Akkerbouw

Foto & video

Pootgoed flexibel verwerken met nieuwe kistensorteerder

Pootgoedteler Jeroen Jansen in Tollebeek (Flevoland) sorteert zijn 25 hectare pootaardappelen met een nieuwe kistensorteerder. Dat levert hem tijdwinst op én hij kan er flexibeler mee werken.

Bekijk ook de foto’s onder de video

Foto

 • Jeroen Jansen van de Maatschap Jansen – Naaktgeboren in Tollebeek (Flevoland) is begin november begonnen met sorteren van zijn pootaardappelen. Nu heeft hij hulp van de kinderen die schoolvakantie hebben en schiet het lekker op. 18 van de 25 hectare pootaardappelen is gesorteerd. - Foto's: Sytze Bakker

  Jeroen Jansen van de Maatschap Jansen – Naaktgeboren in Tollebeek (Flevoland) is begin november begonnen met sorteren van zijn pootaardappelen. Nu heeft hij hulp van de kinderen die schoolvakantie hebben en schiet het lekker op. 18 van de 25 hectare pootaardappelen is gesorteerd. - Foto's: Sytze Bakker

 • De maatschap investeerde in een nieuwe Schouten kistensorteerder waarmee iemand alleen kan werken, maar ook met 5 personen om de maximale capaciteit te benutten. Het is een lijn die 4 normale pootgoedmaten kan sorteren met een extra mogelijkheid om bovenmaats pootgoed in het begin eruit te sorteren. De capaciteit van de machine zou volgens de fabrikant op 12 ton per uur liggen.

  De maatschap investeerde in een nieuwe Schouten kistensorteerder waarmee iemand alleen kan werken, maar ook met 5 personen om de maximale capaciteit te benutten. Het is een lijn die 4 normale pootgoedmaten kan sorteren met een extra mogelijkheid om bovenmaats pootgoed in het begin eruit te sorteren. De capaciteit van de machine zou volgens de fabrikant op 12 ton per uur liggen.

 • Jeroen Jansen: “Wij telen 25 hectare pootgoed met naast het ras Amora wat we nu draaien de rassen Valencia, Picobello, Musica, Lady Rosetta, Lady Claire, Jazzy, Lady Terra, Lady Anna en nog Bintjes voor de vrije handel.”

  Jeroen Jansen: “Wij telen 25 hectare pootgoed met naast het ras Amora wat we nu draaien de rassen Valencia, Picobello, Musica, Lady Rosetta, Lady Claire, Jazzy, Lady Terra, Lady Anna en nog Bintjes voor de vrije handel.”

 • De maatsortering viel bij dit ras wat tegen; het is vrij grof. Alles boven de 55 mm opwaarts wordt er aan het begin van de sorteerder uitgedraaid. De bedoeling is om dit als eigen pootgoed te gebruiken.

  De maatsortering viel bij dit ras wat tegen; het is vrij grof. Alles boven de 55 mm opwaarts wordt er aan het begin van de sorteerder uitgedraaid. De bedoeling is om dit als eigen pootgoed te gebruiken.

 • De grote zeven (120 x 80) zijn productvriendelijk met rubber bekleed.

  De grote zeven (120 x 80) zijn productvriendelijk met rubber bekleed.

 • De afvoerbandjes dwars onder iedere zeefmaat kunnen worden omgeschakeld naar de kist of andersom naar een bypassband achter de sorteerder. Dat maakt het mogelijk om één maat te lezen en de rest ongelezen in kisten te draaien.

  De afvoerbandjes dwars onder iedere zeefmaat kunnen worden omgeschakeld naar de kist of andersom naar een bypassband achter de sorteerder. Dat maakt het mogelijk om één maat te lezen en de rest ongelezen in kisten te draaien.

 • De bypassband achter de sorteerder maakt het ook mogelijk om een partij na te lezen zonder dat deze weer over het sorteergedeelte gaat. Dus handig om partijen te lezen die alleen op maat zijn gesorteerd.

  De bypassband achter de sorteerder maakt het ook mogelijk om een partij na te lezen zonder dat deze weer over het sorteergedeelte gaat. Dus handig om partijen te lezen die alleen op maat zijn gesorteerd.

 • In de mooi verlichte en stofvrije (overdruk) leesruimte zitten de jongste zoon Tom Jansen en vakantiehulp Loes Nijenhuis. Ze hebben weinig werk aan deze mooie partij Amora klasse S pootgoed. Een enkel kluitje en een halve is alles wat eruit moet.

  In de mooi verlichte en stofvrije (overdruk) leesruimte zitten de jongste zoon Tom Jansen en vakantiehulp Loes Nijenhuis. Ze hebben weinig werk aan deze mooie partij Amora klasse S pootgoed. Een enkel kluitje en een halve is alles wat eruit moet.

 • De stroom aardappelen op de leesband is over beide kanten te verdelen voor twee of meer mensen, maar kan ook over één helft gaan als één persoon leest.

  De stroom aardappelen op de leesband is over beide kanten te verdelen voor twee of meer mensen, maar kan ook over één helft gaan als één persoon leest.

 • De hele sorteerlijn is vanuit de leeskamer te bedienen.

  De hele sorteerlijn is vanuit de leeskamer te bedienen.

 • Op wens van de afnemer kan een middel tegen bewaarziekten worden toegediend. Hier wordt het middel Diabolo toegepast met Mafex-spuitapparatuur die boven de rollenband naar de tussenbunker is opgebouwd.

  Op wens van de afnemer kan een middel tegen bewaarziekten worden toegediend. Hier wordt het middel Diabolo toegepast met Mafex-spuitapparatuur die boven de rollenband naar de tussenbunker is opgebouwd.

 • De tussenbunker is een handige buffer om het gelezen product op te vangen voordat het in kisten wordt gedraaid.

  De tussenbunker is een handige buffer om het gelezen product op te vangen voordat het in kisten wordt gedraaid.

 • Oudste zoon Daan Jansen zorgt voor het vullen van het gelezen pootgoed uit de tussenbunker in kisten.

  Oudste zoon Daan Jansen zorgt voor het vullen van het gelezen pootgoed uit de tussenbunker in kisten.

 • De kisten worden eerst hier neergezet, zodat de NAK-keurmeester de partij nog kan inspecteren. Vervolgens gaan de kisten naar een gehuurde koelruimte.

  De kisten worden eerst hier neergezet, zodat de NAK-keurmeester de partij nog kan inspecteren. Vervolgens gaan de kisten naar een gehuurde koelruimte.

 • Daan Jansen laadt een aanhanger voor transport naar de koelruimte. Opzakken in juten zakken wordt indien nodig bij De Tulp in Espel gedaan. Bigbags vullen doet Jansen wel zelf. Jansen sorteert alleen eigen geteelde aardappelen. De afzet van het pootgoed gaat deels via handelshuizen en deels rechtstreeks naar collega-telers.

  Daan Jansen laadt een aanhanger voor transport naar de koelruimte. Opzakken in juten zakken wordt indien nodig bij De Tulp in Espel gedaan. Bigbags vullen doet Jansen wel zelf. Jansen sorteert alleen eigen geteelde aardappelen. De afzet van het pootgoed gaat deels via handelshuizen en deels rechtstreeks naar collega-telers.

Of registreer je om te kunnen reageren.