Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Knolselderij voor de vorst naar binnen

Nu de kansen op nachtvorst gaan toenemen is het zaak om de knolselderij te oogsten. Dit jaar laten telers de knollen maar zo lang mogelijk in de grond zitten in de hoop dat ze nog wat groeien. Op een aantal percelen zit het knolgewicht op maar 500 gram, terwijl een kilo gewenst is.

De knollen van Vermue halen gemiddeld een gewicht van 950 gram. Een indruk van de oogst in de bunker richting opvoerband laat dat ook wel zien.

Nu levert de nachtvorst nog een decoratief beeld op, maar wanneer de loofpruik zover bevroren is dat die helemaal open ligt dan zal een volgende vorst funest zijn voor de knol.

De omstandigheden om te rooien zijn prima. De bovenlaag, waar de knollen in staan, is door het beetje regen rul, terwijl de ondergrond door de droogte nog stijf is. Een kipper kan dan ook zonder probleem langskomen om de bunker in te lossen. Dat gebeurt dan wel in stilstand.

Het gerooide deel van het veld laat ook zien dat de bodemstructuur zo op het oog weinig te lijden heeft.

Door de vochtige grond laadt er wel wat aan de rekken, maar dat is niets vergeleken met de hoeveelheid in een nat jaar. Dan zijn de knollen op de zonnen nauwelijks zichtbaar.

Strak in het gelid komen de knollen op de zonnen.

Een foutje van de plantenleverancier. In plaats van knolselderijplantjes is er per ongeluk een partij bladselderijplantjes geleverd en uitgeplant. Maar daar komen geen knollen aan, dus een schadepostje.

Op het bedrijf gaan de knollen via de stortbak in kisten en dan de bewaring in tot zich een koper aandient.

Om de voortgang van het rooien zo min mogelijk te belemmeren worden de kisten voorlopig buiten weggezet. Na het rooien komt er wel gelegenheid om de kisten in de bewaring te zetten.

Een kist is weer bijna vol. Vermue verdeelt de laatste knollen om schade bij het stapelen te voorkomen.

Over de band komen mooie knollen waarvoor zeker een markt zal zijn.

Na de eerste nachtvorst besloot Marinus Vermue uit het Zeeuwse Heinkenszand om zijn knolselderij te laten rooien door loonbedrijf Van den Dries uit 's-Heerenhoek. - Foto's: Anton Dingemanse

Beheer
WP Admin