Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

De stoppelbewerking komt op gang

In het Zuidwesten is inmiddels zeker 90% van de graanoogst binnen. De vervolgbewerkingen van de vrijgekomen percelen worden nu waar mogelijk uitgevoerd. Alleen op de percelen waar het stro niet gehakseld is, zal moeten worden gewacht tot dit zo ver droog is dat het kan worden geperst.

Foto

 • Akkerbouwbedrijf Rijk-Boonman uit 's-Heerenhoek (Zeeland) zaait groenbemester op 7,2 hectare tarwestoppel, net voor de regen die dinsdagmorgen begon. - Foto's: Anton Dingemanse

  Akkerbouwbedrijf Rijk-Boonman uit 's-Heerenhoek (Zeeland) zaait groenbemester op 7,2 hectare tarwestoppel, net voor de regen die dinsdagmorgen begon. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Daags ervoor werd drijfmest uitgereden en het perceel voorbewerkt (rechts op foto). De niet al te zware grond valt mooi fijn na het zaaien (links op foto).

  Daags ervoor werd drijfmest uitgereden en het perceel voorbewerkt (rechts op foto). De niet al te zware grond valt mooi fijn na het zaaien (links op foto).

 • De gezaaide groenbemester is het mengsel 'Universal' van Vittera.

  De gezaaide groenbemester is het mengsel 'Universal' van Vittera.

 • Woensdag 9 augustus was een perceel van akkerbouwsamenwerking 'Nieuw-Kampen' op Noord-Beveland net voldoende droog om gele mosterd te zaaien.

  Woensdag 9 augustus was een perceel van akkerbouwsamenwerking 'Nieuw-Kampen' op Noord-Beveland net voldoende droog om gele mosterd te zaaien.

 • Op dit perceel worden volgend jaar uien geteeld en is nu niet bemest. Voor er wordt gezaaid wordt de grond ongeveer 10 centimeter diep bewerkt, voor een wat egaal zaaibed.

  Op dit perceel worden volgend jaar uien geteeld en is nu niet bemest. Voor er wordt gezaaid wordt de grond ongeveer 10 centimeter diep bewerkt, voor een wat egaal zaaibed.

 • Hier een indruk van de voorbewerking (links) en het zaaiwerk (rechts).

  Hier een indruk van de voorbewerking (links) en het zaaiwerk (rechts).

 • De dag erop wordt op een ander perceel van Nieuw-Kampen champost uitgereden.

  De dag erop wordt op een ander perceel van Nieuw-Kampen champost uitgereden.

 • Loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke op Walcheren is met twee combinaties bezig om de champost te verspreiden.

  Loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke op Walcheren is met twee combinaties bezig om de champost te verspreiden.

 • Om te zaaien wordt dezelfde werkwijze toegepast als op het vorige perceel. Hier worden volgend jaar aardappelen geteeld.

  Om te zaaien wordt dezelfde werkwijze toegepast als op het vorige perceel. Hier worden volgend jaar aardappelen geteeld.

 • De grond op dit perceel is duidelijk zwaarder dan op het vorige, maar laat zich nu toch goed klein krijgen.

  De grond op dit perceel is duidelijk zwaarder dan op het vorige, maar laat zich nu toch goed klein krijgen.

 • Het bodemleven lijkt hier goed in orde te zijn. Dit detail van de net opengetrokken grond laat al drie wormen zien.

  Het bodemleven lijkt hier goed in orde te zijn. Dit detail van de net opengetrokken grond laat al drie wormen zien.

 • Op een perceel van Geluk uit Tholen rijdt mestdistribiteur Van Leijsen uit Poortvliet (Zeeland) met sleepslang drijfmest uit.

  Op een perceel van Geluk uit Tholen rijdt mestdistribiteur Van Leijsen uit Poortvliet (Zeeland) met sleepslang drijfmest uit.

 • Van Leijsen maakt gebruik van de zogenaamde 'Slurry Swufle'. Hiermee wordt de mest aangevoerd via een arm met draaipunt voorop de trekker, en via een buis onderlangs de trekker naar de injecteurs geperst. Hiermee wordt de achterkant ontlast en de bodemdruk beter verdeeld.

  Van Leijsen maakt gebruik van de zogenaamde 'Slurry Swufle'. Hiermee wordt de mest aangevoerd via een arm met draaipunt voorop de trekker, en via een buis onderlangs de trekker naar de injecteurs geperst. Hiermee wordt de achterkant ontlast en de bodemdruk beter verdeeld.

