Akkerbouw

Foto & video

Sporadisch activiteiten op Limburgse akkers

Op de akkers in Zuid-Oost Nederland was het afgelopen week opmerkelijk rustig. De koude en natte bodem zijn hieraan debet. Uitzondering zijn de hoger gelegen zandgronden en enkele gunstig gelegen percelen op löss.

 • Op de Midden-Limburgse zandgronden, zoals hier tussen Echterbosch en Maria Hoop, pootte loonbedrijf Vaessen maandag 26 maart de eerste aardappelen. Loonbedrijf Maas uit Kessel had aan het begin van de laatste week van maart pas 20 ha bieten gezaaid. Voor het zaaien moeten nog veel percelen eerst worden bemest. - Foto's: Guus Queisen

  Op de Midden-Limburgse zandgronden, zoals hier tussen Echterbosch en Maria Hoop, pootte loonbedrijf Vaessen maandag 26 maart de eerste aardappelen. Loonbedrijf Maas uit Kessel had aan het begin van de laatste week van maart pas 20 ha bieten gezaaid. Voor het zaaien moeten nog veel percelen eerst worden bemest. - Foto's: Guus Queisen

 • "De bemesting verloopt heel stroef. Alleen op de lichte zandgronden kunnen we wat mest uitrijden. De percelen zijn te nat. En daar komt voorlopig weinig verandering in. Woensdag en donderdag in totaal weer 19 mm regen. Nee, zo schiet het niet op”, verzucht loonwerker Jan Coenen uit Montfort. Maandag 26 maart verzorgde zijn medewerker Olaf het transport van de rundveedrijfmest van de Duitse melkveehouder Schiffers uit het pal over de grens bij Koningsbosch gelegen Waldfeucht-Bocket.

  "De bemesting verloopt heel stroef. Alleen op de lichte zandgronden kunnen we wat mest uitrijden. De percelen zijn te nat. En daar komt voorlopig weinig verandering in. Woensdag en donderdag in totaal weer 19 mm regen. Nee, zo schiet het niet op”, verzucht loonwerker Jan Coenen uit Montfort. Maandag 26 maart verzorgde zijn medewerker Olaf het transport van de rundveedrijfmest van de Duitse melkveehouder Schiffers uit het pal over de grens bij Koningsbosch gelegen Waldfeucht-Bocket.

 • Melkveehouder Schiffers verspreidde zelf de door loonwerker Coenen aangevoerde runderdrijfmest bovengronds over een akker aan de rand van Tüddern (D.), nabij Sittard.

  Melkveehouder Schiffers verspreidde zelf de door loonwerker Coenen aangevoerde runderdrijfmest bovengronds over een akker aan de rand van Tüddern (D.), nabij Sittard.

 • Op de hoger gelegen zandgronden van Ton Peulen in Maria-Hoop ging loonbedrijf Vaessen uit Landgraaf maandag met twee planters aan de slag om de eerste 8 hectare vroege aardappelen van het seizoen te planten.

  Op de hoger gelegen zandgronden van Ton Peulen in Maria-Hoop ging loonbedrijf Vaessen uit Landgraaf maandag met twee planters aan de slag om de eerste 8 hectare vroege aardappelen van het seizoen te planten.

 • Volgens loonwerker Ton Vaessen is de grond voor het grootste deel nog te nat om te poten. Bovendien moet deze eerst nog worden bemest.

  Volgens loonwerker Ton Vaessen is de grond voor het grootste deel nog te nat om te poten. Bovendien moet deze eerst nog worden bemest.

 • Chris Borghans van loonbedrijf Vaessen vult de pootmachine.

  Chris Borghans van loonbedrijf Vaessen vult de pootmachine.

 • Chris Borghans vult de poter bij met de droogontsmetter Moncereen. Deze fungicide zet Peulen in ter bestrijding van zilverschurft en rhizoctonia en de nevenwerking op fusarium.

