Akkerbouw

Foto & video 5 reacties

Pootcombinaties beoordeeld op bodemdruk

Advies- en onderzoeksorganisatie Delphy legt bij Dirksland (Z.-H.) een aardappelproef aan. Onderzoekers meten het effect van de wieldruk van pootcombinaties op de aardappelopbrengst.

Foto

 • In een proef vergelijkt Delphy de bodemdruk van acht pootcombinaties. Hier een New Holland T7.720 op Zuidberg-rupsen met Miedema CP42-plantmachine. - Foto's: Anton Dingemanse

  In een proef vergelijkt Delphy de bodemdruk van acht pootcombinaties. Hier een New Holland T7.720 op Zuidberg-rupsen met Miedema CP42-plantmachine. - Foto's: Anton Dingemanse

 • De agrarische bedrijven Franzen Landbouw en Maatschap Buth hebben een perceel beschikbaar voor deze praktijkproef. Beide percelen zijn zavelgrond van circa 25% afslibbaar. Elke deelnemende combinatie plant op elk perceel ongeveer een halve hectare. Op het ene perceel Agria voor frites en op het andere perceel Milva-tafelaardappel. Een Fendt 724 op dubbel lucht plant hier met een Miedema CP42.

  De agrarische bedrijven Franzen Landbouw en Maatschap Buth hebben een perceel beschikbaar voor deze praktijkproef. Beide percelen zijn zavelgrond van circa 25% afslibbaar. Elke deelnemende combinatie plant op elk perceel ongeveer een halve hectare. Op het ene perceel Agria voor frites en op het andere perceel Milva-tafelaardappel. Een Fendt 724 op dubbel lucht plant hier met een Miedema CP42.

 • Aan de vergelijking doen acht combinaties mee, die in één werkgang bewerken, planten en frezen. Voor deze plantmethode is gekozen omdat deze ten eerste steeds vaker wordt toegepast en ten tweede voor de gelijkwaardigheid van de proeven. De verschillen zitten in wielen, banden en rupsen. Een van de deelnemende combinaties is een Fendt 828 Vario op brede banden met Miedema CP42.

  Aan de vergelijking doen acht combinaties mee, die in één werkgang bewerken, planten en frezen. Voor deze plantmethode is gekozen omdat deze ten eerste steeds vaker wordt toegepast en ten tweede voor de gelijkwaardigheid van de proeven. De verschillen zitten in wielen, banden en rupsen. Een van de deelnemende combinaties is een Fendt 828 Vario op brede banden met Miedema CP42.

 • Voor het poten wordt de combinatie gewogen en wordt het gewicht per wiel bepaald. Hier wordt de Fendt met brede banden op de weegunit gedirigeerd.

  Voor het poten wordt de combinatie gewogen en wordt het gewicht per wiel bepaald. Hier wordt de Fendt met brede banden op de weegunit gedirigeerd.

 • William Huizer (links), medewerker van Rinus Roon Profile Agriculture, en Tonnis van der Veen van Bridgestone nemen het meet-en weegwerk voor hun rekening. Ze controleren en noteren de meetgegevens.

  William Huizer (links), medewerker van Rinus Roon Profile Agriculture, en Tonnis van der Veen van Bridgestone nemen het meet-en weegwerk voor hun rekening. Ze controleren en noteren de meetgegevens.

 • Ook op het veld wordt gemeten. Hier meten de onderzoekers de bandendruk van een plantmachine. Uiteraard leggen ze de bandendruk van de trekkers ook vast.

  Ook op het veld wordt gemeten. Hier meten de onderzoekers de bandendruk van een plantmachine. Uiteraard leggen ze de bandendruk van de trekkers ook vast.

 • Niets wordt aan het toeval overgelaten. Zo wordt ook het aantal nokken per band geteld.

  Niets wordt aan het toeval overgelaten. Zo wordt ook het aantal nokken per band geteld.

 • Op het veld beoordelen de onderzoekers de kwaliteit van het plantwerk. De plantdiepte van de aardappel ligt iets onder het maaiveld.

  Op het veld beoordelen de onderzoekers de kwaliteit van het plantwerk. De plantdiepte van de aardappel ligt iets onder het maaiveld.

 • Soms ontstaat er een discussie over het plantwerk. Jeroen Willemse van Delphy, achteraan met blauwe jas, coördineert deze praktijkproef. Twee stagiairs staan hem daarin bij.

