Regen goed voor voortgang oogst bieten en cichorei AkkerbouwFoto

Regen goed voor voortgang oogst bieten en cichorei

In het noorden en midden van Zeeland viel vorige week zo’n 60 millimeter regen. Niet genoeg om de droogte op te lossen, maar wel genoeg om probleemloos cichorei en bieten te kunnen rooien.

De bunker wordt leeg gedraaid in de langsgekomen wagen. Omdat de losplaats in de buurt ligt, kan worden volstaan om met 1 vrachtcombinatie heen en weer te rijden.

Aan de hoop komen mooi gerooide bieten van toch nog een redelijke grootte te liggen. De opbrengst wordt geschat op 90 ton per hectare.

Loonbedrijf Van der Maas uit Oosterland rooit cichorei voor Stols in Zierikzee.

Mede door de nog stijve ondergrond blijft ook hier het land na het rooien mooi vlak achter.

Volgens chauffeur Harry Boone verloopt het rooien op rolletjes na de regen, met 1 hectare in ongeveer 1,5 uur. Op dit perceel van 10 hectare is hij dus zo n 15 uur bezig.

Het regenwater is inmiddels zover in de ondergrond door gedrongen dat puntbreuk nog nauwelijks voorkomt. Op de reinigingszonnen is dat ook te zien.

De wortels in de bunker bevestigen dit beeld. De meeste pennen komen vrijwel als compleet uit de grond.

Dat was een week eerder duidelijk anders. Toen rooide loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland cichorei op Noord-Beveland. Om logistieke redenen had Sensus besloten dat alle cichorei op Noord-Beveland geleverd moest worden. Dit had door de redelijk zware en kurkdroge grond tot gevolg dat naast extreme slijtage van messen en scharen de rooikogellagers 8 keer vervangen moesten worden. Nu rooit Van der Heijde onder duidelijk betere omstandigheden suikerbieten voor akkerbouwcombinatie Nieuw-Kampen in Kamperland.

Na het rooien van een kopakker telt chauffeur Leo van der Moere de rijen om op de meest geschikte plaats het veld te openen.

Nog enkele hectaren en dan zijn deze 13 hectare bieten ook weer geoogst. En dat ging, bijna onverwacht, naar volle tevredenheid.

Op de zonnen komen daarom schone en goed gekopte bieten. Cosun kan tevreden zijn.

Terwijl de bieten worden gerooid, wordt op het gerooide deel in een soort 'one man show' tarwe gezaaid. In één werkgang wordt gespit, geroterd en gezaaid.

De structuur van de bodem is door de droogte goed. Het bewerken en zaaien in de pas gerooide grond levert geen problemen op. Links het gezaaide deel en rechts het onbewerkte deel. Er wordt nu 200 kilo zaaizaad per hectare gezaaid.

Eerder werd al een naast liggend perceel gezaaid waar dit jaar aardappelen stonden. Dat veel knollen door de droogte onder de maat waren is nog goed te zien en nu maar hopen dat het in de winter flink gaat vriezen.

Dat het toch flink heeft geregend blijkt wel uit deze plas in een laagte aan het eind van het kavelpad. De ondergrond is hier wat verdicht.

Loonbedrijf Van de Velde uit Kerkwerve rooit een perceel suikerbieten voor Thes-Agro in Burgh-Haamstede. - Foto's: Anton Dingemanse

Chauffeur Lennart den Otter houdt het rooiproces nauwlettend in de gaten.

De rooier kopt de bieten zoals het hoort: het blad er net af.

De 60 millimeter regen zorgt eerder voor een verbetering van de bovengrond dan dat er een modderballet ontstaat, in tegenstelling tot andere jaren.

Ook de kopakker is dit jaar door de nog droge ondergrond vrij van schade. Na het rooien gaat er voor het ploegen champost over en ligt het perceel klaar voor aardappelland volgend jaar.

En weer wordt een vracht gelost.

Beheer
WP Admin