 • Door de regenval van de voorgaande dag, is de bodem voldoende zacht en gaat de mest keurig de grond in.

  Door de regenval van de voorgaande dag, is de bodem voldoende zacht en gaat de mest keurig de grond in.

 • Op dit perceel worden 7 auto's uitgereden. Een nieuwe vracht is gearriveerd en Ad van Leijsen sluit de tankwagen aan op de pomp. Het distribueren kan verdergaan.

  Op dit perceel worden 7 auto's uitgereden. Een nieuwe vracht is gearriveerd en Ad van Leijsen sluit de tankwagen aan op de pomp. Het distribueren kan verdergaan.

 • Piet de Rijke uit Tholen (Zeeland) ploegt een perceel tarwestoppel waar hij binnenkort graszaad wil zaaien.

  Piet de Rijke uit Tholen (Zeeland) ploegt een perceel tarwestoppel waar hij binnenkort graszaad wil zaaien.

 • Het perceel is onregelmatig van vorm en het ploegwerk komt uit op een geer. De Rijke past de afstand van ploegwerk tot kopakker af.

  Het perceel is onregelmatig van vorm en het ploegwerk komt uit op een geer. De Rijke past de afstand van ploegwerk tot kopakker af.

 • Zonder GPS wordt de lijn voor de kopakker getrokken.

  Zonder GPS wordt de lijn voor de kopakker getrokken.

 • Het perceel is zoals het overgrote deel van de akkers in Zeeland niet gelijkmatig van grond. De zwaardere plekken zijn in dit verse ploegwerk goed herkenbaar.

  Het perceel is zoals het overgrote deel van de akkers in Zeeland niet gelijkmatig van grond. De zwaardere plekken zijn in dit verse ploegwerk goed herkenbaar.

 • Er was al geprobeerd om de zijakker in te zaaien. Daar was het toen nog net te nat voor. Er is besloten om de grond eerst te laten opgrijzen, voor er verder wordt gezaaid.

  Er was al geprobeerd om de zijakker in te zaaien. Daar was het toen nog net te nat voor. Er is besloten om de grond eerst te laten opgrijzen, voor er verder wordt gezaaid.

 • Ook de KMWP uit Wilhelminadorp bij Goes (Zeeland) zaait percelen tarwestoppel in met groenbemester.

  Ook de KMWP uit Wilhelminadorp bij Goes (Zeeland) zaait percelen tarwestoppel in met groenbemester.

 • De voorbewerking voor een egaler zaaibed werd met dezelfde combinatie gedaan, zoals de voorbewerkte grond rechts op de foto laat zien.

  De voorbewerking voor een egaler zaaibed werd met dezelfde combinatie gedaan, zoals de voorbewerkte grond rechts op de foto laat zien.

 • Een stukje meerijden zit er niet in. De benodigde zakken gele mosterd hebben voor het gemak een plaatsje in de cabine gekregen.

  Een stukje meerijden zit er niet in. De benodigde zakken gele mosterd hebben voor het gemak een plaatsje in de cabine gekregen.

 • Op een ander perceel tarwestoppel van de KMWP wordt voor de vervolgbewerkingen eerst de drainage vernieuwd met sleufketting.

  Op een ander perceel tarwestoppel van de KMWP wordt voor de vervolgbewerkingen eerst de drainage vernieuwd met sleufketting.

 • Dat de ondergrond nog behoorlijk droog is, laat deze opgefreesde grond wel zien.

  Dat de ondergrond nog behoorlijk droog is, laat deze opgefreesde grond wel zien.

Laatste reacties

 • Jan-Zonderland

  Hier in Ontario wordt alleen klaver onder de tarwe gezaaid. Met wisselend succes maar als het een beetje lukt heb je een geweldige groenbemester/bodemverbeteraar. Het bespaard een hoop werk vergeleken met wat hierboven allemaal getoond wordt. Wil dat in Nederland niet ?

 • Meralco

  In Nederland wil men meestal eerst nog drijfmest toepassen zodat er voor zowel de vertering van het stro als de voeding van de groenbemester voldoende stikstof voorhanden is. Bovendien moeten de meeste groenbemesters aan de vergroeningseisen voldoen. Nederland is een strikt geregeld land.

Of registreer je om te kunnen reageren.