Foto: Guus Queisen AkkerbouwFoto

Oogst spelt, brouwgerst en tarwe twee weken eerder

Dinsdag 18 juli gingen op veel plaatsen in Zuid-Limburg de combines het veld in. Gelijktijdig werden spelt, brouwgerst en tarwe geoogst. Zeker twee weken vroeger dan in een normaal jaar. Door de droogte vallen de opbrengsten zo’n 15% lager uit. De brouwkwaliteit van de gerst en de bakkwaliteit van de spelt zijn daarentegen goed.

In Beek (Limburg) oogst akkerbouwer Hub Diederen de eerste spelt. Samen met enkele collega s vermarkt hij de spelt onder de naam Kollenberger Spelt. - Foto's: Guus Queisen

Direct na de gerstoogst gaat Eggen door met het oogsten van de wintertarwe. De opbrengst ervan wisselt sterk per perceel. Gemiddeld levert deze circa 9,5 ton op.

Rob Eggen (links) overlegt over het transport van de brouwgerst. De droogte van dit voorjaar is zichtbaar in de soms iets fijnere korrels. De korrels hebben zich pleksgewijs door vochtgebrek onvoldoende kunnen ontwikkelen. Bijvoorbeeld door een slecht gedeelte op het perceel , legt Eggen uit.

In Windraak oogst Rob Eggen met zijn eigen Claas-combine brouwgerst. Deze is bestemd voor de bieren van Gulpener Bierbrouwerij. Eggen is lid van graancoöperatie Triligran. Mede gezien het droge voorjaar ben ik met een opbrengst van 7,5 ton en een eiwitgehalte van 11% tevreden , zegt de akkerbouwer.

Vervolgens werd de gewone brouwgerst van Keijbets geoogst. Dit jaar worden Planet en Irena voor de Gulpener Bierbrouwerij geteeld. Volgens Ruud Hanssen van graancoöperatie Triligran is de brouwkwaliteit van de eerste partijen goed. Het eiwitgehalte van de eerste partijen brouwgerst schommelt tussen 11 en 12%. Dat is goed voor het brouwproces.

GraancoöperatieTriligran is voortdurend op zoek naar betere brouwgerstrassen. Daartoe werden in Voerendaal op een akker van Jos Keijbets dinsdagmiddag 18 juli vier nieuwe brouwgerstrassen geoogst. Over de resultaten is nog niets bekend.

Met bijna 10 ton, 12,5% vocht en een hectolitergewicht van 76 is de opbrengst op dit perceel boven verwachting. Zeker gezien het droge voorjaar een goed resultaat , zegt akkerbouwer Jeurissen.

In Doenrade oogst senior loonwerker Zef Tummers wintertarwe voor dorpsgenoot Jos Jeurissen.

De speltkorrels zijn na de oogst met schillen omhuld. Diederen beschikt zelf over een installatie om de korrels van deze schillen te ontdoen. Dit zorgt voor een tarra van 30%.

Volgens Diederen is de kwaliteit van de spelt goed al valt de bruto-opbrengst (inclusief schillen) met ruim 7 ton iets tegen. Een gevolg van de droogte , verzucht akkerbouwer Diederen.

Door de schillen is het graan veel volumineuzer. Dit betekent extra transport. Met twee kippers wordt de spelt vanaf de akker in Beek naar de graanloods op de Graetheide gebracht.

De opbrengst van de eerste partijen wintertarwe in Zuid-Limburg is wisselend, zegt loonwerker Steinbusch uit Colmont. Hij verzorgt voor Agrifirm een deel van de graaninname in het Heuvelland. Op percelen met (pleksgewijs) kiezelondergrond is de opbrengst krap 6 ton. Maar op de betere gronden oogst hij wel tot 11 ton. Gemiddeld komt de opbrengst uit op 9 ton.

Rob Diederen bestuurt de Claas-combine.

De spelt wordt gebruikt voor het bakken van allerlei brood- en gebaksoorten en pasta s. Deze worden veelal onder de naam Kollenberger Spelt verkocht.

Beheer
WP Admin