Akkerbouw

Foto & video

Zeeuwse wintertarwe krijgt eerste mestgift

In het zuidwesten bleef het voorjaarswerk vorige week beperkt tot het bemesten van drogere percelen.

Foto

 • Loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke bemest hier met sleepslang een perceel wintertarwe bij Kortgene. - Foto's: Anton Dingemanse

  Loonbedrijf Louwerse uit Serooskerke bemest hier met sleepslang een perceel wintertarwe bij Kortgene. - Foto's: Anton Dingemanse

 • Een dag eerder werd een perceel grasland bij akkerbouwer-veehouder Van der Louw in Kats bemest. De bemester en pompwagen zijn bij de mestput gearriveerd.

  Een dag eerder werd een perceel grasland bij akkerbouwer-veehouder Van der Louw in Kats bemest. De bemester en pompwagen zijn bij de mestput gearriveerd.

 • Voor het bemesten is het perceel voor GPS uitgezet. Nu wordt de slang naar de mestput getrokken. De slang bleek net lang genoeg te zijn, anders moest er een slang extra worden uitgerold.

  Voor het bemesten is het perceel voor GPS uitgezet. Nu wordt de slang naar de mestput getrokken. De slang bleek net lang genoeg te zijn, anders moest er een slang extra worden uitgerold.

 • Inmiddels is de slang aan de pompwagen aangesloten. Chauffeur Ronald Noordermeer maakt de aansluiting naar de put. Van der Louw verdunt zelf zijn mest, zodat de bemester vlot kan uitrijden.

  Inmiddels is de slang aan de pompwagen aangesloten. Chauffeur Ronald Noordermeer maakt de aansluiting naar de put. Van der Louw verdunt zelf zijn mest, zodat de bemester vlot kan uitrijden.

 • Eenmaal terug op het perceel wordt ook daar de toevoerslang aangesloten en kan het uitrijden beginnen.

  Eenmaal terug op het perceel wordt ook daar de toevoerslang aangesloten en kan het uitrijden beginnen.

 • Dit gras is niet voor de koeien, maar bestemd voor de drogerij. Daar wordt het verwerkt en klein verpakt voor de detailhandel.

  Dit gras is niet voor de koeien, maar bestemd voor de drogerij. Daar wordt het verwerkt en klein verpakt voor de detailhandel.

 • Op het perceel wintertarwe van Frank van Maldegem in Kortgene heeft vorig jaar mais gestaan. Na de oogst werd in een werkgang gespit met krukasspitter, geroterd, gezaaid en met rol aangedrukt. De zware grond heeft voldoende draagkracht voor de sleepslangcombinatie.

  Op het perceel wintertarwe van Frank van Maldegem in Kortgene heeft vorig jaar mais gestaan. Na de oogst werd in een werkgang gespit met krukasspitter, geroterd, gezaaid en met rol aangedrukt. De zware grond heeft voldoende draagkracht voor de sleepslangcombinatie.

 • Dat niet veel meer dan de bovenste centimeters droog zijn, laat het spoor van de sleepslang duidelijk zien.

  Dat niet veel meer dan de bovenste centimeters droog zijn, laat het spoor van de sleepslang duidelijk zien.

 • Door de zachte grond maken de schijven mooie sleuven waar de mest goed ingaat. Maar doordat de bodem nog veel vocht bevat, zal de mest wat minder snel in de bodem opgenomen worden.

  Door de zachte grond maken de schijven mooie sleuven waar de mest goed ingaat. Maar doordat de bodem nog veel vocht bevat, zal de mest wat minder snel in de bodem opgenomen worden.

 • Dan is het tijd voor koffie.

  Dan is het tijd voor koffie.

 • Ondertussen is de volgende vracht met drijfmest gearriveerd. Vakutrans verzorgt hier de mesttransporten.

  Ondertussen is de volgende vracht met drijfmest gearriveerd. Vakutrans verzorgt hier de mesttransporten.

 • De vrachtautochauffeur koppelt de tank aan de pompwagen en de volgende vracht kan over het land worden uitgereden.

  De vrachtautochauffeur koppelt de tank aan de pompwagen en de volgende vracht kan over het land worden uitgereden.

 • Sleepslangchauffeur Laurens Noordermeer houdt regelmatig contact met de pompwagen om het bemesten vlot te laten verlopen. Vooral het wisselen van de vrachtauto's vraagt overleg.

  Sleepslangchauffeur Laurens Noordermeer houdt regelmatig contact met de pompwagen om het bemesten vlot te laten verlopen. Vooral het wisselen van de vrachtauto's vraagt overleg.

 • Herman de Jonge in Kats vult zijn kunstmeststrooier met KAS om zijn perceel Tartaros-wintertarwe te bemesten.

  Herman de Jonge in Kats vult zijn kunstmeststrooier met KAS om zijn perceel Tartaros-wintertarwe te bemesten.

 • Omdat hij de grond niet te veel wil belasten, heeft hij zijn historische MF 35FX voorzien van kooiwielen en de PZ-strooier van stal gehaald.

  Omdat hij de grond niet te veel wil belasten, heeft hij zijn historische MF 35FX voorzien van kooiwielen en de PZ-strooier van stal gehaald.

 • Terwijl De Jonge bemest, zet zijn dochter Talitha het perceel uit. Samen met haar zuster en vader vormen ze een maatschap. Zij heeft inmiddels haar baan opgezegd en werkt nu mee in het bedrijf.

  Terwijl De Jonge bemest, zet zijn dochter Talitha het perceel uit. Samen met haar zuster en vader vormen ze een maatschap. Zij heeft inmiddels haar baan opgezegd en werkt nu mee in het bedrijf.

 • Ook Piet Nieuwenhuijse in Kruiningen strooit Kas op een perceel wintertarwe.

  Ook Piet Nieuwenhuijse in Kruiningen strooit Kas op een perceel wintertarwe.

 • De wagen is bijna leeg en het laatste beetje wordt nog geladen, waarna een nieuwe vracht wordt gehaald.

  De wagen is bijna leeg en het laatste beetje wordt nog geladen, waarna een nieuwe vracht wordt gehaald.

 • Op lage drukbanden strooit Nieuwenhuijse de kunstmest uit op een perceel van de familie Lenshoek. De teelt doet hij voor hen in loonwerk.

  Op lage drukbanden strooit Nieuwenhuijse de kunstmest uit op een perceel van de familie Lenshoek. De teelt doet hij voor hen in loonwerk.

 • Dit perceel is voor het zaaien geploegd en had als voorvrucht luzerne. De wintertarwe is in rijen gezaaid en staat er goed bij.

  Dit perceel is voor het zaaien geploegd en had als voorvrucht luzerne. De wintertarwe is in rijen gezaaid en staat er goed bij.

 • Peter Noteboom uit Wolphaartsdijk geeft een perceel wintertarwe vloeibare Urean met zwavel.

  Peter Noteboom uit Wolphaartsdijk geeft een perceel wintertarwe vloeibare Urean met zwavel.

Of registreer je om te kunnen reageren.