Akkerbouw

Foto & video

Trips en droogte een bron van kommer en kwel op Zeeuwse uiakkers

Als gevolg van droogte in het uiterste Zuidwesten vallen de kilo’s plantui tegen. Daar bovenop komt dan ook nog een forse schade door trips.

De lage vergoeding voor het product heeft een enkele teler in Zeeuws-Vlaanderen doen besluiten om zijn zaaiuien maar weg te frezen. Dat bespaart in ieder geval rooi- en bewaarkosten.

Foto

 • Teler Bonte rooit hier zijn 'Turbo' bij Zuiddorpe in Zeeuws-Vlaanderen. - Foto's: Anton Dingemanse

  Teler Bonte rooit hier zijn 'Turbo' bij Zuiddorpe in Zeeuws-Vlaanderen. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Op Zeeuws-Vlaanderen bij IJzendijke teelt Dekker-Haartsen rode ui Kamal rechts als plantui en links als zaaiui. Op dit akker eist de trips met name in de plantui duidelijk zijn tol.

  Op Zeeuws-Vlaanderen bij IJzendijke teelt Dekker-Haartsen rode ui Kamal rechts als plantui en links als zaaiui. Op dit akker eist de trips met name in de plantui duidelijk zijn tol.

 • Door de lage luchtvochtigheid werden de toegepaste middelen slecht opgenomen, zodat de trips zich onbekommerd kon uitbreiden. Er werd nog wel extra gespoten, maar het mocht niet baten.
Dit is de zaaiui die er duidelijk gestrest bij staat.

  Door de lage luchtvochtigheid werden de toegepaste middelen slecht opgenomen, zodat de trips zich onbekommerd kon uitbreiden. Er werd nog wel extra gespoten, maar het mocht niet baten. Dit is de zaaiui die er duidelijk gestrest bij staat.

 • Een bijkomend probleem is dat door het wegvreten van het bladgroen de middelen nu nauwelijks tot resultaat zullen leiden. Een behandeling met bijvoorbeeld een kiemremmend middel zal daarom waarschijnlijk niet tot het gewenste doel leiden.

  Een bijkomend probleem is dat door het wegvreten van het bladgroen de middelen nu nauwelijks tot resultaat zullen leiden. Een behandeling met bijvoorbeeld een kiemremmend middel zal daarom waarschijnlijk niet tot het gewenste doel leiden.

 • Teler Kris Bonte uit België rooit hier zijn door trips aangetaste plantui Turbo, op een huurperceel bij het Zeeuws-Vlaamse Zuiddorpe. Dergelijke stofwolken zijn bij uien rooien niet gewoon.

  Teler Kris Bonte uit België rooit hier zijn door trips aangetaste plantui Turbo, op een huurperceel bij het Zeeuws-Vlaamse Zuiddorpe. Dergelijke stofwolken zijn bij uien rooien niet gewoon.

 • De reden voor deze stofwolken is een volledige afwezigheid van loof. Linksboven ongerooid en rechtsonder gerooid. Goed is te zien dat er nauwelijks grove uien in het zwad komen. Bonte schat dat hij hooguit 35 ton van een hectare zal oogsten.

  De reden voor deze stofwolken is een volledige afwezigheid van loof. Linksboven ongerooid en rechtsonder gerooid. Goed is te zien dat er nauwelijks grove uien in het zwad komen. Bonte schat dat hij hooguit 35 ton van een hectare zal oogsten.

 • Het aangetaste gewas in detail. De pijpen en halzen zijn inmiddels gortdroog. Dat is ongebruikelijk voor een te rooien plantui die nog vast staat.

  Het aangetaste gewas in detail. De pijpen en halzen zijn inmiddels gortdroog. Dat is ongebruikelijk voor een te rooien plantui die nog vast staat.

 • Het zijn niet alleen uien die worden gerooid. Een vorige gebruiker van de grond is hier een schijf kwijt geraakt en die kom je dan hopelijk zonder schade weer tegen.

