Balen vlasstro wordt aangevoerd bij Van de Bilt Zaden en Vlas. - Foto: Peter Roek AkkerbouwFoto

Lange weg van vlas naar linnen

De vraag naar vlasvezels groeit, omdat linnen steeds populairder wordt. Steeds meer consumenten dragen linnen kleding. De basis van linnen is het vlas. Dat wordt door vlassers verwerkt tot vlasvezels. De vezels worden door spinnerijen tot garen gesponnen. Weverijen weven het garen tot linnen. Het verwerken van vlas is een heel proces, blijkt uit een rondgang door het bedrijf van Van de Bilt Zaden en Vlas in het Zeeuwse Sluiskil.

De leverancier voorziet de vlasbalen van een eigen label. - Foto's: Peter Roek

Na het schonen wordt het zaad in zakken gedaan. De vlaszaadproductie is een specialiteit van Van de Bilt Zaden en Vlas.

Het vlaszaad wordt apart verwerkt. De hullen, waar het zaad in zat, worden gebruikt als veevoer.

De vraag naar natuurlijke bouwmaterialen neemt toe, zoals isolatiemateriaal gemaakt van de korte vlasvezels.

De lange vlasvezels gaan naar de spinnerijen. De korte vlasvezels worden in pakketten gedrukt en onder andere verwerkt in bouwmaterialen en papier.

Lange vlasvezels worden gesponnen tot garen. De weverijen weven dit tot linnen. Van alle textiel in de wereld is ongeveer 0,4% gemaakt van linnen.

De balen met het gehekelde vlas staan klaar. Achter de spanband wordt een monster van het gehekelde vlas geklemd, zodat de koper snel de kwaliteit kan beoordelen.

Een medewerker controleert de kwaliteit van de vlasvezels.

De lange vlasvezels worden opgerold in balen.

Het gehekelde vlas wordt samengeperst in een ton.

Na het zwingelen wordt het vlas gehekeld. Hierbij wordt met kammen de lange vezels verder verwerkt, zodat spinnerijen er garen van kunnen spinnen.

De brakels in de zwingelmachine kneuzen de vlasstengels, waardoor het hout in de stengel los komt.

De zwingelmachine verwijdert de houtige omhulling van het vlasstro. Tevens worden de korte vlasvezels verwijderd, zodat alleen de lange vezels overblijven. Daar wordt uiteindelijk linnen van geweven.

De vlasbalen worden afgerold en in de zwingelmachine gevoerd.

Directeur Eugenie van de Bilt in de loods met vlasbalen. Door de grote vraag naar vlasvezels is de loods nog maar half gevuld.

Beheer
WP Admin