Akkerbouw

Foto & video

175 jaar georganiseerde landbouw in Zeeland

Ter gelegenheid van het 175 jarig bestaan van een georganiseerde landbouw organiseerde ZLTO een speciale ledenbijeenkomst in de Zeelandhallen in Goes.

Foto

 • Standsorganisatie ZLTO organiseert onder de noemer 'ZLTO festival on tour' enkele keren per jaar voor de leden bijeenkomsten in de regio. Deze keer was dit evenement gehouden in de Zeelandhallen te Goes. Omdat in 1843 de ZLM als voorloper van de ZLTO werd opgericht was het thema '175 jaar georganiseerde landbouw in Zeeland'. Met op de achtergrond een icoon uit de landbouwgeschiedenis geeft ZLTO voorzitter Hans Huijbers zijn visie op de ontwikkeling van de landbouw. - Foto's: Anton Dingemanse

  Standsorganisatie ZLTO organiseert onder de noemer 'ZLTO festival on tour' enkele keren per jaar voor de leden bijeenkomsten in de regio. Deze keer was dit evenement gehouden in de Zeelandhallen te Goes. Omdat in 1843 de ZLM als voorloper van de ZLTO werd opgericht was het thema '175 jaar georganiseerde landbouw in Zeeland'. Met op de achtergrond een icoon uit de landbouwgeschiedenis geeft ZLTO voorzitter Hans Huijbers zijn visie op de ontwikkeling van de landbouw. - Foto's: Anton Dingemanse

 • In zijn visie gaf Huijbers aan dat de uitdagingen waar de landbouw als voeders van de wereld zich voor gesteld zien steeds weer innovatief worden opgepakt. Als voorbeeld noemde hij kunstvlees. Of vlees nu van dieren komt of kunstmatig wordt geproduceerd, er zal altijd een agrarische grondstof voor de productie nodig zijn.

  In zijn visie gaf Huijbers aan dat de uitdagingen waar de landbouw als voeders van de wereld zich voor gesteld zien steeds weer innovatief worden opgepakt. Als voorbeeld noemde hij kunstvlees. Of vlees nu van dieren komt of kunstmatig wordt geproduceerd, er zal altijd een agrarische grondstof voor de productie nodig zijn.

 • Deze visie wordt ook in grote lijnen gedeeld door Kathleen Goense, de nieuwe directeur van de ZLTO en zelf afkomstig van een Zeeuws akkerbouwbedrijf. Hier stelt ze zich met een toespraak voor aan de Zeeuwse leden.

  Deze visie wordt ook in grote lijnen gedeeld door Kathleen Goense, de nieuwe directeur van de ZLTO en zelf afkomstig van een Zeeuws akkerbouwbedrijf. Hier stelt ze zich met een toespraak voor aan de Zeeuwse leden.

 • Met een link naar het verleden stond er naast de ingang van de Zeelandhallen een soort erehaag van door oldtimerclub OTMMZ ter beschikking gestelde oude tractoren van merken die inmiddels bijna allemaal zijn verdwenen, veelal doordat ze zijn op gegaan in andere merken. Van voor naar achter staan hier Bolinder Munktel, Deutz, Hanomag, Lanz en bijna niet zichtbaar McCormick Farmall.

  Met een link naar het verleden stond er naast de ingang van de Zeelandhallen een soort erehaag van door oldtimerclub OTMMZ ter beschikking gestelde oude tractoren van merken die inmiddels bijna allemaal zijn verdwenen, veelal doordat ze zijn op gegaan in andere merken. Van voor naar achter staan hier Bolinder Munktel, Deutz, Hanomag, Lanz en bijna niet zichtbaar McCormick Farmall.

 • De trekkermerken waar de ouwetjes in zijn op gegaan stonden aan de ander kant en gaven zo een indruk van het huidige beeld van de landbouwmechanisatie.

  De trekkermerken waar de ouwetjes in zijn op gegaan stonden aan de ander kant en gaven zo een indruk van het huidige beeld van de landbouwmechanisatie.

 • De belangstelling voor het evenement was zo groot dat er stoelen in de zijcoulissen moesten worden bijgezet om alle gasten van een zitplaats te voorzien.

  De belangstelling voor het evenement was zo groot dat er stoelen in de zijcoulissen moesten worden bijgezet om alle gasten van een zitplaats te voorzien.

