Akkerbouw

Foto & video 1 reactie

Teelt paardenbloemen grootschalig getest

Proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat (Zld.) teelt ruim 2,5 hectare paardenbloemen. Uit de wortels wordt natuurrubber gewonnen. Het onderzoek richt zich vooral op teelttechniek.

Foto

 • Paardenbloemen als gewas op een akker? Sinds jaar en dag wordt de paardenbloem door akkerbouwers beschouwd als een ongewenst kruid dat zo snel mogelijk verwijderd dient te worden. Hierin komt verandering als het Europese paardenbloemenproject slaagt. In het project wordt onderzocht of de Russische paardenbloem (Taraxacum koksaghyz) voldoende natuurrubber kan produceren om rendabel te kunnen telen. - Foto's: Anton Dingemanse

  Paardenbloemen als gewas op een akker? Sinds jaar en dag wordt de paardenbloem door akkerbouwers beschouwd als een ongewenst kruid dat zo snel mogelijk verwijderd dient te worden. Hierin komt verandering als het Europese paardenbloemenproject slaagt. In het project wordt onderzocht of de Russische paardenbloem (Taraxacum koksaghyz) voldoende natuurrubber kan produceren om rendabel te kunnen telen. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De aanpak van onkruid is een onderzoeksonderwerp. Adrie Albregtse, technisch proefveldmedewerker, verwijdert met de handhak enkele grote onkruiden. Zeker zo belangrijk in het project zijn de mogelijkheden om een optimale opbrengst te genereren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog teelde de Sovjet-Unie dit gewas zo goed als onveredeld voor de bandenindustrie.

  De aanpak van onkruid is een onderzoeksonderwerp. Adrie Albregtse, technisch proefveldmedewerker, verwijdert met de handhak enkele grote onkruiden. Zeker zo belangrijk in het project zijn de mogelijkheden om een optimale opbrengst te genereren. Tijdens de Tweede Wereldoorlog teelde de Sovjet-Unie dit gewas zo goed als onveredeld voor de bandenindustrie.

 • Voor deze proef werd in november 2016 ruim een halve hectare handmatig op ruggen geplant. Het gewas wordt eind augustus gerooid. Hier een indicatie van de wortelomvang van de Russische paardenbloem. Inmiddels is al zover veredeld dat de 5% rubber in de wilde plant in een tot nog toe veredelde variant tegen de 20% zit. Nu nog de wortelomvang. Het streven is een penwortel vergelijkbaar met die van cichorei.

  Voor deze proef werd in november 2016 ruim een halve hectare handmatig op ruggen geplant. Het gewas wordt eind augustus gerooid. Hier een indicatie van de wortelomvang van de Russische paardenbloem. Inmiddels is al zover veredeld dat de 5% rubber in de wilde plant in een tot nog toe veredelde variant tegen de 20% zit. Nu nog de wortelomvang. Het streven is een penwortel vergelijkbaar met die van cichorei.

 • Hier is goed te zien dat binnen de Russische paardenbloem ettelijke variëteiten voorkomen. Van de paardenbloem zijn ongeveer 1.000 soorten en ondersoorten bekend. Daarbij behoren ze ook nog tot de zeer uitgebreide composietenfamilie. Voor veredelaars is er dus nog veel te winnen.

  Hier is goed te zien dat binnen de Russische paardenbloem ettelijke variëteiten voorkomen. Van de paardenbloem zijn ongeveer 1.000 soorten en ondersoorten bekend. Daarbij behoren ze ook nog tot de zeer uitgebreide composietenfamilie. Voor veredelaars is er dus nog veel te winnen.

 • Een typisch verschijnsel is dat het gewas boven de grond willekeurig afsterft en na enige tijd opnieuw uitloopt. Deze worteluitloop is bij composieten niet ongewoon. Opslag van bijvoorbeeld cichorei en witlof is vaak een hardnekkig onkruid in een volgteelt.

  Een typisch verschijnsel is dat het gewas boven de grond willekeurig afsterft en na enige tijd opnieuw uitloopt. Deze worteluitloop is bij composieten niet ongewoon. Opslag van bijvoorbeeld cichorei en witlof is vaak een hardnekkig onkruid in een volgteelt.

