Foto: Anton Dingemanse AkkerbouwFoto

Drempels tegen afspoeling

Arnold Timmerman in Kattendijke legt met een ‘Erosion stop’ drempels aan tussen de aardappelruggen, om afspoeling te voorkomen.

Op dit 16 hectare grote perceel wordt Markies geteeld. Een dag voor het planten werd met sleepslang bemest.

De aandrijving is hydraulisch en een krukassysteem zorgt voor de variatie in het dammetjes opwerpen.

Deze lepels staan zo afgesteld, dat ze niet gelijktijdig dammetjes opwerpen.

Medewerker Colin Zuidweg vult de plantbak voor de volgende omgang. De lengte van het perceel is zodanig, dat met een volle plantbak een omgang kan worden geplant.

Veel percelen van Arnold Timmerman uit het Zeeuwse Kattendijke hebben een glooiing en afschot richting sloot. Om te voorkomen dat bij een fikse regenbui teeltgrond met nutriënten wegspoelt, heeft hij geïnvesteerd in de zogeheten Erosion stop.

De dammetjes worden gelegd door lepels die tussen de ruggen wat grond ophalen.

Bijkomend is dat het regenwater ook langer op de hogere delen van de akker blijft staan. Deze voorziening is uiteraard alleen zinvol bij geringe tot normale regenval. Bij wateroverlast wil je het water het liefst zo snel mogelijk van de akker weg krijgen. In dat geval worden de dammetjes gewoon overspoeld.

Het systeem achter de pootmachine legt kleine dammetjes tussen de ruggen.

Een beeld van de dammetjes tussen de ruggen. Omdat de bodem tussen de ruggen niet meer vlak is, kan het zijn dat bij bijvoorbeeld rooiwerk een licht ongemak valt te constateren.

Beheer
WP Admin