Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Ploegwedstrijden met paarden en 8-scharige ploeg

Begin september werd op de tarwestoppel van Koninklijke Maatschap de Wilhelminapolder bij Goes gestreden om de Zeeuwse ploegkampioenschappen.

Willem Wisse ploegt met een Fendt en een Lemken-ploeg. Hij werd met 139 punten winnaar in de categorie 3- en meerschaar.

Deze half gedragen Lemken Diamant 11 wordt aan het eind van de werkgang eerst aan de voorkant uit de voor getild waarna geleidelijk de volgende scharen uit de grond komen.

Erik Leendertse trekt hier met behulp van zijn 2-span de voren op zijn veldje. Op de achtergrond de 8-schaar ploegcombinatie van de KMWP.

Buiten mededinging, maar als demonstratie werd op een viertal veldjes met paarden geploegd. Co Brooymans geeft hier een demonstratie met zijn driespan.

Na de wedstrijd zijn de velden gekilverd en met een Alpego-cracker licht gewoeld en gecultiveerd. Hierna wordt gele mosterd ingezaaid. Acht weken later wordt het land op wintervoor geploegd.

Enkele leden van de ploegcommissie zijn onder leiding van voorzitter Kees de Rijke (rechts) bezig met de optelling van de punten om zo te bepalen wie er met de bekers naar huis gaan.

Maurits den Boer stelt bij het begin van de wedstrijd nog iets bij aan zijn Cappon-ploeg. Hij werd in de categorie 2-schaar kampioen met 145 punten en daarmee feitelijk kampioen van het moderne ploegen.

Onder toeziend oog van de beste stuurlui is B. Martens met een Steyr en Ransones-ploeg toe aan de eindvoor. Hij werd tweede met 157 punten en moest alleen Van Strien voor laten gaan. Die heeft dan ook meer dan 60 jaar ploegervaring. Derde in de categorie rondgaand werd W. van Dijke met 146 punten.

Ook door de ploegers wordt gemeten en overwogen. Hier kijkt W. van der Bliek in de categorie rondgaand of alles rond komt.

Met meten, wikken en wegen wordt door de jury per onderdeel het waarderingscijfer bepaald.

Bij het ploegen van de beginvoren meende Willem Wisse dat er aan de afstelling nog iets viel te verbeteren. Het resulteerde dus in een kampioenschap.

In de categorie heen- en weergaande kantel werd N.J. Nagelkerke met 163 punten kampioen met Massey-Ferguson en Cappon-ploeg. De tweede en derde plaats waren respectievelijk voor A. van Dis met 152 punten en J. Mulder met 150 punten.

De derde plaats was voor Niek den Boer met 132 punten. Tweede in deze categorie werd Ruud Warren met 137 punten. De nummers 1, 2 en 3 waren allen Fendt-trekker met een ploeg Lemken.

Hier probeert Jeroen Boonman te scoren. Hij werd vierde met 131 punten.

Een mooie klassieke combinatie is deze rijenteelt John Deere-trekker en ploeg in de categorie rondgaand van A. van Vooren. Met 123 punten viel hij buiten de prijzen.

Beeld van het ploegen vanuit de cabine. Met een snelheid van ruim 7 kilometer per uur wordt de gele mosterd ondergewerkt en ligt het perceel winterklaar. Volgend jaar worden hier bieten gezaaid.

De laatste scharen worden daarna door de wielcilinder uit de voor getild.

De ploeg in keer- of transportstand. De wentelcilinder in het midden tilt ook de ploeg geleidelijk uit de voor.

Het voordeel is dat met dit systeem de ploegrand redelijk gelijk is. In ieder geval geen fikse ongeploegde driehoeken op de kopakker door de lengte van de ploeg. De trekker is een Fendt 1050.

Met Hanomag- en Cockshut-ploeg werd A. van Strien met 163 punten kampioen in de categorie antiek rondgaand. Daarvoor A. Nieuwenhuijse met de Lanz en Allis-Chalmers-ploeg. Hij werd gedeeld vierde met 143 punten.

Beheer
WP Admin