Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Uien rooien met zelfrijder

Loonwerker Adrie Buijze in het Zeeuwse Groede bouwde een zelfrijdende uienrooier op basis van een DeWulf-bietenrooier.

De rooier oogst twee bedden en legt de uien in één zwad weg. Het grote voordeel van deze machine is dat uien voor de wielen gerooid worden.

Foto

 • Loonbedrijf Buijze uit het Zeeuws-Vlaamse Groede rooit met twee zelfrijdende rooiers een perceel uien in de omgeving van Aardenburg. - Foto's: Anton Dingemanse

  Loonbedrijf Buijze uit het Zeeuws-Vlaamse Groede rooit met twee zelfrijdende rooiers een perceel uien in de omgeving van Aardenburg. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Deze rooiers zijn door vader Adrie en zoon Sjaak Buijze zelf ontwikkeld en gebouwd op werktuigdragers van bietenrooiers.

  Deze rooiers zijn door vader Adrie en zoon Sjaak Buijze zelf ontwikkeld en gebouwd op werktuigdragers van bietenrooiers.

 • Zo’n 13 jaar geleden werd de eerste rooier gebouwd op een Riecam-werktuigendrager. Om het gewicht beter in balans te brengen werd onder meer de motor meer naar achter geplaatst.

  Zo’n 13 jaar geleden werd de eerste rooier gebouwd op een Riecam-werktuigendrager. Om het gewicht beter in balans te brengen werd onder meer de motor meer naar achter geplaatst.

 • Na een jaar of tien ontstond de behoefte voor vernieuwing. Uitgaande van hetzelfde concept werd nu een DeWulf Orbitt-bietenvoorraadrooier als basis gebruikt.

  Na een jaar of tien ontstond de behoefte voor vernieuwing. Uitgaande van hetzelfde concept werd nu een DeWulf Orbitt-bietenvoorraadrooier als basis gebruikt.

 • De loofklapper is een eigen ontwerp. Deze bestaat uit hydraulisch aangedreven messen. Het loof wordt ook zijdelings verplaatst zodat dit niet in het zwad terecht komt.

  De loofklapper is een eigen ontwerp. Deze bestaat uit hydraulisch aangedreven messen. Het loof wordt ook zijdelings verplaatst zodat dit niet in het zwad terecht komt.

 • Een kijkje onder de kap van de loofklapper. Duidelijk is de afwezigheid van storingsgevoelige V-snaren. Dit systeem zit ook op de 13 jaar oude Riecam-rooier. Tot nog toe zijn daar alleen de messen wegens slijtage vervangen.

  Een kijkje onder de kap van de loofklapper. Duidelijk is de afwezigheid van storingsgevoelige V-snaren. Dit systeem zit ook op de 13 jaar oude Riecam-rooier. Tot nog toe zijn daar alleen de messen wegens slijtage vervangen.

 • Een beeld van het zwad met nog enkele groene uien. Ook dit perceel werd zwaar door trips aangetast. Een probleem waarmee vooral Zeeuws-Vlaanderen dit seizoen te kampen had.

  Een beeld van het zwad met nog enkele groene uien. Ook dit perceel werd zwaar door trips aangetast. Een probleem waarmee vooral Zeeuws-Vlaanderen dit seizoen te kampen had.

 • De rooier heeft een werkbreedte van 3 meter, maar rooit de twee bedden van 1,50 meter apart. De machine werkt met een rooistang, aan weerszijden van de stangen staan rooischijven die de buitenste rijen los snijden.

  De rooier heeft een werkbreedte van 3 meter, maar rooit de twee bedden van 1,50 meter apart. De machine werkt met een rooistang, aan weerszijden van de stangen staan rooischijven die de buitenste rijen los snijden.

 • De rooischijven draaien op een as en worden aan de andere kant hydraulisch aan gedreven. Hierdoor wordt het lager van de hydrauliekmotor ontlast. In de nu zachte grond is weinig druk nodig om de uien los te snijden. In harde droge grond wordt extra druk op de schijven gezet, zodat ze de grond wel in moeten.

  De rooischijven draaien op een as en worden aan de andere kant hydraulisch aan gedreven. Hierdoor wordt het lager van de hydrauliekmotor ontlast. In de nu zachte grond is weinig druk nodig om de uien los te snijden. In harde droge grond wordt extra druk op de schijven gezet, zodat ze de grond wel in moeten.

 • Om ook het lager van de rooistang te ontlasten maakt een kouter dat enkele centimeters dieper werkt dan de rooistang de grond los.

  Om ook het lager van de rooistang te ontlasten maakt een kouter dat enkele centimeters dieper werkt dan de rooistang de grond los.

 • Het systeem in bedrijf. Dit is niet de optimale situatie. Het betreft hier een rij direct naast het spuitspoor.

  Het systeem in bedrijf. Dit is niet de optimale situatie. Het betreft hier een rij direct naast het spuitspoor.

 • De uien zijn op 4 bedden van 1,5 meter tegelijk gezaaid. Om het zwad net naast het spuitspoor te leggen rijdt de rooier in hondengang.

  De uien zijn op 4 bedden van 1,5 meter tegelijk gezaaid. Om het zwad net naast het spuitspoor te leggen rijdt de rooier in hondengang.

 • De machine kan in hondengang door de drievoudige besturing. De rooier heeft een knikbesturing en de voor- en achterwielen kunnen los van elkaar worden bestuurd. Hier tijdens het draaien op de kopakker.

  De machine kan in hondengang door de drievoudige besturing. De rooier heeft een knikbesturing en de voor- en achterwielen kunnen los van elkaar worden bestuurd. Hier tijdens het draaien op de kopakker.

 • De draaicirkel is ongeveer 5 meter.

  De draaicirkel is ongeveer 5 meter.

 • De oude Riecam-rooier heeft een afvoerband om de uien verder weg te kunnen leggen. Zo wordt ruimte gemaakt op de kopakker om te kunnen keren. In de schuur staat nog een DeWulf Orbitt. Deze wordt komende winter omgebouwd tot uienrooier. Beide Orbitts krijgen dan ook een afvoerband.

  De oude Riecam-rooier heeft een afvoerband om de uien verder weg te kunnen leggen. Zo wordt ruimte gemaakt op de kopakker om te kunnen keren. In de schuur staat nog een DeWulf Orbitt. Deze wordt komende winter omgebouwd tot uienrooier. Beide Orbitts krijgen dan ook een afvoerband.

Eén reactie

 • el

  Handige mannen!

Of registreer je om te kunnen reageren.