Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Lage aanvoer door achterblijvende opbrengsten

Ondanks de moeizame start van het groeiseizoen voor primeuraardappelen is de Alvantho-veiling op Tholen toch op de gebruikelijke datum van start gegaan.

Traditiegetrouw wordt het eerste kistje Alvantho 's geveild voor een goed doel. In dit geval Make-A-Wish, een stichting die wensen van ernstig zieke kinderen uit laat komen. Commissionair Bijl mijnde in naam van aardappelhandel Postuma uit IJsselmuiden dit eerste kistje af voor ¬ 1.502. De veiling vulde dit bedrag aan tot ¬ 2.000 ten goede van Make-A-Wish.

Deze Doré heeft de vorst net overleefd, de moederknol was zo uitgeput dat deze nog maar één stengel kon vormen. De moederknol is al helemaal weg en wat zo n plant nog produceert is niet noemenswaardig.

In het perceel met Dorés zijn veel planten weggevallen. Goedegebuure schat dat hij uiteindelijk ongeveer een derde van de normale opbrengst haalt. De Frieslander heeft zich beter hersteld en zal nog wel een redelijke opbrengst halen. Een groot deel van zijn teelt vermarkt Goedegebuure zelf.

Illustrerend voor de moeizame start van de primeurteelt is de situatie bij Jan Goedegebuure in St-Annaland. De nachtvorst van 20 april vernietigde bovengronds zowat zijn gehele teelt. Deze foto is de dag na de nachtvorst gemaakt. Hij voert daarom nu dan ook geen aardappelen aan.

Na de veiling neemt aardappelgroothandel Greydanus uit Heerenveen alvast enkele kistjes van de aangekochte partijen Doré en Frieslander mee naar Friesland. Later wordt de rest op pallets met een vrachtwagen opgehaald.

Tijdens het veilen volgen achterin de veilingzaal telers, oud-telers en mogelijke toekomstige telers geconcentreerd de prijsvorming. Deze is maatgevend is voor de prijsontwikkeling van de primeuraardappel buiten de veiling om.

Veilingdirecteur David Hage, rechts, maakt van de gelegenheid gebruik om ook informeel contact met handelaren te onderhouden.

Voor de veiling van start gaat, beoordelen handelaren bij de aangevoerde partijen de voor hun interessante partijen.

Deze prijs geeft meteen aan dat hoop bij de teler om tot een goede prijs te komen teniet werd gedaan. De Doré kwam uit op gemiddeld 70 cent en de Frieslander lag daar ruim een cent boven. Partijen Première haalden ruim 50 cent. Alleen krap aangevoerde Eigenheimer kwam met maximaal ¬ 1,10 per kilo boven de euro uit.

Op woensdag 7 juni zijn bij de Alvantho-veiling de eerste primeuraardappelen via de klok verkocht. Foto's: Anton Dingemanse

Het moeizame begin van het teeltseizoen vertaalde zich in een bijna historisch lage aanvoer, de eerste dag 65 ton tegen vorig jaar nog 113 ton. Veel telers voerden nog geen aardappelen aan omdat hun aardappelen nog niet aan de maat zijn. Wat aangevoerd werd was van goede kwaliteit met uitschieter deze partij Frieslander bonken. Deze partij ging weg voor ¬ 0,80 per kilo.

Beheer
WP Admin