Akkerbouw

Foto & video

Uien zaaien met elektrisch aangedreven zaai-elementen

Machinefabrikant Kramer ontwikkelde een elektrisch aangedreven uienzaaimachine. Deze is voor het eerst ingezet door loonbedrijf Damen in Terheijden (N.-Br.).

Foto

 • De eerste elektrisch aangedreven zaaimachine voor fijnzadige gewassen van Kramer is in gebruik bij loonbedrijf Damen in Terheijden (N.-Br.). Het loonbedrijf zaait uien bij Ruud Damen in Klundert.

  De eerste elektrisch aangedreven zaaimachine voor fijnzadige gewassen van Kramer is in gebruik bij loonbedrijf Damen in Terheijden (N.-Br.). Het loonbedrijf zaait uien bij Ruud Damen in Klundert.

 • De Kramer Protronic-precisiezaaimachine zaait 16 rijen op 2 bedden van 2,25 meter: één bed achter de trekker en aan beide zijden een half bed.

  De Kramer Protronic-precisiezaaimachine zaait 16 rijen op 2 bedden van 2,25 meter: één bed achter de trekker en aan beide zijden een half bed.

 • Met een speciaal knikarmsysteem zijn de buitenste elementen op te klappen. De transportbreedte blijft zo beperkt tot 3,20 meter.

  Met een speciaal knikarmsysteem zijn de buitenste elementen op te klappen. De transportbreedte blijft zo beperkt tot 3,20 meter.

 • Het bijzondere aan deze zaaimachine is dat elk zaaielement door een eigen elektromotor wordt aangedreven. Hierdoor kan vanuit de trekker het aantal zaden per rij worden ingesteld, of uitgezet in spuitspoor. Sommige telers geven er voorkeur aan om de rijen naast de spuitsporen iets dikker te zaaien.

  Het bijzondere aan deze zaaimachine is dat elk zaaielement door een eigen elektromotor wordt aangedreven. Hierdoor kan vanuit de trekker het aantal zaden per rij worden ingesteld, of uitgezet in spuitspoor. Sommige telers geven er voorkeur aan om de rijen naast de spuitsporen iets dikker te zaaien.

 • De 12 volt gelijkstroom wordt geleverd door een accu op de machine. Deze wordt gevoed door een eigen dynamo.

  De 12 volt gelijkstroom wordt geleverd door een accu op de machine. Deze wordt gevoed door een eigen dynamo.

 • Deze dynamo wordt op zijn beurt weer aangedreven door een hydromotor die is aangesloten op het hydraulisch systeem van de trekker.

  Deze dynamo wordt op zijn beurt weer aangedreven door een hydromotor die is aangesloten op het hydraulisch systeem van de trekker.

 • De zaaimachine kan uitgerust worden met een gps-systeem, zodat de machine op basis van taakkaarten de zaaizaadhoeveelheid plaatsspecifiek kan variëren. Op deze eerste machine is dat nog niet toegepast. Deze machine wordt nu nog handmatig ingesteld.

  De zaaimachine kan uitgerust worden met een gps-systeem, zodat de machine op basis van taakkaarten de zaaizaadhoeveelheid plaatsspecifiek kan variëren. Op deze eerste machine is dat nog niet toegepast. Deze machine wordt nu nog handmatig ingesteld.

 • Ook de granulaatbakken worden elektrisch aangedreven, maar dan in segmenten van 3 bakken per elektromotor.

  Ook de granulaatbakken worden elektrisch aangedreven, maar dan in segmenten van 3 bakken per elektromotor.

 • Damen zaait 13,5 hectare Firmo-zaaiuien. Door het drogende weer is de bovengrond vrij droog. Dat het zaad nog droog ligt, vindt de teler niet zo’n probleem. Na een regenbui komt het wel op.

  Damen zaait 13,5 hectare Firmo-zaaiuien. Door het drogende weer is de bovengrond vrij droog. Dat het zaad nog droog ligt, vindt de teler niet zo’n probleem. Na een regenbui komt het wel op.

Of registreer je om te kunnen reageren.