Akkerbouw

Foto & video laatste update:24 aug 2017

Pootgoed rooien met opbrengstmeting

De pootgoedoogst is deze week weer op gang gekomen. Onder goede omstandigheden wordt er gerooid.

Op de foto’s die zijn gemaakt op het bedrijf van Arthur Francke in Tollebeek in de Noordoostpolder is zichtbaar hoe de techniek voortschrijdt in de aardappelmechanisatie. Loonbedrijf Vedelaar uit Nagele rooit met een nieuwe Grimme Varitron 470 TT platinum die behalve met Multi Sep-reiniging, is uitgerust met een voorziening voor een continue plaatsspecifieke opbrengstbepaling tijdens het rooien.

Foto

 • Arthur Francke uit Tollebeek laat zijn pootgoed rooien door loonbedrijf Vedelaar uit Nagele. Er is deze week begonnen met het rooien van Franckes pootgoed dat ongeveer 4 weken dood is. - Foto's: Sytze Bakker

  Arthur Francke uit Tollebeek laat zijn pootgoed rooien door loonbedrijf Vedelaar uit Nagele. Er is deze week begonnen met het rooien van Franckes pootgoed dat ongeveer 4 weken dood is. - Foto's: Sytze Bakker

 • Het betreft hier 3 hectare van het ras Basin-Russet in de klasse S die Palida resistenties in zich heeft. Verder teelt hij 25 hectare pootgoed met de rassen Agria, Fontane, Spunta en Agata, en nog 8 hectare consumptieaardappelen. Francke is tevreden met de setting van alle rassen.

  Het betreft hier 3 hectare van het ras Basin-Russet in de klasse S die Palida resistenties in zich heeft. Verder teelt hij 25 hectare pootgoed met de rassen Agria, Fontane, Spunta en Agata, en nog 8 hectare consumptieaardappelen. Francke is tevreden met de setting van alle rassen.

 • Zoon Leon laat hier een plant zien die er goed uitziet. De grond is voldoende vochtig om de poters te kunnen rooien en moederknollen zijn nagenoeg verdwenen.

  Zoon Leon laat hier een plant zien die er goed uitziet. De grond is voldoende vochtig om de poters te kunnen rooien en moederknollen zijn nagenoeg verdwenen.

 • Chauffeur op de Grimme Varitron 470 is Han van Ittersum. Hij is werkzaam bij Vedelaar. Op monitoren is het hele proces goed te volgen, met meerdere schakelbare cameraposities.

  Chauffeur op de Grimme Varitron 470 is Han van Ittersum. Hij is werkzaam bij Vedelaar. Op monitoren is het hele proces goed te volgen, met meerdere schakelbare cameraposities.

 • Er wordt op beide gangen rijdend gelost, wat uiteraard tijdsbesparing oplevert. De kippers worden niet overvol geladen, dat is gunstig tegen insporing bij het rijden over het land.

  Er wordt op beide gangen rijdend gelost, wat uiteraard tijdsbesparing oplevert. De kippers worden niet overvol geladen, dat is gunstig tegen insporing bij het rijden over het land.

 • De grote bunker van 7 ton hoeft niet helemaal leeg, want deze kan simpelweg worden teruggedraaid en bevat daardoor ook eigenlijk nooit een stortkegel.

  De grote bunker van 7 ton hoeft niet helemaal leeg, want deze kan simpelweg worden teruggedraaid en bevat daardoor ook eigenlijk nooit een stortkegel.

 • De stalen lamellenbodem is vervangen door zeil, voor meer aardappelvriendelijkheid. Met het terugdraaien van de bodem wordt er alweer een mooi begin gemaakt voor de vulling van de bunker. De sensor zorgt voor een korte val van de afvoer naar de bunker.

  De stalen lamellenbodem is vervangen door zeil, voor meer aardappelvriendelijkheid. Met het terugdraaien van de bodem wordt er alweer een mooi begin gemaakt voor de vulling van de bunker. De sensor zorgt voor een korte val van de afvoer naar de bunker.

