Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Vroege aardappeloogst komt goed op gang

Het warme weer en de mogelijkheid om te beregenen doet de opgelopen groeiachterstand van de primeuraardappelen op Tholen voor een deel teniet.

Als een pallet vol is wordt deze onder het rooien op de grond gezet. Een pallet bevat 42 kistjes met ieder 20 kilo aardappelen.

Ondanks de verlate pootdatum van de primeuraardappelen op Tholen begint er nu toch schot te komen in het rooien. Maatschap Gebroeders Gunter in St-Annaland is een van de telers die hun primeuraardappelen inmiddels kunnen rooien. Foto's: Anton Dingemanse

De primeuraardappelen worden op de rooier geschoond, gesorteerd en gekist.

De volle pallets worden dan opgehaald en tot levering donker en koel weggezet. Meestal zijn ze binnen 1 of 2 dagen verkocht. De trekker, waarmee de pallets worden opgehaald, is ook weer een machine die aangepast is naar eigen visie. Het is een International Case 1455XL waarbij de voorwielen zijn verwijderd en vervangen door een dubbelle neuswiel van 1 meter breed. De achterwielen zijn vervangen door wielen met 1.10 meter brede banden. Hierdoor wordt de bodemdruk van trekker egaal verdeeld

De aardappel is ondanks de verlate start mooi ontwikkeld. Dit is hoofdzakelijk te danken aan het warme weer in de weken voor het rooien en het beregenen nadat het plastic er af was. De handel waardeerde deze Doré op 68 cent per kilo.

Om minder afhankelijk te zijn van de reguliere handel startte Martien Gunter een webhandel op. Hier toont hij een doos waarin de aardappelen geleverd worden.

Op 1 juni is www.thoolseaardappelen.nl van start gegaan. Er is landelijke belangstelling voor deze aardappel en ieder dag worden er wel een paar dozen via PostNL verzonden.

De aardappelen worden nu geleverd in dozen van 5 of 10 kilo. De prijs voor 5 kilo is ¬ 2,25 per kilo, 10 kilo kost ¬ 1,85 per kilo. Dat is dan wel inclusief verpakking en verzending. Deze prijs is concurrerend met het aanbod van oude aardappelen in de supermarkt. Aardappelen van de nieuwe oogst worden in de supermarkt veelal duurder verkocht.

Maatschap Gunter heeft speciaal voor de primeurteelt een zelfrijdende rooier geconstrueerd. De motor is van een oude Zetor-trekker die naast het rijden en rooien ook sorteerinrichting via de aftakas aandrijft. Links vooraan de installatie om de kriel van de kluiten te scheiden, waarbij de kriel wordt opgevangen in de kist voorop.

Voor het rooigedeelte is een oude 2-rijige Wuhlmaus gebruikt. Op de rooimatten is goed te zien dat de aantal knollen per plant niet hoog is . Dit is dit seizoen overigens het algemene beeld bij de vroege teelt. De opbrengst is nu ongeveer 15 ton per hectare.

Mede vanwege de lage rooisnelheid klapt Gunter het loof in een aparte werkgang. Ze klappen nooit meer dan een baan vooruit omdat de groei er nog goed inzit.

Deze rond 17 maart geplante Doré laat op de leesmat aardappelen zien van een mooie maat met zo goed als geen kluiten en zelfs een enkele bonk er tussen.

Beheer
WP Admin