  Chris Borghans vult de poter bij met de droogontsmetter Moncereen. Deze fungicide zet Peulen in ter bestrijding van zilverschurft en rhizoctonia en de nevenwerking op fusarium.

 • Jeu Op ’t Veld uit Diergaarde woelt met de vaste tand op een diepte van circa 10 centimeter een perceel om. Dit voor het poten van aardappelen. Als groenbemester had hij rogge gezaaid om deze enkele weken geleden met glyfosaat kapot te spuiten.

  Jeu Op ’t Veld uit Diergaarde woelt met de vaste tand op een diepte van circa 10 centimeter een perceel om. Dit voor het poten van aardappelen. Als groenbemester had hij rogge gezaaid om deze enkele weken geleden met glyfosaat kapot te spuiten.

 • Nabij het Zuid-Limburgse deel van de Maas waren toch activiteiten op de akkers te bespeuren. Loonwerker Rob Timmers uit Schimmert zaaide maandagmiddag bij Thei Alberti uit Urmond de eerste 9 ha van de in totaal 17 ha suikerbieten.

  Nabij het Zuid-Limburgse deel van de Maas waren toch activiteiten op de akkers te bespeuren. Loonwerker Rob Timmers uit Schimmert zaaide maandagmiddag bij Thei Alberti uit Urmond de eerste 9 ha van de in totaal 17 ha suikerbieten.

 • De percelen waren voldoende opgedroogd. Volgens Alberti mede het gevolg van (raai-)gras als voorgewas. Dat onttrekt veel vocht aan de grond. "Afgelopen week hebben we de percelen geploegd en door het perfecte weer konden we ze in het weekend zaaiklaar maken", zegt Luc Alberti.

  De percelen waren voldoende opgedroogd. Volgens Alberti mede het gevolg van (raai-)gras als voorgewas. Dat onttrekt veel vocht aan de grond. "Afgelopen week hebben we de percelen geploegd en door het perfecte weer konden we ze in het weekend zaaiklaar maken", zegt Luc Alberti.

 • Rob Timmers vult de zaadbakjes met het zaad BTS 990 van Betaseed.

  Rob Timmers vult de zaadbakjes met het zaad BTS 990 van Betaseed.

 • Op de lössgrond is het heel rustig. Bijna nergens is een tractor op een akker te bekennen. De zwaardere grond blijkt nog veel te nat voor de grondbewerking. Het niet mogen ploegen vormt daarbij een extra vertragende factor. Door de verplichte niet-kerende-grondbewerking (nkg) droogt de bodem langzamer op.

  Op de lössgrond is het heel rustig. Bijna nergens is een tractor op een akker te bekennen. De zwaardere grond blijkt nog veel te nat voor de grondbewerking. Het niet mogen ploegen vormt daarbij een extra vertragende factor. Door de verplichte niet-kerende-grondbewerking (nkg) droogt de bodem langzamer op.

 • Een uitzondering was maandagmiddag 26 maart te zien nabij Schinnen op een perceel van Emile Crousen. Hier zaaide loonbedrijf Timmers zomertarwe.

  Een uitzondering was maandagmiddag 26 maart te zien nabij Schinnen op een perceel van Emile Crousen. Hier zaaide loonbedrijf Timmers zomertarwe.

 • "Eigenlijk zou hier wintertarwe groeien. Echter, toen we in december wilde zaaien was het te nat en daardoor te laat. Daarom noodgedwongen gekozen voor zomertarwe”, legt Emile Crousen uit.

  "Eigenlijk zou hier wintertarwe groeien. Echter, toen we in december wilde zaaien was het te nat en daardoor te laat. Daarom noodgedwongen gekozen voor zomertarwe”, legt Emile Crousen uit.

 • Crousen koos voor het zomertarweras Quintus.

  Crousen koos voor het zomertarweras Quintus.

Of registreer je om te kunnen reageren.