Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Gewasgroei in het Noorden goed op gang

De gewassen in het noorden van het land staan er mooi egaal bij. Geen structuurvlekken of waterplekken te vinden. Hoogstens een droge zandkop in een graanperceel. Op die plek blijft de groei achter vanwege de droogte. De gewassen ontwikkelen zich snel. Wintergerst begint al geel te kleuren en aardappelpercelen staan vroeg in bloei.

Foto

 • De Altus-zetmeelaardappelen van Jan Bontjer in Klazienaveen (Dr.) zijn net aan de knolvorming begonnen. Het gewas staat al vroeg in bloei. Onderin de rug is de grond al vrij droog. Foto's: Jan Willem Schouten

  De Altus-zetmeelaardappelen van Jan Bontjer in Klazienaveen (Dr.) zijn net aan de knolvorming begonnen. Het gewas staat al vroeg in bloei. Onderin de rug is de grond al vrij droog. Foto's: Jan Willem Schouten

 • De eerste stolonen (ondergrondse uitlopers) verdikken zich al. De meesten zijn nog in het haakstadium.

  De eerste stolonen (ondergrondse uitlopers) verdikken zich al. De meesten zijn nog in het haakstadium.

 • Aardappelopslag in de bieten heeft een flinke tik van de onkruidbestrijding gehad.

  Aardappelopslag in de bieten heeft een flinke tik van de onkruidbestrijding gehad.

 • Bij Emmer-Compascuum (Dr.) bestrijdt Maarten Dost van loonbedrijf Haaijer in Veelerveen (Gr.) aardappelopslag in een perceel waspeen met een 6 meter brede onkruidrol. Voor de rol staat een klein tuinbouwtrekkertje dat nauwelijks schade aanbrengt aan het gewas. Haaijer zet deze combinatie ook in op volvelds-gezaaide Parijse worteltjes. De loonwerker bouwde deze combinatie speciaal voor peen, omdat een gewone trekker te veel gewasschade geeft.

  Bij Emmer-Compascuum (Dr.) bestrijdt Maarten Dost van loonbedrijf Haaijer in Veelerveen (Gr.) aardappelopslag in een perceel waspeen met een 6 meter brede onkruidrol. Voor de rol staat een klein tuinbouwtrekkertje dat nauwelijks schade aanbrengt aan het gewas. Haaijer zet deze combinatie ook in op volvelds-gezaaide Parijse worteltjes. De loonwerker bouwde deze combinatie speciaal voor peen, omdat een gewone trekker te veel gewasschade geeft.

 • Over de stand van zijn suikerbieten is Gerrit Scholte Aalbes in Vledderveen (Gr.) erg tevreden. De bieten van het ras BTS 990 zijn goed opgekomen. De teler schat dat er tussen de 85.000 en 90.000 planten per hectare staan. Met de schoffel haalt hij nog enkele grote meldes tussen de rijen uit. Tussen de rijen is de grond gefreesd om aardappelopslag en stuifgerst klein te maken. De loonwerker gaat nog een rijenbespuiting doen om het laatste onkruid in de rij aan te pakken.

  Over de stand van zijn suikerbieten is Gerrit Scholte Aalbes in Vledderveen (Gr.) erg tevreden. De bieten van het ras BTS 990 zijn goed opgekomen. De teler schat dat er tussen de 85.000 en 90.000 planten per hectare staan. Met de schoffel haalt hij nog enkele grote meldes tussen de rijen uit. Tussen de rijen is de grond gefreesd om aardappelopslag en stuifgerst klein te maken. De loonwerker gaat nog een rijenbespuiting doen om het laatste onkruid in de rij aan te pakken.

 • De brouwgerst van Scholte Aalbes staat goed en het blad is gezond. Alleen op de zandkoppen heeft de gerst last van droogte. Volgens de teler niet zo erg dat beregenen rendabel is.

  De brouwgerst van Scholte Aalbes staat goed en het blad is gezond. Alleen op de zandkoppen heeft de gerst last van droogte. Volgens de teler niet zo erg dat beregenen rendabel is.

 • Op de zware klei bij Nieuwolda (Gr.) komen al flinke droogtescheuren in de grond.

  Op de zware klei bij Nieuwolda (Gr.) komen al flinke droogtescheuren in de grond.

