Akkerbouw

Foto & video

Uien voor rassenlijst tussentijds beoordeeld

Vertegenwoordigers van de uienzaadhuizen beoordelen bij uienhandelshuis Goud in het Zeeuwse Biervliet de uien van de rassenproefvelden. Dit is een tussentijdse beoordeling van alle uienrassen die door het UIKC binnen het Uireka-project worden onderzocht voor de uienrassenlijst.

Foto

 • Enkele keren per jaar komen vertegenwoordigers van zaadhuizen onder auspiciën van UIKC binnen het project Uireka bijeen voor besprekingen over onder meer de uienrassenlijst. Een van die besprekingen vindt inmiddels traditioneel plaats bij uienbedrijf Goud in Biervliet op Zeeuws-Vlaanderen. Hier worden de uien bewaard, geteeld op de proefvelden van de Rusthoeve uit Colijnsplaat en Dronten. Er wordt ook gekeken hoe de uien zich houden, ongeveer halverwege de bewaartijd.<br>- Foto's: Anton Dingemanse

  Enkele keren per jaar komen vertegenwoordigers van zaadhuizen onder auspiciën van UIKC binnen het project Uireka bijeen voor besprekingen over onder meer de uienrassenlijst. Een van die besprekingen vindt inmiddels traditioneel plaats bij uienbedrijf Goud in Biervliet op Zeeuws-Vlaanderen. Hier worden de uien bewaard, geteeld op de proefvelden van de Rusthoeve uit Colijnsplaat en Dronten. Er wordt ook gekeken hoe de uien zich houden, ongeveer halverwege de bewaartijd.
  - Foto's: Anton Dingemanse

 • De inhoud van een mand met beoordeelde uien geeft duidelijk de indruk dat er aan de kwaliteit nog weinig mankeert.

  De inhoud van een mand met beoordeelde uien geeft duidelijk de indruk dat er aan de kwaliteit nog weinig mankeert.

 • Een cosmetische afwijking. Een gezonde ui laat een duidelijke groenkleuring zien. Afnemers zien dit niet graag in hun gekochte partijen.

  Een cosmetische afwijking. Een gezonde ui laat een duidelijke groenkleuring zien. Afnemers zien dit niet graag in hun gekochte partijen.

 • In 2017 zijn er 30 rassen op de proefvelden geteeld, waaronder vijf nieuwe rassen. Deze rassen liggen nagenoeg allemaal op beide locaties. De nieuwe rassen worden wel in de beoordelingen en keuringen meegenomen, maar komen nog niet op de rassenlijst. Er moet voldoende commercieel zaad beschikbaar zijn en na twee jaar testen kunnen deze rassen op de rassenlijst komen.

  In 2017 zijn er 30 rassen op de proefvelden geteeld, waaronder vijf nieuwe rassen. Deze rassen liggen nagenoeg allemaal op beide locaties. De nieuwe rassen worden wel in de beoordelingen en keuringen meegenomen, maar komen nog niet op de rassenlijst. Er moet voldoende commercieel zaad beschikbaar zijn en na twee jaar testen kunnen deze rassen op de rassenlijst komen.

 • Bij sommige rassen werd nog een ander licht gemis geconstateerd. Dit is een ui uit het boekje. Onder het landsvel hebben de eerste twee rokken de kleur van het ras. Het blijkt dat er bij enkele uien bij sommige rassen slechts een enkele gekleurde rok onder het landsvel zit.

  Bij sommige rassen werd nog een ander licht gemis geconstateerd. Dit is een ui uit het boekje. Onder het landsvel hebben de eerste twee rokken de kleur van het ras. Het blijkt dat er bij enkele uien bij sommige rassen slechts een enkele gekleurde rok onder het landsvel zit.

 • Dit seizoen is er duidelijk verschil in grofte tussen de uien van de verschillende locaties. Dronten geeft eigenlijk een normaal beeld, terwijl Colijnsplaat (op de foto) daarbij achterbleef. Dit is te wijten aan de droge omstandigheden tijdens de groei en het voorkomen van trips. Een gevolg is het moeilijker opnemen van bijvoorbeeld kiemremmer, waarvan hier een voorbeeld is te zien.

  Dit seizoen is er duidelijk verschil in grofte tussen de uien van de verschillende locaties. Dronten geeft eigenlijk een normaal beeld, terwijl Colijnsplaat (op de foto) daarbij achterbleef. Dit is te wijten aan de droge omstandigheden tijdens de groei en het voorkomen van trips. Een gevolg is het moeilijker opnemen van bijvoorbeeld kiemremmer, waarvan hier een voorbeeld is te zien.

 • Tijdens de uiendag op de Rusthoeve was de schade van droogte en trips in het loof goed waarneembaar.

  Tijdens de uiendag op de Rusthoeve was de schade van droogte en trips in het loof goed waarneembaar.

 • Een aantal boosdoeners aangetroffen op uienpijp in het proefveld bij Colijnsplaat.

  Een aantal boosdoeners aangetroffen op uienpijp in het proefveld bij Colijnsplaat.

 • In Zeeuws-Vlaanderen was de situatie dramatisch. Door de extreem lage luchtvochtigheid werden middelen slecht opgenomen, zodat de trips verder kon met het wegvreten van bladgroen. Dit is een perceel Turbo-plantuien in Oost-Zeeuws-Vlaanderen op 22 augustus 2017. Het loof is volledig weg.

  In Zeeuws-Vlaanderen was de situatie dramatisch. Door de extreem lage luchtvochtigheid werden middelen slecht opgenomen, zodat de trips verder kon met het wegvreten van bladgroen. Dit is een perceel Turbo-plantuien in Oost-Zeeuws-Vlaanderen op 22 augustus 2017. Het loof is volledig weg.

Of registreer je om te kunnen reageren.