  Soms ontstaat er een discussie over het plantwerk. Jeroen Willemse van Delphy, achteraan met blauwe jas, coördineert deze praktijkproef. Twee stagiairs staan hem daarin bij.

 • De meeste combinaties maakten gebruik van een achterfrees. Uitzondering is deze New-Holland T7.720 op dubbellucht met een Multivator-frontfrees. Deze combinatie was met ruim 13,5 ton de minst zware bij deze proef. De zwaarste combinatie was een Claas 3800 Trac Xerion op brede banden met een Miedema-pootmachine. Deze woog ruim 21 ton.

  De meeste combinaties maakten gebruik van een achterfrees. Uitzondering is deze New-Holland T7.720 op dubbellucht met een Multivator-frontfrees. Deze combinatie was met ruim 13,5 ton de minst zware bij deze proef. De zwaarste combinatie was een Claas 3800 Trac Xerion op brede banden met een Miedema-pootmachine. Deze woog ruim 21 ton.

 • Een andere deelnemende Claas was deze Challenger op rupsen van 80 cm breed met Miedema CP42. Bijna alle combinaties planten met Miedema, uitgezonderd een John Deere 6215R met Grimme GL420.

  Een andere deelnemende Claas was deze Challenger op rupsen van 80 cm breed met Miedema CP42. Bijna alle combinaties planten met Miedema, uitgezonderd een John Deere 6215R met Grimme GL420.

 • Het spoor van de Claas Challenger. Van insporing is op deze droge bovengrond geen sprake. In hoeverre er van verdichting onderin sprake is zal blijken bij de opbrengstmeting. Aan de proef doen drie combinaties met rupsen mee. Naast de eerder genoemde neemt ook een Deutz Agrotron TTV 7250 op smalle rups deel aan de proef.

  Het spoor van de Claas Challenger. Van insporing is op deze droge bovengrond geen sprake. In hoeverre er van verdichting onderin sprake is zal blijken bij de opbrengstmeting. Aan de proef doen drie combinaties met rupsen mee. Naast de eerder genoemde neemt ook een Deutz Agrotron TTV 7250 op smalle rups deel aan de proef.

 • De achterste rups van de New-Holland T7.270 tijdens het planten. Van de voorste rups is nauwelijks insporing te zien.

  De achterste rups van de New-Holland T7.270 tijdens het planten. Van de voorste rups is nauwelijks insporing te zien.

 • Een indruk van het werk van deze combinatie. Rechtsonder onbewerkte grond en rechtsmidden een stukje spoor van de rups. Dan de gefreesde grond met het spoor van de planter en linksboven het laatste stukje van de ruggen.

  Een indruk van het werk van deze combinatie. Rechtsonder onbewerkte grond en rechtsmidden een stukje spoor van de rups. Dan de gefreesde grond met het spoor van de planter en linksboven het laatste stukje van de ruggen.

 • Twee combinaties tegelijk aan het werk met de Miedema CP42. Links de New Holland op rupsen en rechts de Fendt op brede banden. Bij de oogst van de aardappelen zal blijken in hoeverre de verschillende banden en rupsen verdichting in de bodem teweegbrengen en wat daarvan de invloed is op de aardappelopbrengst.

  Twee combinaties tegelijk aan het werk met de Miedema CP42. Links de New Holland op rupsen en rechts de Fendt op brede banden. Bij de oogst van de aardappelen zal blijken in hoeverre de verschillende banden en rupsen verdichting in de bodem teweegbrengen en wat daarvan de invloed is op de aardappelopbrengst.

Laatste reacties

 • flyinghollander

  Laatste foto @Anton Dingemanse is rechts de New Holland en links de Fendt.

 • info36

  Het lijkt meer op actie tankslag

 • agri2

  Volgens mij rijden er op Flakkee ook trekkers van rond de 100 pk met frontfrees en aardappelpoters, jammer dat die niet met de proef mee doen, want die zijn toch een stuk lichter.

 • risseeuw

 • boer drenth

  de zotheid ten top . aardappelpoten met gewichten van over de 21 ton. mijn pootcombinatie, waar ik over de 100 ha mee poot weegt met volle bunker 7400 kg. en dat gaat hier op zand grond prima. totaal gewicht dus.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.