Akkerbouw

Foto & video

Specialisten beoordelen uien voor rassenlijst

Uienspecialisten beoordelen zaaiuien voor het landelijk rassenonderzoek van het Uien Innovatie en Kenniscentrum (UIKC). De uien komen van rassenproefvelden in Flevoland en Zeeland uit een lange bewaring.

Foto

 • De bewaaruien van de UIKC-proefvelden uit Zeeland en Flevoland worden anoniem beoordeeld door afnemers en verwerkers. Hun waarnemingen zijn een belangrijk onderdeel bij het samenstellen van de landelijke uienrassenlijst. Deze beoordeling vindt traditioneel plaats bij Wiskerke Onions in Kruiningen (Zld.). - Foto's: Anton Dingemanse

  De bewaaruien van de UIKC-proefvelden uit Zeeland en Flevoland worden anoniem beoordeeld door afnemers en verwerkers. Hun waarnemingen zijn een belangrijk onderdeel bij het samenstellen van de landelijke uienrassenlijst. Deze beoordeling vindt traditioneel plaats bij Wiskerke Onions in Kruiningen (Zld.). - Foto's: Anton Dingemanse

 • De uienspecialisten zijn zich van hun verantwoordelijkheid bewust en bepalen secuur de kwaliteit van het ras dat ze anoniem beoordelen. De kwaliteit van de bewaaruien van seizoen 2016 is goed. Dat vertaalt zich ook naar deze proefvelduien waar 1 tot 2% tarra uitvalt. De uien geteeld op de proefvelden bij Colijnsplaat in Zeeland zijn dit jaar iets beter van kleur en ook wat harder dan de in Flevoland geteelde uien.

  De uienspecialisten zijn zich van hun verantwoordelijkheid bewust en bepalen secuur de kwaliteit van het ras dat ze anoniem beoordelen. De kwaliteit van de bewaaruien van seizoen 2016 is goed. Dat vertaalt zich ook naar deze proefvelduien waar 1 tot 2% tarra uitvalt. De uien geteeld op de proefvelden bij Colijnsplaat in Zeeland zijn dit jaar iets beter van kleur en ook wat harder dan de in Flevoland geteelde uien.

 • Bij twijfel over een juiste beoordeling raadplegen de uienspecialisten voorbeeldsheets. Daarop staan afbeeldingen van een bepaalde afwijking en de eisen waaraan een ui moet voldoen.

  Bij twijfel over een juiste beoordeling raadplegen de uienspecialisten voorbeeldsheets. Daarop staan afbeeldingen van een bepaalde afwijking en de eisen waaraan een ui moet voldoen.

 • Een van de criteria waar op beoordeeld wordt is of er sprake is van een enkel hart of dubbel hart. De uien op de foto vallen onder de categorie enkel hart. Er zullen afnemers zijn die toch liever niet te veel van de linker ui in hun partij zien.

  Een van de criteria waar op beoordeeld wordt is of er sprake is van een enkel hart of dubbel hart. De uien op de foto vallen onder de categorie enkel hart. Er zullen afnemers zijn die toch liever niet te veel van de linker ui in hun partij zien.

 • De door het UIKC opgestelde norm voor enkel hart bij twee groeipunten is dat de groeipunten binnen een derde van de straal uit het midden liggen en twee derde of ruimer vanaf de schil.

  De door het UIKC opgestelde norm voor enkel hart bij twee groeipunten is dat de groeipunten binnen een derde van de straal uit het midden liggen en twee derde of ruimer vanaf de schil.

 • Een voorbeeld van links een ui met een enkel hart en rechts een met een dubbel hart.

  Een voorbeeld van links een ui met een enkel hart en rechts een met een dubbel hart.

 • Een dubbel hart valt op het beoordelingsformulier onder inwendig gebrek. De uienspecialisten beoordelen de uien op zes kenmerken: hardheid, huidvastheid, vorm, uniformiteit, kleur en inwendige gebreken. Voor elk kenmerk worden 20 uien beoordeeld, de waarneming wordt aangegeven op het formulier.

  Een dubbel hart valt op het beoordelingsformulier onder inwendig gebrek. De uienspecialisten beoordelen de uien op zes kenmerken: hardheid, huidvastheid, vorm, uniformiteit, kleur en inwendige gebreken. Voor elk kenmerk worden 20 uien beoordeeld, de waarneming wordt aangegeven op het formulier.

 • Om het tarrapercentage te bepalen wordt de kist met inhoud gewogen. Na de beoordeling wordt de rest gelezen en opnieuw gewogen. Na de visuele beoordeling volgen laboratoriumtest om de hardheid te bepalen.

  Om het tarrapercentage te bepalen wordt de kist met inhoud gewogen. Na de beoordeling wordt de rest gelezen en opnieuw gewogen. Na de visuele beoordeling volgen laboratoriumtest om de hardheid te bepalen.

 • 's Ochtends beoordelen handelaren en verwerkers de uien voor de rassenlijst. 's Middags geven vertegenwoordigers van de zaadhuizen hun oordeel. Hun oordeel is interessant, maar wordt niet meegenomen bij het samenstellen van de rassenlijst.

  's Ochtends beoordelen handelaren en verwerkers de uien voor de rassenlijst. 's Middags geven vertegenwoordigers van de zaadhuizen hun oordeel. Hun oordeel is interessant, maar wordt niet meegenomen bij het samenstellen van de rassenlijst.

Of registreer je om te kunnen reageren.