Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Telen tussen windmolens en stenen

Familie Wallemyr heeft in Zuid-Zweden een fraai gelegen bedrijf met 401 hectare akkerbouwgrond. Granen beslaan driekwart van het bouwplan.

Foto

 • Vanja Wallemyr heeft in het Zuid-Zweedse Fälkoping met haar man Hans en diens broer Peter een akkerbouwbedrijf (2 locaties). Ze hebben 850 hectare land. Daarvan is 401 hectare akkerbouwland, 40 hectare grasland en de rest bos. - Foto's: Theo Brummelaar

  Vanja Wallemyr heeft in het Zuid-Zweedse Fälkoping met haar man Hans en diens broer Peter een akkerbouwbedrijf (2 locaties). Ze hebben 850 hectare land. Daarvan is 401 hectare akkerbouwland, 40 hectare grasland en de rest bos. - Foto's: Theo Brummelaar

 • Het heuvelachtige landschap tussen het Vänern- en Vätternmeer in het Zuid-Zweedse merengebied is erg fraai. Vanuit het dal rijzen enkele plateaus boven het landschap uit (bijvoorbeeld achter de boom rechts). Daar bevindt zich het bedrijf van Wallemyr.

  Het heuvelachtige landschap tussen het Vänern- en Vätternmeer in het Zuid-Zweedse merengebied is erg fraai. Vanuit het dal rijzen enkele plateaus boven het landschap uit (bijvoorbeeld achter de boom rechts). Daar bevindt zich het bedrijf van Wallemyr.

 • Op dit plateau leidt een kilometerslange zandweg naar het bedrijf van de familie Wallemyr. Er zijn ook meerdere windmolens. Tijdens de Boerderijreportage - begin november - was het rustig op het erf. De oogsten waren al lang achter de rug.

  Op dit plateau leidt een kilometerslange zandweg naar het bedrijf van de familie Wallemyr. Er zijn ook meerdere windmolens. Tijdens de Boerderijreportage - begin november - was het rustig op het erf. De oogsten waren al lang achter de rug.

 • De fraaie op- (beter gezegd afrit) naar het bedrijf. Wallemyr teelde dit jaar 165 hectare tarwe, 120 hectare gerst, 50 hectare koolzaad, 50 hectare aardappelen en 15 hectare haver. Ook probeerde de teler 1 hectare amarant (quinoa-achtig) uit.

  De fraaie op- (beter gezegd afrit) naar het bedrijf. Wallemyr teelde dit jaar 165 hectare tarwe, 120 hectare gerst, 50 hectare koolzaad, 50 hectare aardappelen en 15 hectare haver. Ook probeerde de teler 1 hectare amarant (quinoa-achtig) uit.

 • Het is bijzonder fraai boeren in deze regio. Het erf is er een schoolvoorbeeld van.

  Het is bijzonder fraai boeren in deze regio. Het erf is er een schoolvoorbeeld van.

 • Voor de Zweedse boer is het bos nooit ver weg. Voor Wallemyr is dat niet anders. Bijna de helft van alle grond bestaat uit bos: 410 hectare. De houtkap is een extra inkomstenbron. Op de akkerbouwgrond valt op dat de bodems goed waterhoudend zijn.

  Voor de Zweedse boer is het bos nooit ver weg. Voor Wallemyr is dat niet anders. Bijna de helft van alle grond bestaat uit bos: 410 hectare. De houtkap is een extra inkomstenbron. Op de akkerbouwgrond valt op dat de bodems goed waterhoudend zijn.

 • Het akkerland wordt omringd en doorsneden door bos. Er zijn dan ook veel veldkavels: 12 tot 15. Daar was het van eind augustus tot begin oktober een drukke oogst die bovendien laat was. De groei bleef dit jaar achter door een koudere lente en zomer.

  Het akkerland wordt omringd en doorsneden door bos. Er zijn dan ook veel veldkavels: 12 tot 15. Daar was het van eind augustus tot begin oktober een drukke oogst die bovendien laat was. De groei bleef dit jaar achter door een koudere lente en zomer.

 • De opbrengsten waren niettemin goed. Graan bracht 30 tot 50% meer op dan in een normaal jaar. Zo noteerde tarwe 11,7 ton per hectare. Een lange groeitijd - het zaaien gebeurde dit jaar vroeg door een warme winter - droeg hier aan bij.

  De opbrengsten waren niettemin goed. Graan bracht 30 tot 50% meer op dan in een normaal jaar. Zo noteerde tarwe 11,7 ton per hectare. Een lange groeitijd - het zaaien gebeurde dit jaar vroeg door een warme winter - droeg hier aan bij.

 • De aardappelen (niet hier op de foto) hadden het door een droge zomer lastiger. De opbrengsten waren iets bovengemiddeld: 35 tot 40 ton. Toch was Wallemyr over het algemeen tevreden over de opbrengsten. Het was een goed jaar met hoge eiwitgehaltes.

  De aardappelen (niet hier op de foto) hadden het door een droge zomer lastiger. De opbrengsten waren iets bovengemiddeld: 35 tot 40 ton. Toch was Wallemyr over het algemeen tevreden over de opbrengsten. Het was een goed jaar met hoge eiwitgehaltes.

 • De kleigrond hier heeft als nadeel dat er veel stenen in zitten. Wallemyr moet in het voorjaar voor het zaaien elk jaar opnieuw (grote) stenen verwijderen voordat machines het land opgaan. Vooral voor aardappelen luistert dat zeer nauw.

