Foto: Henk Riswick AkkerbouwFoto

Franse fritesaardappelen goed van kwaliteit

Fritesaardappeltelers in Noord-Frankrijk hebben hun aardappelen allemaal al doodgespoten om vanaf eind september te kunnen oogsten. Er komt geen topopbrengst, maar de kwaliteit is goed en de grond is mooi om te oogsten.

Jacques Lebrun (rechts) in Marly (Frankrijk) overlegt met Aviko Potato teeltbegeleider Franck Martinache over het oogstmoment van zijn Fontane-fritesaardappelen. Half september spoot hij het nog vrij groene gewas dood. Het onderwatergewicht is met bijna 400 gram goed.

De opbrengst van de Fontanes schat Lebrun op 50 ton netto. Door de ruime knolzetting zit er wel wat ondermaat in de partij.

De structuur van de grond was het hele seizoen erg mooi. Lebrun verwacht dat de oogst dan ook soepel verloopt. Vanwege toenemende oogstrisico s wilde hij niet langer wachten met doodspuiten. Hij zaait liever op tijd wintertarwe dan te wachten op de laatste kilo s aardappelen.

De Agria s zetten dit jaar veel knollen, wel 12 tot 15 per plant. De sortering is daardoor niet zo grof: ongeveer 80% zit in de maat 50 millimeter opwaarts.

Martinache verwacht een netto-opbrengst van zijn fritesaardappelen tussen de 50 en 52 ton per hectare. Dat is een heel gemiddelde opbrengst, maar groter dan vorig jaar.

André Martinache in het Franse Sebourg spoot vanaf begin september zijn fritesaardappelen dood. De onderwatergewichten variëren van 390 tot 415 gram. Het loof was nog vrij groen. Gezien de lage prijzen voor de overaardappelen wacht hij niet op de laatste kilo s.

Itsweire levert de Innovators in november en december aan aardappelverwerker McCain voor een contractprijs van ¬ 100 tot ¬ 120 per ton.

Bij het inschuren wordt een enkele steen, maar vooral stronken van meldes uitgelezen. Door het droge voorjaar werkten de bodemherbiciden minder goed met als gevolg dat meldes zijn blijven staan.

Op de droogtegevoeliger plekken is de knolzetting minder en is ook doorwas te vinden. Volgens Itsweire is het zetmeel in de doorwasknollen wel weer egaal over de knol verdeeld.

Op de betere plekken in het perceel hebben de planten veel knollen gevormd. De sortering is daardoor niet zo grof, maar de kwaliteit van de aardappelen is uitstekend. Er zit vrijwel geen tarra in.

De opbrengst van de Innovators blijft met zo n 55 ton per hectare zo n 10 ton achter bij die van vorig jaar.

Stephane Itsweire is in het Franse Estreux op 19 september als een van de eersten begonnen met de oogst van bewaaraardappelen. - Foto's: Henk Riswick

Beheer
WP Admin