Akkerbouw

Foto & video 6 reacties

Zware grond beter bewerkbaar na diepploegen

Diepploegen wordt in Flevoland veel toegepast om zware grond lichter te maken en storende lagen te breken. De lichtere grond is beter bewerkbaar en telers kunnen dan ook andere gewassen in hun bouwplan opnemen.

Foto

 • Maatschap Landbouwbedrijf gebroeders Bus in Marnesse (Fl.) laten hun kavels zware grond (33% afslibbaar) diepploegen door loonbedrijf Aarnink en Ooms uit Emmeloord. - Foto's: Sytze Bakker

  Maatschap Landbouwbedrijf gebroeders Bus in Marnesse (Fl.) laten hun kavels zware grond (33% afslibbaar) diepploegen door loonbedrijf Aarnink en Ooms uit Emmeloord. - Foto's: Sytze Bakker

 • Aarnink en Ooms ploegen met een Panter tweeschaar diepploeg met 2 kleine scharen achter de grote ploeg lichamen. De kleine scharen brengen de bovengrond onder in de diepe voor. De ploegtrekker kan er dan goed doorheen.

  Aarnink en Ooms ploegen met een Panter tweeschaar diepploeg met 2 kleine scharen achter de grote ploeg lichamen. De kleine scharen brengen de bovengrond onder in de diepe voor. De ploegtrekker kan er dan goed doorheen.

 • De New Holland T7 270 staat achter op 90 centimeter brede banden en voor op 75 centimeter brede. Om voldoende trekkracht te garanderen staan de banden op 0,7 bar. Vermogen is er voldoende, grip is de beperkende factor.

  De New Holland T7 270 staat achter op 90 centimeter brede banden en voor op 75 centimeter brede. Om voldoende trekkracht te garanderen staan de banden op 0,7 bar. Vermogen is er voldoende, grip is de beperkende factor.

 • Chauffeur op de New Holland is Sjors Oerlemans. Met hulp van GPS kan hij de gewenste ploegbreedte vasthouden.

  Chauffeur op de New Holland is Sjors Oerlemans. Met hulp van GPS kan hij de gewenste ploegbreedte vasthouden.

 • Deze ploeg kan tot 70 centimeter diep ploegen. Deze kavel wordt 60 centimeter diep geploegd. Met een werkbreedte van 45 centimeter per schaar is de totale werkbreedte 90 centimeter.

  Deze ploeg kan tot 70 centimeter diep ploegen. Deze kavel wordt 60 centimeter diep geploegd. Met een werkbreedte van 45 centimeter per schaar is de totale werkbreedte 90 centimeter.

 • De reden van het diepploegen is vooral om het ‘sloef’ laagje dat onder de bouwvoor zit te breken. Een mooi beeld van de dunne laagjes met vele kleuren van onder de bouwvoor.

  De reden van het diepploegen is vooral om het ‘sloef’ laagje dat onder de bouwvoor zit te breken. Een mooi beeld van de dunne laagjes met vele kleuren van onder de bouwvoor.

 • De grond kleurt na het ploegen geelbruin. Na het droge seizoen laat het peenland zich goed bewerken.

  De grond kleurt na het ploegen geelbruin. Na het droge seizoen laat het peenland zich goed bewerken.

 • Aan het begin van de werkgang liggen grote brokken. Na de winter zijn deze goed te verkruimelen.

  Aan het begin van de werkgang liggen grote brokken. Na de winter zijn deze goed te verkruimelen.

 • De ploeg is na het inzetten niet gelijk op de goede diepte.

  De ploeg is na het inzetten niet gelijk op de goede diepte.

 • Afhankelijk van het slippercentage varieert de rijsnelheid tussen de 5 en 8 kilometer per uur. Zo kan er een capaciteit tot 0,5 hectare per uur gehaald worden.

  Afhankelijk van het slippercentage varieert de rijsnelheid tussen de 5 en 8 kilometer per uur. Zo kan er een capaciteit tot 0,5 hectare per uur gehaald worden.

 • Snelle slijtage van de risters wordt tegen gegaan door deze op te lassen.

  Snelle slijtage van de risters wordt tegen gegaan door deze op te lassen.

 • Maatschap Bus laat nu 8 hectare diep ploegen, de kavel is dan klaar.

  Maatschap Bus laat nu 8 hectare diep ploegen, de kavel is dan klaar.

 • Loonbedrijf Aarnink en Ooms heeft dit jaar al 100 hectare diep geploegd. De omstandigheden zijn dit jaar erg goed, zowel bovenop als onderin is de grond kurkdroog. Volgens Arjan Ooms kan dit werk daarom nog wel even doorgaan.

  Loonbedrijf Aarnink en Ooms heeft dit jaar al 100 hectare diep geploegd. De omstandigheden zijn dit jaar erg goed, zowel bovenop als onderin is de grond kurkdroog. Volgens Arjan Ooms kan dit werk daarom nog wel even doorgaan.

Laatste reacties

 • farmerbn

  33% afslibbaar is volgens mij geen zware grond.

 • Jan-Zonderland

  @Farmerbn, dat is idd niet echt zware grond te noemen maar verderop in de reportage wordt vermeld dat het hier voornamelijk gaat om het opheffen van een storende sloef laag. In bepaalde delen van de NOP komt dat voor. Sloef is klei zonder lutum. Nou weet ik niet precies meer welke het grovere deel was. Ik dacht lutum is kleideeltjes van 0 tot 2 mu en sloef van 2 tot 16 mu. Wie verbeterd mij even😀 Het is alweer zo lang geleden die landbouwschool😀

 • eja

  wat is de reactie van de organisatie stof op het diepploegen?

 • agratax.1

  @Jan. Ik heb even gecheckt en je hebt et bij het goede eind. Sloef kan bestaan uit Klei of Leem delen. Ik vermoed dat gezien de foto het hier over een niet of nauwelijks doordringbare laag leem betreft. Na breken en mengen zal deze leen geen problemen meer opleveren, maar de grond wordt zo te zien wel erg zanderig voor kleigrond.

 • Videofarmer

  Zo heb ik ook geconcludeerd wat dat storende laagje betreft. En zanderig viel mij eigenlijk best mee, dit heb ik elders wel zanderiger gezien. De werkwijze met een tweeschaar diepploeg met één trekker op juiste banden komt bij mij vriendelijk over en kan voor de diepte van in dit geval 60 cm vlot ingezet worden zonder ingewikkelde voorbereidingen.

 • NLiszinkendschip

  <>

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.