor er kans is op schade door ritnaalden.

  Ook de gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen worden zo nodig bijgevuld. Naast de Urean en Borium is dat Powerstart granulaat, Symphonie en Mocap. Het planten gebeurt op grasstoppel, waardoor er kans is op schade door ritnaalden.

 • De banden van de trekker en de Miedema blijven behoorlijk schoon, maar de wieltjes van de Ureaninjecteur laden toch wat aan. Bart van der Wekken maakt tijdens het laden de wieltjes even vrij van klei.

  De banden van de trekker en de Miedema blijven behoorlijk schoon, maar de wieltjes van de Ureaninjecteur laden toch wat aan. Bart van der Wekken maakt tijdens het laden de wieltjes even vrij van klei.

 • Het perceel wordt geplant met behulp van taakkaarten. Een voor de plantafstand en deze voor de Ureangift.

  Het perceel wordt geplant met behulp van taakkaarten. Een voor de plantafstand en deze voor de Ureangift.

 • Met de fronteg wordt de toplaag verkruimeld en geëgaliseerd. Een frees voor de pootmachine maakt het werk af.

  Met de fronteg wordt de toplaag verkruimeld en geëgaliseerd. Een frees voor de pootmachine maakt het werk af.

Of registreer je om te kunnen reageren.