Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Bijen helpen bij productie van hybridezaad

Maatschap van Iwaarden produceert bloemkoolzaad in kassen om kruisbestuiving met andere soorten te voorkomen.

Bloemkool is net als andere koolsoorten een tweejarig gewas. Om de ontwikkelende bloemstengel ruimte en energie te geven worden bij bloemkool roosjes weg gesneden. Het komt voor dat roosjes tijdens het ontwikkelen van de bloemstengel wegrotten. De plant ondervindt hier geen schade van.

Een mannelijke bloem met de meeldraden. Deze produceert het stuifmeel dat tevens dient als voedsel voor de bijen. Het is niet noodzakelijk dat de bijen eerst op mannelijke bloemen stuifmeel verzamelen voor ze de vrouwelijke planten bezoeken. Als de bijen eenmaal stuifmeel aan het verzamelen zijn komen ze in de kast zo dicht op elkaar dat ze altijd wat stuifmeel aan elkaar doorgeven, zodat de vrouwelijke bloemen altijd wel bevrucht worden.

Een bij op bloemen van een vrouwelijke plant. Voordat de bijen worden geplaatst om te bestuiven komt eerst de selecteur van zaadhuis Syngenta, om mannelijke planten tussen de vrouwelijke uit te halen.

Omdat de bijen volkomen afhankelijk zijn van wat er in het afgeschermde deel te halen valt worden de bijen met stuifmeel bijgevoerd. Dit steriele stuifmeel is voor de bijen gelijkwaardig aan dat wat ze zelf verzamelen.

Van Iwaarden controleert een bijenkast. Om dit gedeelte van 1.400 vierkante meter bloeiende bloemkool goed te laten bestuiven plaatst Van Iwaarden drie volken van ieder 10.000 bijen. De teler is dit jaar begonnen om zelf de bijen voor bestuiving te houden. Voordien werd dit uitbesteed aan een imker. Deze levert nog wel de benodigde bijenvolken.

Duidelijk is hier dat voor deze F1 hybride twee rassen met verschillende kenmerken gekruist wordt. In het midden een rij lage mannelijke planten, geflankeerd door de rijen vrouwelijke planten die het zaad gaan leveren. De mannelijke planten worden verwijderd nadat ze zijn uitgebloeid.

In de kassen van Maatschap Van Iwaarden in Sint-Annaland (Zld.) bindt Tom van Iwaarden mannelijke bloemkoolplanten op om ze gescheiden te houden van de vrouwelijke planten. Van Iwaarden teelt bloemkool voor de zaadwinning van hybride rassen. Foto's: Anton Dingemanse

De bijen zijn bezig met het opbouwen en vullen van de honingraten. De honing, die een klein volk van 10.000 bijen onder deze omstandigheden produceert, is nodig om ze in leven te houden. Om genoeg honing te kunnen produceren moet een bijenvolk al snel 40.000 tot 50.000 stuks tellen die ook nog vrij moeten kunnen vliegen.

De planten voor de zaadteelt staan onder een tent van gaasdoek om te voorkomen dat de bijen, die de planten bestuiven, door het kascomplex gaan zwerven en daarmee kruisbestuiving veroorzaken.

Beheer
WP Admin