Akkerbouw

Foto & video

Bietenbult snel en strak afgedekt

Loonbedrijf Boogaard-Vader bouwde een systeem om bietenhopen voor de opslag strak af te werken en direct met vliesdoek af te dekken.

Foto

 • Bietentelers moeten hun suikerbieten steeds langer bewaren. Deze campagne zelfs tot in februari. Om bewaarverliezen te beperken, worden de bieten vaker afgedekt. Loon-, akkerbouw- en constructiebedrijf Boogaard-Vader uit het Zeeuwse Biggekerke ontwikkelde een systeem om de bieten bij het aan de hoop rijden meteen af te dekken met Top-Tex doek. Foto's: Anton Dingemanse

  Bietentelers moeten hun suikerbieten steeds langer bewaren. Deze campagne zelfs tot in februari. Om bewaarverliezen te beperken, worden de bieten vaker afgedekt. Loon-, akkerbouw- en constructiebedrijf Boogaard-Vader uit het Zeeuwse Biggekerke ontwikkelde een systeem om de bieten bij het aan de hoop rijden meteen af te dekken met Top-Tex doek. Foto's: Anton Dingemanse

 • De constructie bestaat uit twee stalen balken die 9 meter uit elkaar liggen. De balken zijn verbonden met een trapeziumvormige overspanning met een tophoogte van 2,80 meter. De constructie fungeert als een mal voor de bietenhoop.

  De constructie bestaat uit twee stalen balken die 9 meter uit elkaar liggen. De balken zijn verbonden met een trapeziumvormige overspanning met een tophoogte van 2,80 meter. De constructie fungeert als een mal voor de bietenhoop.

 • Op de bovenste ligger van de overspanning staat de haspel met afdekdoek. Het doek rolt af bij elke keer dat dit Bova-afdeksysteem wordt opgeschoven. De slinger is voor het gemak om de eerste meters van het afdekdoek af te rollen, maar dient in hoofdzaak om het doek weer op te rollen.

  Op de bovenste ligger van de overspanning staat de haspel met afdekdoek. Het doek rolt af bij elke keer dat dit Bova-afdeksysteem wordt opgeschoven. De slinger is voor het gemak om de eerste meters van het afdekdoek af te rollen, maar dient in hoofdzaak om het doek weer op te rollen.

 • Met de verreiker worden de opgekiepte bieten zo nodig nog wat opgewerkt om zo een strak afgewerkte hoop te maken.

  Met de verreiker worden de opgekiepte bieten zo nodig nog wat opgewerkt om zo een strak afgewerkte hoop te maken.

 • Na iedere vracht wordt een stalen H-balk aan de uiteinden van de armen geplaatst en met de verreiker achteruit getrokken. Zo wordt de hoop gestroomlijnd. De breedte en hoogte zijn zodoende over de gehele lengte van de hoop constant en precies zo breed dat er een doek van 12,5 meter overheen past.

  Na iedere vracht wordt een stalen H-balk aan de uiteinden van de armen geplaatst en met de verreiker achteruit getrokken. Zo wordt de hoop gestroomlijnd. De breedte en hoogte zijn zodoende over de gehele lengte van de hoop constant en precies zo breed dat er een doek van 12,5 meter overheen past.

 • Aan beide zijden is ongeveer 15 centimeter beschikbaar om het doek vast te leggen. Naderhand wordt tegen windschade nog om de 3 meter banden over de hoop aangebracht.

  Aan beide zijden is ongeveer 15 centimeter beschikbaar om het doek vast te leggen. Naderhand wordt tegen windschade nog om de 3 meter banden over de hoop aangebracht.

 • Met nog enkele vrachten te gaan nadert de hoop zijn voltooiing. Rechts op de voorgrond een eerder aangelegde hoop.

  Met nog enkele vrachten te gaan nadert de hoop zijn voltooiing. Rechts op de voorgrond een eerder aangelegde hoop.

 • Deze hoop ligt er nu een halve dag en laat een temperatuur zien van 8 graden, een mooie temperatuur, zeker gezien de hoge dagtemperaturen.

  Deze hoop ligt er nu een halve dag en laat een temperatuur zien van 8 graden, een mooie temperatuur, zeker gezien de hoge dagtemperaturen.

 • Boogaard-Vader beschikt over een overlaadwagen die ze bij het rooien van hun eigen bieten altijd inzetten. Van hun loonwerk-klanten wil inmiddels zo`n 85% dat met overlaadwagen wordt gerooid. Sommige klanten vinden dat inmiddels al vanzelfsprekend.

  Boogaard-Vader beschikt over een overlaadwagen die ze bij het rooien van hun eigen bieten altijd inzetten. Van hun loonwerk-klanten wil inmiddels zo`n 85% dat met overlaadwagen wordt gerooid. Sommige klanten vinden dat inmiddels al vanzelfsprekend.

 • Het is niet alleen dat de weg schoon blijft maar ook, en minstens zo belangrijk, dat de insporing op het veld zeer beperkt blijft.

  Het is niet alleen dat de weg schoon blijft maar ook, en minstens zo belangrijk, dat de insporing op het veld zeer beperkt blijft.

