Akkerbouw

Foto & video

Proefvelden onder mooie omstandigheden aangelegd

Dankzij het drogende weer vorige week is in Zeeland wat betreft het zaai- en plantwerk een flinke inhaalslag gemaakt. Het kwam niet alleen goed uit voor de telers, maar ook voor Agrarisch Kennis en Informatiecentrum Rusthoeve in Colijnsplaat. Hier werd begonnen om de proef- en demovelden voor verscheidene organisaties en bedrijven aan te leggen.

Foto

 • Delphy laat dit jaar bij de Rusthoeve een bladziektenproef aanleggen in bieten. Omdat deze proef zoveel mogelijk conform de praktijk dient te zijn, werd Loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland ingehuurd om met zijn bietenzaaicombinatie het zaaiwerk te verrichten. Een bijkomend voordeel is dat bij deze machine de zaadbakjes en schijven leeglopen door het openen van een klepje. Dat scheelt in het volledig reinigen van de machine voor het volgende ras. - Foto's: Anton Dingemanse

  Delphy laat dit jaar bij de Rusthoeve een bladziektenproef aanleggen in bieten. Omdat deze proef zoveel mogelijk conform de praktijk dient te zijn, werd Loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland ingehuurd om met zijn bietenzaaicombinatie het zaaiwerk te verrichten. Een bijkomend voordeel is dat bij deze machine de zaadbakjes en schijven leeglopen door het openen van een klepje. Dat scheelt in het volledig reinigen van de machine voor het volgende ras. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De machine wordt weer gevuld met het volgende ras. De 8 rassen die worden beproefd, zijn een selectie van de bietenrassen die overwegend in deze regio worden geteeld. Aan het eind van de proef zal blijken welke toegepaste middelen, wellicht per ras verschillend, de beste resultaten geven om bladziekten te voorkomen.

  De machine wordt weer gevuld met het volgende ras. De 8 rassen die worden beproefd, zijn een selectie van de bietenrassen die overwegend in deze regio worden geteeld. Aan het eind van de proef zal blijken welke toegepaste middelen, wellicht per ras verschillend, de beste resultaten geven om bladziekten te voorkomen.

 • Soms geeft de boordcomputer een foutmelding. In dat geval wordt secuur gekeken of er toch gezaaid is.

  Soms geeft de boordcomputer een foutmelding. In dat geval wordt secuur gekeken of er toch gezaaid is.

 • De zaadjes blijken keurig op de gewenste afstand van 19 cm te liggen.

  De zaadjes blijken keurig op de gewenste afstand van 19 cm te liggen.

 • Na de controle kan het zaaien weer worden voortgezet.

  Na de controle kan het zaaien weer worden voortgezet.

 • Op een ander perceel van Rusthoeve is het onderzoeksinstituut IRS bezig met het inzaaien van de proefvelden voor het bietenrassenonderzoek.

  Op een ander perceel van Rusthoeve is het onderzoeksinstituut IRS bezig met het inzaaien van de proefvelden voor het bietenrassenonderzoek.

 • Er wordt gebruik gemaakt van een nieuwe proefveldzaaimachine. De basis is een reguliere machine die is aangepast voor het proefveld. Zo worden de zaadbakjes en schijven automatisch gevuld en leeggezogen.

  Er wordt gebruik gemaakt van een nieuwe proefveldzaaimachine. De basis is een reguliere machine die is aangepast voor het proefveld. Zo worden de zaadbakjes en schijven automatisch gevuld en leeggezogen.

 • Het is een gesloten systeem waarbij in elk zaadbakje een camera zit die het interieur weergeeft. Op de monitor kan de proefveldmedewerker controle houden op wat er gebeurt in het zaadbakje. Het pillenzaad is duidelijk waarneembaar in de bakjes.

  Het is een gesloten systeem waarbij in elk zaadbakje een camera zit die het interieur weergeeft. Op de monitor kan de proefveldmedewerker controle houden op wat er gebeurt in het zaadbakje. Het pillenzaad is duidelijk waarneembaar in de bakjes.

 • Het veldje is gezaaid en de bakjes zijn geleegd en het is duidelijk te zien dat er geen zaad meer aanwezig is.

  Het veldje is gezaaid en de bakjes zijn geleegd en het is duidelijk te zien dat er geen zaad meer aanwezig is.

 • Wanneer een ras over verschillende veldjes wordt gezaaid dan is het GPS-systeem zo ingesteld dat het zaaien op bufferstroken, paden en dergelijke automatisch stopt.

  Wanneer een ras over verschillende veldjes wordt gezaaid dan is het GPS-systeem zo ingesteld dat het zaaien op bufferstroken, paden en dergelijke automatisch stopt.

 • De proefveldmedewerker die de zaaimachine bedient hoeft nu alleen nog een volgend ras toe te dienen en het overtollige zaad af te nemen.

  De proefveldmedewerker die de zaaimachine bedient hoeft nu alleen nog een volgend ras toe te dienen en het overtollige zaad af te nemen.

 • Op een eerder gezaaid deel van het perceel worden de indicatienummers aangebracht. Bij deze proef zijn bietenrassen gezaaid die laat gerooid kunnen worden en daarna gecontroleerd op de bewaarkwaliteit.

  Op een eerder gezaaid deel van het perceel worden de indicatienummers aangebracht. Bij deze proef zijn bietenrassen gezaaid die laat gerooid kunnen worden en daarna gecontroleerd op de bewaarkwaliteit.

