Akkerbouw

Foto & video 2 reacties

Beregenen voor uienoogst

De derde week van juni is de oogst van winterplantuien gestart, de grond is hard en droog en de opbrengsten zijn lager dan gemiddeld.

Foto

 • Om de vroege Zeeuwse winteruien te kunnen oogsten moet eerst beregend worden. De grond is anders te hard om de uien er onbeschadigd uit te krijgen. Loonbedrijf Van den Dries uit 's-Heerenhoek beregent een perceel 'Troy' voor MSP uit Nieuwdorp. - Foto's: Anton Dingemanse

  Om de vroege Zeeuwse winteruien te kunnen oogsten moet eerst beregend worden. De grond is anders te hard om de uien er onbeschadigd uit te krijgen. Loonbedrijf Van den Dries uit 's-Heerenhoek beregent een perceel 'Troy' voor MSP uit Nieuwdorp. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Dat de harde wind het egaal beregenen duidelijk parten speelt, laat deze foto goed zien. De installatie staat afgesteld op een gift van 25 millimeter. Tegen de wind valt er hooguit 10 millimeter en met de wind mee kan er wel 40 millimeter vallen.

  Dat de harde wind het egaal beregenen duidelijk parten speelt, laat deze foto goed zien. De installatie staat afgesteld op een gift van 25 millimeter. Tegen de wind valt er hooguit 10 millimeter en met de wind mee kan er wel 40 millimeter vallen.

 • Terwijl de ene kant van het 9 hectare grote perceel wordt beregend, zijn twee rooicombinaties van loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp in het eerder beregende deel de uien aan het rooien.

  Terwijl de ene kant van het 9 hectare grote perceel wordt beregend, zijn twee rooicombinaties van loonbedrijf Kloosterman uit Lewedorp in het eerder beregende deel de uien aan het rooien.

 • De uien komen nu goed uit de grond en op het zwad ligt een acceptabel geklapt en schoon product.

  De uien komen nu goed uit de grond en op het zwad ligt een acceptabel geklapt en schoon product.

 • Dat het niet overal van een leien dakje gaat, laat deze ui zien. Zo diep werden ze in het najaar niet geplant, maar ook toen was het droog. Het geploegde land was niet makkelijk vlak te krijgen en door winterse verwering zijn de uien lager komen te zitten. Dit geeft bij het rooien een forse grondverplaatsing met stropen tot gevolg. Dit is gelukkig maar incidenteel.

  Dat het niet overal van een leien dakje gaat, laat deze ui zien. Zo diep werden ze in het najaar niet geplant, maar ook toen was het droog. Het geploegde land was niet makkelijk vlak te krijgen en door winterse verwering zijn de uien lager komen te zitten. Dit geeft bij het rooien een forse grondverplaatsing met stropen tot gevolg. Dit is gelukkig maar incidenteel.

 • De gerooide uien blijven niet lang op het veld liggen. Nog dezelfde dag worden ze geraapt en per wagen naar het bedrijf van MSP gebracht.

  De gerooide uien blijven niet lang op het veld liggen. Nog dezelfde dag worden ze geraapt en per wagen naar het bedrijf van MSP gebracht.

 • Loonbedrijf Kloosterman rooide eerder een deel van zijn eigen winteruien. Deze worden nu ook geraapt.

  Loonbedrijf Kloosterman rooide eerder een deel van zijn eigen winteruien. Deze worden nu ook geraapt.

 • Ook hier viel het water tijdens het beregenen door de harde wind erg onregelmatig. Het deel waar het meeste water viel moest eerst weer opdrogen, voordat gerooid kon worden. Het net opdrogende spuitspoor laat door de droogtescheuren goed zien dat water zeer welkom is.

  Ook hier viel het water tijdens het beregenen door de harde wind erg onregelmatig. Het deel waar het meeste water viel moest eerst weer opdrogen, voordat gerooid kon worden. Het net opdrogende spuitspoor laat door de droogtescheuren goed zien dat water zeer welkom is.

 • Over het algemeen bleef de ontwikkeling achter in vergelijking met andere jaren. Ondanks te veel ondermaat staan er toch mooi gebolde exemplaren in de rij. De tweedejaars plantuien zitten nu in het bollingsstadium en kunnen daarom goed water gebruiken.

  Over het algemeen bleef de ontwikkeling achter in vergelijking met andere jaren. Ondanks te veel ondermaat staan er toch mooi gebolde exemplaren in de rij. De tweedejaars plantuien zitten nu in het bollingsstadium en kunnen daarom goed water gebruiken.

 • Deze uien worden in kisten geraapt en gaan rechtstreeks naar afnemer Monie, in Nieuwdorp.

  Deze uien worden in kisten geraapt en gaan rechtstreeks naar afnemer Monie, in Nieuwdorp.

 • Op de moeilijkere delen van het perceel zoals de kopakkers, verliep het rooien niet optimaal. Kluiten in het zwad en veel onvolledig geklapte stengels, maar geen rooischade.

  Op de moeilijkere delen van het perceel zoals de kopakkers, verliep het rooien niet optimaal. Kluiten in het zwad en veel onvolledig geklapte stengels, maar geen rooischade.

 • In het veld was de situatie heel anders. Geen kluiten en ondanks dat het loof gestreken ligt, is het nog redelijk geklapt. De uien blijven ook hier niet lang liggen, maar gaan voor de droogwand om verder te drogen.

  In het veld was de situatie heel anders. Geen kluiten en ondanks dat het loof gestreken ligt, is het nog redelijk geklapt. De uien blijven ook hier niet lang liggen, maar gaan voor de droogwand om verder te drogen.

 • Op de zeefmatten kwam redelijk veel grond mee. Dit verdween samen met de door het water zacht gemaakte kluiten zo goed als allemaal door de spijlen.

  Op de zeefmatten kwam redelijk veel grond mee. Dit verdween samen met de door het water zacht gemaakte kluiten zo goed als allemaal door de spijlen.

 • Uiteindelijk komt er in de kisten een mooi product, schoon met nauwelijks kluiten. De geschatte opbrengst is 35 ton per hectare, zo’n 15 ton lager dan gebruikelijk.

  Uiteindelijk komt er in de kisten een mooi product, schoon met nauwelijks kluiten. De geschatte opbrengst is 35 ton per hectare, zo’n 15 ton lager dan gebruikelijk.

 • Wat betreft de uienoogst is de kop eraf. De percelen winteruien kunnen snel gerooid zijn, over een paar weken zijn de tweedejaars plantuien aan de beurt.

  Wat betreft de uienoogst is de kop eraf. De percelen winteruien kunnen snel gerooid zijn, over een paar weken zijn de tweedejaars plantuien aan de beurt.

Laatste reacties

Of registreer je om te kunnen reageren.