 • Jan Kruiter in Woldendorp (Gr.) stipt aardappelopslag aan in een perceel zaaiuien. Om resistente duist aan te pakken verhuurde hij het perceel vorig jaar voor een aardappelteelt en teelt hij er nu uien. De hoeveelheid aardappelopslag was een tegenvaller.

  Jan Kruiter in Woldendorp (Gr.) stipt aardappelopslag aan in een perceel zaaiuien. Om resistente duist aan te pakken verhuurde hij het perceel vorig jaar voor een aardappelteelt en teelt hij er nu uien. De hoeveelheid aardappelopslag was een tegenvaller.

 • Over de stand van de wintertarwe is Jan Kruiter goed te spreken. Dit perceel Benchmark is na de bietenoogst vrij laat gezaaid. Desondanks denkt Kruiter wel 10 ton te kunnen oogsten. Een week eerder voerde hij een ziektebestrijding uit tegen aarfusarium. Het blad is gezond en de droogte is op de zware kleigrond nog geen item.

  Over de stand van de wintertarwe is Jan Kruiter goed te spreken. Dit perceel Benchmark is na de bietenoogst vrij laat gezaaid. Desondanks denkt Kruiter wel 10 ton te kunnen oogsten. Een week eerder voerde hij een ziektebestrijding uit tegen aarfusarium. Het blad is gezond en de droogte is op de zware kleigrond nog geen item.

 • Het graanhaantje krijgt door het droge zonnige weer de kans zich te ontwikkelen.

  Het graanhaantje krijgt door het droge zonnige weer de kans zich te ontwikkelen.

 • In Uithuizen (Gr.) zijn Jan Hendrik Coolman en Sander van der Berg met een eerste selectieronde in pootaardappelen bezig. Ze halen er vooral mutanten en een enkele bonte uit. Door de groeispurt, die de aardappelen maakten, zijn de mutanten goed te herkennen.

  In Uithuizen (Gr.) zijn Jan Hendrik Coolman en Sander van der Berg met een eerste selectieronde in pootaardappelen bezig. Ze halen er vooral mutanten en een enkele bonte uit. Door de groeispurt, die de aardappelen maakten, zijn de mutanten goed te herkennen.

 • Heero Zuideveld in Usquert (Gr.) is net klaar met het spuiten van zijn zomertarwe tegen afrijpingsziekten. Het in februari over de vorst gezaaide gewas is al ver ontwikkeld en heeft volgens Zuideveld nog geen last van droogte. Voor de aardappelen mag het van hem wel weer wat regenen.

  Heero Zuideveld in Usquert (Gr.) is net klaar met het spuiten van zijn zomertarwe tegen afrijpingsziekten. Het in februari over de vorst gezaaide gewas is al ver ontwikkeld en heeft volgens Zuideveld nog geen last van droogte. Voor de aardappelen mag het van hem wel weer wat regenen.

 • Gerben en Hessel Bierma in Marrum (Fr.) voeren een eerste selectieronde uit in hun Carrera-pootaardappelen. Bierma plantte eigen pootgoed met groeischeuren, daardoor blijven een aantal planten achter in groei. Deze halen ze er uit. Tot nu toe vonden ze vier virusplanten.

  Gerben en Hessel Bierma in Marrum (Fr.) voeren een eerste selectieronde uit in hun Carrera-pootaardappelen. Bierma plantte eigen pootgoed met groeischeuren, daardoor blijven een aantal planten achter in groei. Deze halen ze er uit. Tot nu toe vonden ze vier virusplanten.

 • Hessel Bierma laat zien dat de aardappelen al aan de knolvorming begonnen zijn . In juni viel plaatselijk ruim 50 millimeter water, “Precies op tijd en voldoende voor een goede knolzetting", aldus Bierma.

  Hessel Bierma laat zien dat de aardappelen al aan de knolvorming begonnen zijn . In juni viel plaatselijk ruim 50 millimeter water, “Precies op tijd en voldoende voor een goede knolzetting", aldus Bierma.

Laatste reacties

 • koestal

  Het is in het noorden ook wel droog,soms valt er een klein buitje , maar die is ook zo weer verdampt

 • Zandhaasjes

  Vanuit de auto zie je dit beeld zo inderdaad. Maar in het gewas zijn de nodige verschillen te zien vnl door alenschade. En het water is hier nu ook gewoon op

Of registreer je om te kunnen reageren.