 • De bloem van de Russische paardenbloem is kleiner dan van de inheemse soorten. Tijdens de bloei wordt de bloem afgemaaid om uitzaaien te voorkomen.

  De bloem van de Russische paardenbloem is kleiner dan van de inheemse soorten. Tijdens de bloei wordt de bloem afgemaaid om uitzaaien te voorkomen.

 • Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden van de Russische paardenbloem heeft de Rusthoeve een 2 hectare groot proefveld aangelegd.

  Om een goed beeld te krijgen van de mogelijkheden van de Russische paardenbloem heeft de Rusthoeve een 2 hectare groot proefveld aangelegd.

 • Loonbedrijf Knuit plant met een 4-rijige sla-planter op bedden van 1,50 meter. Daarnaast past het bedrijf enkele experimentele zaaimethoden toe.

  Loonbedrijf Knuit plant met een 4-rijige sla-planter op bedden van 1,50 meter. Daarnaast past het bedrijf enkele experimentele zaaimethoden toe.

 • Het zaaien van paardenbloemen vraagt evenals het zaaien van cichorei en witlof veel aandacht. Het zaad mag nauwelijks bedekt zijn, maar heeft uiteraard wel behoefte aan vocht. Is het eenmaal gekiemd en geworteld, dan heeft het gewas maar weinig teeltzorg, kunstmest en gewasbescherming nodig. De 350.000 plantjes die nu de grond ingaan, zijn door een kweekbedrijf onder gecontroleerde omstandigheden opgekweekt.

  Het zaaien van paardenbloemen vraagt evenals het zaaien van cichorei en witlof veel aandacht. Het zaad mag nauwelijks bedekt zijn, maar heeft uiteraard wel behoefte aan vocht. Is het eenmaal gekiemd en geworteld, dan heeft het gewas maar weinig teeltzorg, kunstmest en gewasbescherming nodig. De 350.000 plantjes die nu de grond ingaan, zijn door een kweekbedrijf onder gecontroleerde omstandigheden opgekweekt.

 • Omdat de plantjes met een sla-planter worden geplant, zijn ze in een ruime plug gezaaid. Hoewel de paardenbloem in het algemeen als onkruid wordt beschouwd, is de plant al duizenden jaren bekend als medicijn, kleurstof en als groente.

  Omdat de plantjes met een sla-planter worden geplant, zijn ze in een ruime plug gezaaid. Hoewel de paardenbloem in het algemeen als onkruid wordt beschouwd, is de plant al duizenden jaren bekend als medicijn, kleurstof en als groente.

 • Op het plantbed wordt nu nog redelijk ruim geplant, 12 centimeter in de rij en met een rijafstand van 30 centimeter.

  Op het plantbed wordt nu nog redelijk ruim geplant, 12 centimeter in de rij en met een rijafstand van 30 centimeter.

 • Het oppervlak van het plantbed was na het klaarleggen zover ingedroogd dat de kouters van de planter moeilijk in de grond gingen. Daarom werd aan de kouters een extra punt gelast om de grond voldoende diep los te maken.

  Het oppervlak van het plantbed was na het klaarleggen zover ingedroogd dat de kouters van de planter moeilijk in de grond gingen. Daarom werd aan de kouters een extra punt gelast om de grond voldoende diep los te maken.

 • De plantjes gaan redelijk soepel de grond in. In deze teelt zit zeker potentie. De vraag naar natuurrubber neemt toe en afnemers participeren in het project. De verwachting is dat over 5 jaar de eerste akkerbouwers commercieel paardenbloemen telen.

  De plantjes gaan redelijk soepel de grond in. In deze teelt zit zeker potentie. De vraag naar natuurrubber neemt toe en afnemers participeren in het project. De verwachting is dat over 5 jaar de eerste akkerbouwers commercieel paardenbloemen telen.

 • De prijs voor natuurrubber is nog te laag om de kosten voor het planten van het gewas goed te maken. Om de teeltkosten zo laag mogelijk te houden, wordt daarom gezocht naar een goede zaaimethode.

  De prijs voor natuurrubber is nog te laag om de kosten voor het planten van het gewas goed te maken. Om de teeltkosten zo laag mogelijk te houden, wordt daarom gezocht naar een goede zaaimethode.

Eén reactie

 • J en M

  Het zullen je buren maar wezen

Of registreer je om te kunnen reageren.