Akkerbouw

Foto & video

Kijkje in de keuken bij een aardappelveredelaar

KWS Potato gaf Boerderij een kijkje in de keuken van de moderne aardappelveredelaar.

De basis van de veredeling van aardappelen is het blijven zoeken naar de juiste combinatie van vader- en moederplant. Het is en blijft mensenwerk. Maar de werkwijze is technisch van een hoger niveau dan vroeger. KWS Potato gaf Boerderij een kijkje in de keuken van de moderne aardappelveredelaar.

Veredeling van hypbride diploïde aardappelen

KWS Saat ziet toekomst in de veredeling van hybride diploïde aardappelen uit zaad. Het kan nog wel meer dan tien jaar duren voor het zo ver is. Lees het artikel hierover: ‘Geen plek meer voor traditioneel veredelen’.

Foto

 • KWS Potato heeft een kweekbedrijf in Nagele. De aardappelplanten staan in de kas. Foto's: Ruud Ploeg

  KWS Potato heeft een kweekbedrijf in Nagele. De aardappelplanten staan in de kas. Foto's: Ruud Ploeg

 • In deze kas staan de kruislingen. Links staan de potten waar aardapelen worden geteeld voor de productie van knollen. Rechts, in dubbele rijen, staan de vader- en moederlijnen van de verschillende kruisingslijnen.

  In deze kas staan de kruislingen. Links staan de potten waar aardapelen worden geteeld voor de productie van knollen. Rechts, in dubbele rijen, staan de vader- en moederlijnen van de verschillende kruisingslijnen.

 • KWS wil stuifmeel van specifieke vaderlijnen aanbrengen op de stamper van specifieke moederlijnen om zo kruisingen te maken. Hier wordt het stuifmeel met een kroontjespen uit een meeldraad gehaald.

  KWS wil stuifmeel van specifieke vaderlijnen aanbrengen op de stamper van specifieke moederlijnen om zo kruisingen te maken. Hier wordt het stuifmeel met een kroontjespen uit een meeldraad gehaald.

 • Het stuifmeel wordt met de kroontjespen in een plastic buisje gedaan. Dat is een Eppendorftube, kortweg epje. Je kunt het buisje met één hand open en dichtmaken, zodat je met de andere hand het buisje kunt vullen.

  Het stuifmeel wordt met de kroontjespen in een plastic buisje gedaan. Dat is een Eppendorftube, kortweg epje. Je kunt het buisje met één hand open en dichtmaken, zodat je met de andere hand het buisje kunt vullen.

 • Na de kruising of zelfbestuiving vormt de aardappelplant bessen. Een medewerker van KWS hangt plastic zakjes om de bessen, zodat ze niet op de grond kunnen vallen.

  Na de kruising of zelfbestuiving vormt de aardappelplant bessen. Een medewerker van KWS hangt plastic zakjes om de bessen, zodat ze niet op de grond kunnen vallen.

 • In ieder zakje zit een etiket. Zo weet KWS welke kruising is gemaakt.

  In ieder zakje zit een etiket. Zo weet KWS welke kruising is gemaakt.

 • De bloemen worden van de vaderplanten afgehaald. Met een pincet trekt een medewerkster van KWS de meeldraden uit de bloem en verzamelt die in een petrischaal. Elk schaaltje heeft een nurmmer om te weten van welke plant de meeldraden afkomstig zijn.

  De bloemen worden van de vaderplanten afgehaald. Met een pincet trekt een medewerkster van KWS de meeldraden uit de bloem en verzamelt die in een petrischaal. Elk schaaltje heeft een nurmmer om te weten van welke plant de meeldraden afkomstig zijn.

 • Stuifmeel wordt niet alleen verzameld met een kroontjespen. Een andere methode is om de meeldraden te beroeren met een elektrische tandenborstel. Daardoor trilt het stuifmeel los en valt in het epje.

  Stuifmeel wordt niet alleen verzameld met een kroontjespen. Een andere methode is om de meeldraden te beroeren met een elektrische tandenborstel. Daardoor trilt het stuifmeel los en valt in het epje.

 • Nadat het stuifmeel uit de bloemen is gehaald, wordt het gedroogd op koffiefilters. Daarna gaat het in de opslag.

  Nadat het stuifmeel uit de bloemen is gehaald, wordt het gedroogd op koffiefilters. Daarna gaat het in de opslag.

 • Een medewerkster haalt de zaadjes uit de geoogste bessen. Ook deze worden gedroogd op koffiefilters.

  Een medewerkster haalt de zaadjes uit de geoogste bessen. Ook deze worden gedroogd op koffiefilters.

 • Het ‘goud’ van KWS. Aardappelzaad is heel erg klein. Het is de uiteindelijke oogst van al het kruisingswerk. De planten die uit het zaad worden geteeld, worden getest. Bij goede resultaten kan KWS hier verder mee veredelen.

  Het ‘goud’ van KWS. Aardappelzaad is heel erg klein. Het is de uiteindelijke oogst van al het kruisingswerk. De planten die uit het zaad worden geteeld, worden getest. Bij goede resultaten kan KWS hier verder mee veredelen.

Of registreer je om te kunnen reageren.