 • Dat laat het veld ook duidelijk zien. Ondanks de toch natte omstandigheden blijft de insporing beperkt tot het bandenprofiel. De banden van de overlaadwagen staan op 1,1 bar en de Michelin Ultra Flex-banden van de rooier op 1,2 bar.

  Dat laat het veld ook duidelijk zien. Ondanks de toch natte omstandigheden blijft de insporing beperkt tot het bandenprofiel. De banden van de overlaadwagen staan op 1,1 bar en de Michelin Ultra Flex-banden van de rooier op 1,2 bar.

 • Dat het land zeker niet droog is, laat deze lopende drainbuis wel zien.

  Dat het land zeker niet droog is, laat deze lopende drainbuis wel zien.

 • De overlaadwagen is een gestripte Gilles-bietenraper van een 2-fasenrooisysteem. Op de plaats van de raapbek heeft Boogaard-Vader een schuif geplaatst. Als een perceel klaar is, rijdt de overlaadwagen achter de rooier met de schuif op het wegdek en verwijdert zo de grond die van de banden valt. Van de overlaadwagen valt in verhouding weinig grond.

  De overlaadwagen is een gestripte Gilles-bietenraper van een 2-fasenrooisysteem. Op de plaats van de raapbek heeft Boogaard-Vader een schuif geplaatst. Als een perceel klaar is, rijdt de overlaadwagen achter de rooier met de schuif op het wegdek en verwijdert zo de grond die van de banden valt. Van de overlaadwagen valt in verhouding weinig grond.

 • Inmiddels is de hoop vol en is het resterende doek van de haspel gehaald. Nu wordt het Bova- afdeksyteem weggehaald om op een andere locatie te worden ingezet.

  Inmiddels is de hoop vol en is het resterende doek van de haspel gehaald. Nu wordt het Bova- afdeksyteem weggehaald om op een andere locatie te worden ingezet.

 • Om naar en andere locatie te kunnen, zijn de liggers scharnierend uitgevoerd.

  Om naar en andere locatie te kunnen, zijn de liggers scharnierend uitgevoerd.

 • De armen worden naar binnen gevouwen om vervoerd te kunnen worden. Opvallend is ook de schone losplaats. Er zijn inmiddels voor deze twee hopen al flink wat wagens gelost en er is nauwelijks slik te zien.

  De armen worden naar binnen gevouwen om vervoerd te kunnen worden. Opvallend is ook de schone losplaats. Er zijn inmiddels voor deze twee hopen al flink wat wagens gelost en er is nauwelijks slik te zien.

 • De ingevouwen armen worden met een schoorstang vastgezet om ongelukken te voorkomen.

  De ingevouwen armen worden met een schoorstang vastgezet om ongelukken te voorkomen.

 • Het Bova-afdeksysteem wordt voor vervoer op een platte wagen geplaatst.

  Het Bova-afdeksysteem wordt voor vervoer op een platte wagen geplaatst.

 • Ook de H-balk om de constructie te verschuiven moet mee. Op deze balk staan twee kokers voor haspelhouders. Voor het oprollen van het doek worden hierin de houders met haspel geplaatst. De shovel tilt de balk met haspel op en rijdt langzaam vooruit terwijl iemand met de slinger het doek geleidelijk op de haspel rolt.

  Ook de H-balk om de constructie te verschuiven moet mee. Op deze balk staan twee kokers voor haspelhouders. Voor het oprollen van het doek worden hierin de houders met haspel geplaatst. De shovel tilt de balk met haspel op en rijdt langzaam vooruit terwijl iemand met de slinger het doek geleidelijk op de haspel rolt.

 • Op de volgende locatie wordt de constructie op de juiste plek gezet.

  Op de volgende locatie wordt de constructie op de juiste plek gezet.

 • De armen worden weer uitgevouwen. Onderwijl houdt de hofhond controle op de kwaliteit van het werk.

  De armen worden weer uitgevouwen. Onderwijl houdt de hofhond controle op de kwaliteit van het werk.

 • Tijdens het vervoer worden de haspelsteunen eraf gehaald en die worden nu weer teruggeplaatst.

  Tijdens het vervoer worden de haspelsteunen eraf gehaald en die worden nu weer teruggeplaatst.

 • Om de hoop vanaf het begin goed op te zetten, worden de eerste vrachten op aanwijzing gestort.

  Om de hoop vanaf het begin goed op te zetten, worden de eerste vrachten op aanwijzing gestort.

 • Het begin van een nieuwe bietenhoop is er. Het afdekdoek wordt pas afgerold en uitgespreid wanneer ongeveer 10 meter van de hoop is opgezet. De bieten blijven nog bijna een maand liggen. Volgens de planning worden ze op 2 februari opgehaald.

  Het begin van een nieuwe bietenhoop is er. Het afdekdoek wordt pas afgerold en uitgespreid wanneer ongeveer 10 meter van de hoop is opgezet. De bieten blijven nog bijna een maand liggen. Volgens de planning worden ze op 2 februari opgehaald.

Of registreer je om te kunnen reageren.