 • De 175 jaar georganiseerde landbouw werd door vicevoorzitter Joris Baecke toegelicht. Bij het vorderen van de 19e eeuw kwam steeds meer het inzicht dat je met elkaar meer weet dan alleen. Kennis delen in verenigingsverband is een stimulans voor de landbouw. Maar pas in het laatste kwart van de 19e eeuw kwam de georganiseerde landbouw, met name in Zeeuws-Vlaanderen, meer van de grond. Deze trend zette zich in de eerste helft van de 20e eeuw in sterkere mate voort. Naast de landbouworganisatie kwamen ook coöperaties van de grond. CZAV een zuidelijke coöperatie werd bijvoorbeeld in 1929 opgericht. Uiteindelijk zijn de regionale landbouworganisaties op gegaan in de huidige ZLTO.

  De 175 jaar georganiseerde landbouw werd door vicevoorzitter Joris Baecke toegelicht. Bij het vorderen van de 19e eeuw kwam steeds meer het inzicht dat je met elkaar meer weet dan alleen. Kennis delen in verenigingsverband is een stimulans voor de landbouw. Maar pas in het laatste kwart van de 19e eeuw kwam de georganiseerde landbouw, met name in Zeeuws-Vlaanderen, meer van de grond. Deze trend zette zich in de eerste helft van de 20e eeuw in sterkere mate voort. Naast de landbouworganisatie kwamen ook coöperaties van de grond. CZAV een zuidelijke coöperatie werd bijvoorbeeld in 1929 opgericht. Uiteindelijk zijn de regionale landbouworganisaties op gegaan in de huidige ZLTO.

 • In plaats van minister Carola Schouten die door drukte verhinderd was kwam in haar plaats Europarlementariër Esther de Lange. Zij gaf een indruk van mondiale ontwikkelingen en de consequenties daarvan voor Europa. De brexit werd besproken evenals de sancties richting Rusland en de daar uit voortvloeiende boycot van agrarische producten. Hier blijkt weer uit dat de politiek een flinke vinger in de pap heeft voor de exportmogelijkheden. Een ander punt voor de logistiek is de aspiratie van China. Naast de spoorlijn over Tibet, de zogenaamde nieuwe zijderoute, heeft China ook de helft van de Atheense haven in handen. Van daaruit willen de Chinezen de benodigde Europese infrastructuur verbeteren om hun producten efficiënt op de plaats van bestemming te krijgen.

  In plaats van minister Carola Schouten die door drukte verhinderd was kwam in haar plaats Europarlementariër Esther de Lange. Zij gaf een indruk van mondiale ontwikkelingen en de consequenties daarvan voor Europa. De brexit werd besproken evenals de sancties richting Rusland en de daar uit voortvloeiende boycot van agrarische producten. Hier blijkt weer uit dat de politiek een flinke vinger in de pap heeft voor de exportmogelijkheden. Een ander punt voor de logistiek is de aspiratie van China. Naast de spoorlijn over Tibet, de zogenaamde nieuwe zijderoute, heeft China ook de helft van de Atheense haven in handen. Van daaruit willen de Chinezen de benodigde Europese infrastructuur verbeteren om hun producten efficiënt op de plaats van bestemming te krijgen.

 • Bij de rondvraag vroeg ZLTO bestuurder kring Borsele Peter Van ‘t Westeinde zich dan ook af wat de consequenties zijn voor export van agrarische producten en dan in het bijzonder voor fruit. 
Volgens De Lange zou een betere infrastructuur moeten leiden betere afzetmogelijkheden, maar als grenzen dicht blijven zijn de afzetmogelijkheden beperkt. Het komt er dus op neer dat de sector inventief moet zijn en moet blijven zoeken naar afzetgebieden.

  Bij de rondvraag vroeg ZLTO bestuurder kring Borsele Peter Van ‘t Westeinde zich dan ook af wat de consequenties zijn voor export van agrarische producten en dan in het bijzonder voor fruit. Volgens De Lange zou een betere infrastructuur moeten leiden betere afzetmogelijkheden, maar als grenzen dicht blijven zijn de afzetmogelijkheden beperkt. Het komt er dus op neer dat de sector inventief moet zijn en moet blijven zoeken naar afzetgebieden.

Of registreer je om te kunnen reageren.