  De kleigrond hier heeft als nadeel dat er veel stenen in zitten. Wallemyr moet in het voorjaar voor het zaaien elk jaar opnieuw (grote) stenen verwijderen voordat machines het land opgaan. Vooral voor aardappelen luistert dat zeer nauw.

 • Wallemyr merkt wel dat dit ieder jaar iets makkelijker gaat. De stenen hebben echter ook een voordeel. Ze maken de grond warmer en zachter. Zo is de grond in een kouder klimaat toch relatief goed te bewerken.

  Wallemyr merkt wel dat dit ieder jaar iets makkelijker gaat. De stenen hebben echter ook een voordeel. Ze maken de grond warmer en zachter. Zo is de grond in een kouder klimaat toch relatief goed te bewerken.

 • De bedrijfsgebouwen op het erf zijn typisch Zweeds: rood en van hout.

  De bedrijfsgebouwen op het erf zijn typisch Zweeds: rood en van hout.

 • De geïsoleerde bewaarloods uit 2012 is een stuk moderner. Tijdens de Boerderijreportage lag er alleen nog een deel van de aardappelen in opslag. De rest lag op de tweede locatie. Daar heeft Wallemyr ook verwarmingsmogelijkheden.

  De geïsoleerde bewaarloods uit 2012 is een stuk moderner. Tijdens de Boerderijreportage lag er alleen nog een deel van de aardappelen in opslag. De rest lag op de tweede locatie. Daar heeft Wallemyr ook verwarmingsmogelijkheden.

 • Evenals de opbrengsten liggen ook de prijzen dit jaar hoger. Maar dit is hard nodig, marges zijn dun. EU-subsidie blijft essentieel, want Zweedse subsidie wordt jaarlijks minder. Ook zijn er strenge regels qua gewasbescherming en gezonde gewassen.

  Evenals de opbrengsten liggen ook de prijzen dit jaar hoger. Maar dit is hard nodig, marges zijn dun. EU-subsidie blijft essentieel, want Zweedse subsidie wordt jaarlijks minder. Ook zijn er strenge regels qua gewasbescherming en gezonde gewassen.

 • Voor aardappelen (die naar restaurants gaan) is nog geen prijs bepaald. Voor de andere gewassen wel. Baktarwe en gerst brengen €0,15 tot €0,16 per kilo op, terwijl koolzaad €0,36 per kilo noteert.

  Voor aardappelen (die naar restaurants gaan) is nog geen prijs bepaald. Voor de andere gewassen wel. Baktarwe en gerst brengen €0,15 tot €0,16 per kilo op, terwijl koolzaad €0,36 per kilo noteert.

 • De helft van alle tarwe eindigt als ethanol. Wallemyr kreeg hier dit jaar €0,15 per kilo voor. De ethanol gaat noodgedwongen naar Duitsland, omdat Zweedse politici ethanol niet durven te omarmen. De olielobby is te sterk, stelt Wallemyr.

  De helft van alle tarwe eindigt als ethanol. Wallemyr kreeg hier dit jaar €0,15 per kilo voor. De ethanol gaat noodgedwongen naar Duitsland, omdat Zweedse politici ethanol niet durven te omarmen. De olielobby is te sterk, stelt Wallemyr.

 • Wallemyr heeft sinds 2011 twee van deze windmolens. Een totale investering van €6 miljoen, zonder subsidie. Elke molen levert jaarlijks 6 miljoen kilowatt voor het openbare net. Maar het rendement is de laatste jaren fors minder geworden.

  Wallemyr heeft sinds 2011 twee van deze windmolens. Een totale investering van €6 miljoen, zonder subsidie. Elke molen levert jaarlijks 6 miljoen kilowatt voor het openbare net. Maar het rendement is de laatste jaren fors minder geworden.

 • Er ontstond een boost in groene energie; veel windmolens zijn gebouwd. Wallemyr beurde eerst €0,08 per kilowatt, maar dat is nu teruggelopen naar €0,03 per kilowatt. En €0,05 is nodig om de windmolens in 15 tot 20 jaar terug te verdienen.

  Er ontstond een boost in groene energie; veel windmolens zijn gebouwd. Wallemyr beurde eerst €0,08 per kilowatt, maar dat is nu teruggelopen naar €0,03 per kilowatt. En €0,05 is nodig om de windmolens in 15 tot 20 jaar terug te verdienen.

 • Wallemyr maakt zich sowieso sterk voor groene energie. Ook zet ze zich in voor vrouwen in de landbouw. Ze startte de laatste jaren 3 vrouwencoöperaties voor windenergie en werd daarvoor beloond met een Europese landbouwinnovatieprijs voor vrouwen.

  Wallemyr maakt zich sowieso sterk voor groene energie. Ook zet ze zich in voor vrouwen in de landbouw. Ze startte de laatste jaren 3 vrouwencoöperaties voor windenergie en werd daarvoor beloond met een Europese landbouwinnovatieprijs voor vrouwen.

 • De opbrengsten zijn hier lager door het koudere klimaat. Toch is de kou niet extreem en is vorst nooit een heel groot probleem, stelt Wallemyr. Bovendien kent het Zuid-Zweedse klimaat na jaren van telen geen geheimen meer voor Wallemyr.

  De opbrengsten zijn hier lager door het koudere klimaat. Toch is de kou niet extreem en is vorst nooit een heel groot probleem, stelt Wallemyr. Bovendien kent het Zuid-Zweedse klimaat na jaren van telen geen geheimen meer voor Wallemyr.

Eén reactie

 • koestal

  De buren zitten niet dichtbij ,dus geen problemen met vergunningen

Of registreer je om te kunnen reageren.