 • De monitor die de opbrengstmeting weergeeft. Niet alle getallen kloppen, omdat nog niet alles was gekalibreerd. Er is een rondje gerooid en de kiepwagen is gewogen. De tarra is een inschatting. Het gaat uiteindelijk om de variatie in een perceel en of je er bepaalde bewerkingen, zoals sleepslangbemesting, uit kan halen

  De monitor die de opbrengstmeting weergeeft. Niet alle getallen kloppen, omdat nog niet alles was gekalibreerd. Er is een rondje gerooid en de kiepwagen is gewogen. De tarra is een inschatting. Het gaat uiteindelijk om de variatie in een perceel en of je er bepaalde bewerkingen, zoals sleepslangbemesting, uit kan halen

 • Er zitten twee weegsensoren in de bunkervulband, die in het kastje zijn aangesloten.

  Er zitten twee weegsensoren in de bunkervulband, die in het kastje zijn aangesloten.

 • Bij deze rooier zijn een aantal veranderingen aangebracht. De rups is iets verplaatst richting de afvoer, voor betere stabiliteit. De motor en brandstoftank zijn verplaatst voor de gewichtsverdeling. De rooier heeft een uitschuifbare vooras met aan één kant een bredere band, om minder in te sporen. De bladverspreider is nieuw. De rooier heeft ook een axiaal met Multi Sep voor meer reiniging en capaciteit, en de bediening is verbeterd.

  Bij deze rooier zijn een aantal veranderingen aangebracht. De rups is iets verplaatst richting de afvoer, voor betere stabiliteit. De motor en brandstoftank zijn verplaatst voor de gewichtsverdeling. De rooier heeft een uitschuifbare vooras met aan één kant een bredere band, om minder in te sporen. De bladverspreider is nieuw. De rooier heeft ook een axiaal met Multi Sep voor meer reiniging en capaciteit, en de bediening is verbeterd.

 • Het hart van de machine is de motor van 450 pk, met alle hydrauliek voor de aandrijving van de componenten.

  Het hart van de machine is de motor van 450 pk, met alle hydrauliek voor de aandrijving van de componenten.

 • Het is haast niet zichtbaar waar de rupsen hebben gereden. Dat wil zeggen: wel de afdruk van het profiel, maar amper insporing.

  Het is haast niet zichtbaar waar de rupsen hebben gereden. Dat wil zeggen: wel de afdruk van het profiel, maar amper insporing.

 • Hier zien we de rechter voorband aan de uitschuifbare vooras die breder is uitgevoerd, om minder insporing te garanderen bij extremere situaties.

  Hier zien we de rechter voorband aan de uitschuifbare vooras die breder is uitgevoerd, om minder insporing te garanderen bij extremere situaties.

 • Het lossen bij de bewaring gaat voorspoedig. Alles wordt in kisten gedraaid.

  Het lossen bij de bewaring gaat voorspoedig. Alles wordt in kisten gedraaid.

 • Aan de band van de kistenvuller wordt er nog een kluit of andere ongerechtigheid uitgehaald door Opa Jaap en kleinzoon Leon. Volgens Arthur was er dit jaar een snelle groeispurt duidelijk zichtbaar in de maat, na het kijken en het moment van doodmaken.

  Aan de band van de kistenvuller wordt er nog een kluit of andere ongerechtigheid uitgehaald door Opa Jaap en kleinzoon Leon. Volgens Arthur was er dit jaar een snelle groeispurt duidelijk zichtbaar in de maat, na het kijken en het moment van doodmaken.

 • Loonwerker Joop Vedelaar: "We hebben de machine aangeschaft vanwege alle verbeteringen die erin zijn opgenomen. De machine loopt prachtig, zeker in natte omstandigheden moet dat een grote verbetering zijn. We rooien nog twee weken pootgoed. Dan gaan we door in de consumptieaardappelen. Vanaf de derde week oktober gaan we er witlof mee rooien."

  Loonwerker Joop Vedelaar: "We hebben de machine aangeschaft vanwege alle verbeteringen die erin zijn opgenomen. De machine loopt prachtig, zeker in natte omstandigheden moet dat een grote verbetering zijn. We rooien nog twee weken pootgoed. Dan gaan we door in de consumptieaardappelen. Vanaf de derde week oktober gaan we er witlof mee rooien."

Of registreer je om te kunnen reageren.