Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Bunkerrooier voor oogst van gladiolen

In Noord-Brabant geteelde gladiolen worden door bollenbedrijf Steketee in Yerseke verwerkt en verpakt voor de eindverbruikers.

Op de rooimatten zit een rol die het grondpakket uit elkaar drukt zodat de grond beter van de bollen loskomt.

De kisten met bollen worden nog nagespoeld. Rechts staan de gespoelde kisten met inhoud. Deze staan iets schuin om ze beter uit te laten lekken.

Na het scheiden van de grond en kraaltjes gaan de bollen naar de spoeltrommel en vervolgens via zeef- en transportbanden in kisten.

Op het verwerkingsbedrijf gaat de inhoud van de container in de stortbak waar met rollensysteem grond en kraaltjes van de bollen worden gescheiden. Op de voorgrond het bassin met spoelwater. Dat is verdeeld in compartimenten zodat zand in het spoelwater gelegenheid krijgt om te bezinken voordat het water weer gebruikt wordt.

Loonbedrijf Dekker-Haartsen rooit in de omgeving van Rucphen (N.-Br.) met een aangepaste bunkerrooier gladiolenbollen voor Steketee Yerseke BV. Dit bedrijf is gespecialiseerd in de teelt, verwerking en handel van bloembollen en plantuitjes. - Foto's: Anton Dingemanse

Voor het rooien wordt het loof van het gekopte gewas geklapt en van de knollen losgetrokken. Gladiolenbollen zijn botanisch gezien knollen omdat ze uit een vruchtlichaam bestaan en niet zoals bijvoorbeeld tulpenbollen uit rokken.

Om het loof los te trekken is een snel ronddraaiende constructie gemaakt die niet alleen het loof lostrekt maar ook de laag grond boven de knollen verwijdert. Dit hoeft dan niet door de rooier.

Op het nabij gelegen terrein van loonspuiter Bevelander worden de containers gewisseld. Met 2 tegelijk worden de volle containers met eigen vrachtvervoer naar het bedrijf in Yerseke gebracht. Hier wordt een volle container die met de trekker naar het wisselterrein is gebracht op de truck geladen. De tweede container staat al klaar op een wagen om te worden aangekoppeld en weg gebracht te worden.

Om te voorkomen dat de rooier stil moet staan worden er regelmatig lege containers naar het veld gebracht en de volle uiteraard weggehaald. Er wordt naar gestreefd om minstens 4 containers op het veld te hebben, 2 vooraan en 2 achteraan.

Om een goed product te krijgen is dit perceel tijdens de droogte regelmatig beregend. Aan de lengte van de wortels is te zien dat deze achter het vocht aan de diepte in gingen.

Na het drogen gaan de volle kisten 10 tot 14 dagen in een afrijpcel. Als de bollen pelrijp zijn gaan ze ongeveer 6 uur naar een stoomcel waar door stomen de pel en wortelpruik zachter worden gemaakt zodat die bij het schonen beter loskomen. Links een lege stoomcel en rechts een cel waarvan de inhoud nu in bewerking is.

Aan het begin van het verwerkingsproces komen de bollen op een rollenbaan waar de pellen worden verwijdert, daarna op een pelmachine waar de wortelpruiken eraf gaan. De bollen gaan over 2 pelmachines.

Om zeker van te zijn dat een goed product wordt afgeleverd blijft een nacontrole cruciaal. Deskundige handen verwijderen de laatste pel- en wortelresten.

Dan gaan de bollen door de sorteerunit waar ze op de gewenste maten worden gesorteerd. Rechts de retourlijn voor de ondermaat.

In de verpakkingsruimte worden de bollen in kistjes of kratten verpakt.

De kisten en kratten met gladiolen staan klaar voor levering aan de klant.

Een detail op de container geeft een indruk van de schoningscapaciteit van de rooier. Het had een dag eerder geregend waardoor de grond nog behoorlijk nat was. Bij droge grond zal er nog minder grond mee in de container gaan. Hoe minder tarra hoe beter.

Omdat nu met bunker wordt gerooid hoeft er geen laadcombinatie met de rooier mee te rijden. Dat spaart de bodem. De bunker wordt nu gelost in een klaarstaande container.

Naast deze aanpassingen is ook het dubbele voorwiel vervangen voor een wiel met bandenmaat 1050. Zo is het uitgebreide reinigingssysteem van een aardappelrooier, inclusief de egelmatten, beschikbaar voor bollenoogst.

Ook hebben de spijlen van de matten minder tussenruimte en is achter de matten kunststofdoek aangebracht om verlies aan gerooid product zoveel mogelijk te voorkomen.

Hier staan de volle kisten voor de droogwand tot ze voldoende droog zijn voor het vervolgproces.

Het 1,80 meter brede pakket grond met knollen wordt probleemloos door de aangepaste Dewulf 2-rijige aardappel bunkerrooier opgepakt.

Voor de rooier blijft dan dit pakket grond met knollen over.

Beheer
WP Admin