  Het zijn niet alleen uien die worden gerooid. Een vorige gebruiker van de grond is hier een schijf kwijt geraakt en die kom je dan hopelijk zonder schade weer tegen.

 • Ook deze gele zaaiui bij Biervliet laat een weinig bemoedigend beeld zien. Nog onvoldoende ontwikkeld, maar de strijd opgegeven.

  Ook deze gele zaaiui bij Biervliet laat een weinig bemoedigend beeld zien. Nog onvoldoende ontwikkeld, maar de strijd opgegeven.

 • Op de Bevelanden is de situatie ook niet optimaal, maar toch al wat beter dan in Zeeuws-Vlaanderen. Terwijl het daar droog bleef viel hier wel eens een enkel buitje. Hier rooit loonbedrijf Van den Dries uit 's-Heerenhoek plantui Sturon voor Daan Goense uit Driewegen. Het is de bedoeling dat deze ui nog een tijdje wordt bewaard, in de hoop op een betere prijs. Inmiddels zijn ze verkocht voor 10 cent.

  Op de Bevelanden is de situatie ook niet optimaal, maar toch al wat beter dan in Zeeuws-Vlaanderen. Terwijl het daar droog bleef viel hier wel eens een enkel buitje. Hier rooit loonbedrijf Van den Dries uit 's-Heerenhoek plantui Sturon voor Daan Goense uit Driewegen. Het is de bedoeling dat deze ui nog een tijdje wordt bewaard, in de hoop op een betere prijs. Inmiddels zijn ze verkocht voor 10 cent.

 • Voor Danny Vermue uit 's-Heer-Abtskerke raapt loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp zijn plantuien Sturon.

  Voor Danny Vermue uit 's-Heer-Abtskerke raapt loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp zijn plantuien Sturon.

 • Het zwad laat een gevarieerd beeld zien in grofte. Dit perceel geldt dan nog als een van de betere, gezien de groeiomstandigheden.

  Het zwad laat een gevarieerd beeld zien in grofte. Dit perceel geldt dan nog als een van de betere, gezien de groeiomstandigheden.

 • Ook in de zeefgrond na het rapen zijn nog wat nauwelijks ontwikkelde plantuitjes te zien.

  Ook in de zeefgrond na het rapen zijn nog wat nauwelijks ontwikkelde plantuitjes te zien.

 • De laatste vracht gaat van het land af. Deze uien worden afland aan een pakstation geleverd.

  De laatste vracht gaat van het land af. Deze uien worden afland aan een pakstation geleverd.

 • Op Schouwen-Duiveland raapt loonbedrijf De Hoge Blok uit Noordwelle plantui Sturon voor teler Scheele uit Kerkwerve.

  Op Schouwen-Duiveland raapt loonbedrijf De Hoge Blok uit Noordwelle plantui Sturon voor teler Scheele uit Kerkwerve.

 • Deze zwadden laten een redelijke maat zien. Deze uien worden nog een tijdje bewaard.

  Deze zwadden laten een redelijke maat zien. Deze uien worden nog een tijdje bewaard.

 • De eerste uien komen de cel in. Op het loonbedrijf worden de uien nog een tijdje opgeslagen.

  De eerste uien komen de cel in. Op het loonbedrijf worden de uien nog een tijdje opgeslagen.

 • Aan de band wordt nog wat tarra uitgelezen.

  Aan de band wordt nog wat tarra uitgelezen.

 • Zaaiui Hyline, op een perceel bij Scharendijke dat binnenkort gerooid gaat worden. Duidelijk ook droogtestress en niet erg grof, wel een homogene maat. De uienteelt op Zeeuws-Vlaanderen heeft een flinke nekslag opgelopen.

  Zaaiui Hyline, op een perceel bij Scharendijke dat binnenkort gerooid gaat worden. Duidelijk ook droogtestress en niet erg grof, wel een homogene maat. De uienteelt op Zeeuws-Vlaanderen heeft een flinke nekslag opgelopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.