 • Ook is begonnen om de zeer uitgebreide uienproef- en -demovelden te zaaien. Deze zijn de basis voor de jaarlijkse uiendag bij de Rusthoeve. Hier en in Flevoland worden 25 dezelfde rassen zaaiuien geteeld die als basis dienen voor de UIKC-rassenlijst.

  Ook is begonnen om de zeer uitgebreide uienproef- en -demovelden te zaaien. Deze zijn de basis voor de jaarlijkse uiendag bij de Rusthoeve. Hier en in Flevoland worden 25 dezelfde rassen zaaiuien geteeld die als basis dienen voor de UIKC-rassenlijst.

 • Nu wordt een bemestingsproef aangelegd. Een dun geel straaltje meststof wordt tegelijkertijd met het zaaien toegediend.

  Nu wordt een bemestingsproef aangelegd. Een dun geel straaltje meststof wordt tegelijkertijd met het zaaien toegediend.

 • Van tijd tot tijd wordt aan de hand van het zaaischema overleg gepleegd waar de volgende herhalingsproef moet komen.

  Van tijd tot tijd wordt aan de hand van het zaaischema overleg gepleegd waar de volgende herhalingsproef moet komen.

 • Naast het uienproefveld ligt de Biobased Garden. Hier worden allerlei gewassen, al dan niet exotisch, duurzaam geteeld die eventueel een meerwaarde kunnen betekenen voor de sector. Aangezien het hier kleine tot zeer kleine veldjes betreft met ook zeer uiteenlopende zaden worden die met handzaaimachine gezaaid.

  Naast het uienproefveld ligt de Biobased Garden. Hier worden allerlei gewassen, al dan niet exotisch, duurzaam geteeld die eventueel een meerwaarde kunnen betekenen voor de sector. Aangezien het hier kleine tot zeer kleine veldjes betreft met ook zeer uiteenlopende zaden worden die met handzaaimachine gezaaid.

 • Het zaadbakje van het 'Planet'-machientje wordt gevuld. In schuren en op zolders moeten nog flink wat van dergelijke machientjes staan. Ze werden in het kader van de naoorlogse Marshall-hulp bij wijze van spreken met scheepsladingen tegelijk vanuit Amerika naar Europa verscheept.

  Het zaadbakje van het 'Planet'-machientje wordt gevuld. In schuren en op zolders moeten nog flink wat van dergelijke machientjes staan. Ze werden in het kader van de naoorlogse Marshall-hulp bij wijze van spreken met scheepsladingen tegelijk vanuit Amerika naar Europa verscheept.

 • Hier wordt teunisbloem gezaaid, een uitermate fijn zaad wat nauwelijks bedekking behoeft. Bij aanvang van het zaaien wordt uiteraard gekeken of het zaad niet te dik en niet te diep ligt.

  Hier wordt teunisbloem gezaaid, een uitermate fijn zaad wat nauwelijks bedekking behoeft. Bij aanvang van het zaaien wordt uiteraard gekeken of het zaad niet te dik en niet te diep ligt.

 • Een ander aspect van het onderzoek bij de Biobased Garden is kijken naar een meerwaarde van reguliere gewassen. Hier wordt een veldje met gangbare knolselderij geplant. Deze worden in laboratorium geanalyseerd op nuttige inhoudsstoffen die in de reguliere teelt nog niet onder de aandacht zijn. Omdat hier duurzaam wordt geteeld zullen er nauwelijks residuen van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen.

  Een ander aspect van het onderzoek bij de Biobased Garden is kijken naar een meerwaarde van reguliere gewassen. Hier wordt een veldje met gangbare knolselderij geplant. Deze worden in laboratorium geanalyseerd op nuttige inhoudsstoffen die in de reguliere teelt nog niet onder de aandacht zijn. Omdat hier duurzaam wordt geteeld zullen er nauwelijks residuen van bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen worden aangetroffen.

 • Voor Uireka leggen medewerkers van Rusthoeve een proef aan van plantuien op een perceel van een teler waar fusarium is aangetroffen.

  Voor Uireka leggen medewerkers van Rusthoeve een proef aan van plantuien op een perceel van een teler waar fusarium is aangetroffen.

 • De plantuien kregen per partij 5 verschillende ontsmettingen en daarbij een niet-ontsmette partij als controleteelt. De proef wordt 3 keer herhaald. In dit praktijkperceel plantui liggen dus 24 veldjes voor de fusariumproef.

  De plantuien kregen per partij 5 verschillende ontsmettingen en daarbij een niet-ontsmette partij als controleteelt. De proef wordt 3 keer herhaald. In dit praktijkperceel plantui liggen dus 24 veldjes voor de fusariumproef.

 • Nadat de veldjes plantuien met een bepaalde behandeling zijn geplant, wordt de plantmachine leeg gedraaid om schoon met de volgende planting van start te gaan.

  Nadat de veldjes plantuien met een bepaalde behandeling zijn geplant, wordt de plantmachine leeg gedraaid om schoon met de volgende planting van start te gaan.

 • Het volgende proefveldje wordt geplant. De overige teeltverzorging gaat gelijk op met het perceel plantuien waar deze proef in ligt.

  Het volgende proefveldje wordt geplant. De overige teeltverzorging gaat gelijk op met het perceel plantuien waar deze proef in ligt.

Of registreer je om te kunnen reageren.