Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Bruine bonen onder ideale omstandigheden gezaaid

Telers van bruine bonen in Zeeuws-Vlaanderen profiteren van de goede omstandigheden bij het zaaien van de bonen.

Dhondt vult de zaadbakken van de achtrijer op het perceel.

In Zeeuws-Vlaanderen komt met de hogere temperaturen het zaaien van bruine bonen goed op gang. Bob Dhondt in Biervliet maakt de eerste zaaironde. - Foto's: Anton Dingemanse

Voor het zaaien legde Dhondt het perceel zaaiklaar met een Kongskilde zaaibedbereider.

Een paar dagen eerder had het 15 millimeter geregend. Meer millimeters waren welkom geweest, maar deze hoeveelheid was voldoende om voor bonen een geschikt zaaibed te creëren.

Voor Buijsse verhuist naar het volgende perceel, vult hij eerst nog de zaaimachine.

Op het erf laadt Mike Maas de zakken met zaaizaad van de wagen over in de bak van de verreiker. Deze staat op dezelfde spoorbreedte als de veldspuit, zodat Maas de zaaimachine via de spuitpaden kan bevoorraden.

Bij akkerbouwbedrijf Maas in Biervliet staat de VSS zaaibedbereider na het klaarleggen van de bonenpercelen alweer op het erf.

Omdat de aandrukwielen sporen in de grond achterlaten, heeft Dhondt kettingen achter de zaaimachine gemonteerd, die de sporen enigszins egaliseren.

Voor hij begint met zaaien draait hij eerst de zaaischijven vol en controleert hij of ze inderdaad vol zitten.

De wieltjes vooraan de trekker dienden voor GPS die was geïnstalleerd als hulpmiddel om in rechte lijn te rijden. Nu dienen ze als controle en back-up, mocht het GPS-signaal wegvallen.

Inmiddels is loonwerker Reggie Buijsse bezig met het zaaien van bonen voor Maas. Hij zaait met een twaalfrijige Kuhn zaaimachine.

Kort voor het zaaizaad door bonenbedrijf Termont & Thomaes wordt uitgeleverd, is het zaad ontsmet tegen schimmels en bonenluis. Na het ontsmetten moet niet te lang worden gewacht met zaaien, omdat het ontsmettingsmiddel de kiemkracht nadelig kan beïnvloeden. Normaal ligt de kiemkracht van bonen op zo n 95%.

De teler zaait 140 tot 150 kilo Narda-zaaizaad per hectare. In de rij komt dat neer op ongeveer 11 bonen per meter. Voldoende warmte is voor bonen net zo belangrijk als vocht.

Achter elke rij van de zaaimachine zit een schijvenset die op het zaaispoor een ruggetje grond legt. De boon heeft hier geen moeite mee, maar het ruggetje vergemakkelijkt volgens Buijsse het uitschoffelen van de rijen voor de oogst.

Beheer
WP Admin