Akkerbouw

Foto & video

Primeuraardappelen groeien alweer

De eerste aardappelen van primeuraardappelteler Jan Goedegebuure groeien alweer. De laatste partij pootaardappelen moet nog in kiembakjes.

Foto

 • De voorbereidingen voor de primeuraardappelteelt op Tholen zijn in volle gang. Jan Goedegebuure uit het Zeeuwse St-Annaland is hier bezig om samen met zijn zoons het pootgoed vanuit kuubkisten in kiemkistjes te verdelen. Dit Frieslander pootgoed kwam dit seizoen pas laat beschikbaar. - Foto: Anton Dingemanse

  De voorbereidingen voor de primeuraardappelteelt op Tholen zijn in volle gang. Jan Goedegebuure uit het Zeeuwse St-Annaland is hier bezig om samen met zijn zoons het pootgoed vanuit kuubkisten in kiemkistjes te verdelen. Dit Frieslander pootgoed kwam dit seizoen pas laat beschikbaar. - Foto: Anton Dingemanse

 • De grofste knollen haalt Goedegebuure handmatig uit de partij. Deze worden nog gesneden om een egalere partij aardappelen te kunnen oogsten.

  De grofste knollen haalt Goedegebuure handmatig uit de partij. Deze worden nog gesneden om een egalere partij aardappelen te kunnen oogsten.

 • Het doorsnijden is een arbeidsintensief werk dat volgens de teler de moeite loont. Mevrouw Goedegebuure neemt dat precisie werkje op zich.

  Het doorsnijden is een arbeidsintensief werk dat volgens de teler de moeite loont. Mevrouw Goedegebuure neemt dat precisie werkje op zich.

 • De in de lengte doorgesneden poters worden rechtop met de kop naar boven in de kiemkistjes gezet, omdat zich hier de meeste kiemen gaan ontwikkelen. De helften worden tegen elkaar gezet om uitdrogen en binnendringen van ziektekiemen te voorkomen.

  De in de lengte doorgesneden poters worden rechtop met de kop naar boven in de kiemkistjes gezet, omdat zich hier de meeste kiemen gaan ontwikkelen. De helften worden tegen elkaar gezet om uitdrogen en binnendringen van ziektekiemen te voorkomen.

 • De Dore’s die al ruim een maand eerder in kiemkistjes zijn gezet laten inmiddels stevige, donkere kiemen zien. Meestal wordt eind februari/begin maart geplant, mits de grond het toelaat. Vorig jaar gingen de eerste poters zelfs al op 10 februari de grond in voor de teelt onder plastic. Dat leverde uiteindelijk een mooie oogst op.

  De Dore’s die al ruim een maand eerder in kiemkistjes zijn gezet laten inmiddels stevige, donkere kiemen zien. Meestal wordt eind februari/begin maart geplant, mits de grond het toelaat. Vorig jaar gingen de eerste poters zelfs al op 10 februari de grond in voor de teelt onder plastic. Dat leverde uiteindelijk een mooie oogst op.

 • Tussen kerst en nieuwjaar plantte Goedegebuure al Dore’s in de kas. De ruggen moeten nog aangeaard worden.

  Tussen kerst en nieuwjaar plantte Goedegebuure al Dore’s in de kas. De ruggen moeten nog aangeaard worden.

 • Goedegebuure controleert een aardappelrug om te zien hoe ver de ontwikkeling van de aardappelen is.

  Goedegebuure controleert een aardappelrug om te zien hoe ver de ontwikkeling van de aardappelen is.

 • Het blijkt dat mede door het zachte weer de poters al duidelijk uitlopen. Er zal nu toch op korte termijn moeten worden aangeaard.

  Het blijkt dat mede door het zachte weer de poters al duidelijk uitlopen. Er zal nu toch op korte termijn moeten worden aangeaard.

 • De ontwikkeling van een poter na ongeveer drie weken in de grond. Al goed geworteld en met mooie kiemen.

  De ontwikkeling van een poter na ongeveer drie weken in de grond. Al goed geworteld en met mooie kiemen.

 • Afgelopen jaar teelde Goedegebuure ook zoete bataat, ook wel zoete aardappel genoemd. Er zou een goede markt zijn voor zoete bataat van eigen bodem. De belangstelling voor het product valt de teler wat tegen. Alleen de industrie heeft voor een te lage prijs voorzichtig belangstelling.

  Afgelopen jaar teelde Goedegebuure ook zoete bataat, ook wel zoete aardappel genoemd. Er zou een goede markt zijn voor zoete bataat van eigen bodem. De belangstelling voor het product valt de teler wat tegen. Alleen de industrie heeft voor een te lage prijs voorzichtig belangstelling.

Of registreer je om te kunnen reageren.