Akkerbouw

Foto & video 3 reacties

Nog weinig primeuraardappelen gepoot

Door de vele neerslag in de afgelopen weken zijn op Tholen nog bijna geen aardappelen geplant. Het pootgoed staat nog rustig in kiembakjes voor te kiemen.

Foto

 • Om op tijd Thoolse primeuraardappelen te kunnen oogsten zouden om deze tijd de poters voor de teelt onder plastic wel in de grond moeten. Het natte weer speelt de telers danig parten. Zoals bij alle telers staan bij van Iwaarden uit St-Annaland de poters in de kiemkistjes rustig verder te kiemen tot het moment van planten. Foto's: Anton Dingemanse

  Om op tijd Thoolse primeuraardappelen te kunnen oogsten zouden om deze tijd de poters voor de teelt onder plastic wel in de grond moeten. Het natte weer speelt de telers danig parten. Zoals bij alle telers staan bij van Iwaarden uit St-Annaland de poters in de kiemkistjes rustig verder te kiemen tot het moment van planten. Foto's: Anton Dingemanse

 • Dit zijn kiemende Doré’s. De kiemen zijn mooi donker maar kunnen nog wel verder ontwikkelen.

  Dit zijn kiemende Doré’s. De kiemen zijn mooi donker maar kunnen nog wel verder ontwikkelen.

 • Dat geldt ook voor de Frieslanders die wel wat verder zijn. De Doré en Frieslander kunnen wel de grond in, maar het is ten aanzien van de grote van de kiem nog geen noodzaak. Deze twee rassen zijn bedoeld voor de vervroegde teelt onder plastic.

  Dat geldt ook voor de Frieslanders die wel wat verder zijn. De Doré en Frieslander kunnen wel de grond in, maar het is ten aanzien van de grote van de kiem nog geen noodzaak. Deze twee rassen zijn bedoeld voor de vervroegde teelt onder plastic.

 • In het Frieslander-pootgoed zijn wel wat knollen met groeischeuren aangetroffen. Omdat die ontstaan als gevolg van plotselinge toename van vocht, na een droge periode, acht van Iwaarden het uitermate onwaarschijnlijk dat deze poters een kwalitatief mindere oogst zullen opleveren. De poters zien er wat minder uit maar dat heeft geen invloed op de nateelt.

  In het Frieslander-pootgoed zijn wel wat knollen met groeischeuren aangetroffen. Omdat die ontstaan als gevolg van plotselinge toename van vocht, na een droge periode, acht van Iwaarden het uitermate onwaarschijnlijk dat deze poters een kwalitatief mindere oogst zullen opleveren. De poters zien er wat minder uit maar dat heeft geen invloed op de nateelt.

 • Het pootgoed voor de latere teelten staat in Joppe-zakken voor te kiemen. Corné van Iwaarden bekijkt hier de ontwikkeling van de Bildtstar. Voor de vroege teelten heeft voorkiemen in Joppe-zakken duidelijk een meerwaarde. Voor latere rassen wordt dat voordeel door telers in twijfel getrokken.

  Het pootgoed voor de latere teelten staat in Joppe-zakken voor te kiemen. Corné van Iwaarden bekijkt hier de ontwikkeling van de Bildtstar. Voor de vroege teelten heeft voorkiemen in Joppe-zakken duidelijk een meerwaarde. Voor latere rassen wordt dat voordeel door telers in twijfel getrokken.

 • De kiemen van deze Bildtstar in Joppe-zak zullen zich hoofdzakelijk nog in de dikte ontwikkelen.

  De kiemen van deze Bildtstar in Joppe-zak zullen zich hoofdzakelijk nog in de dikte ontwikkelen.

 • Ook het Nicola-pootgoed laat al mooie kiemen zien.

  Ook het Nicola-pootgoed laat al mooie kiemen zien.

 • Het Fontane-pootgoed is net binnen en veel meer dan kiemogen is dan ook nog niet te zien. Alle pootgoed is nog niet binnen en het kost Van Iwaarden dit jaar toch wat meer moeite om alle gewenste rassen geleverd te krijgen.

  Het Fontane-pootgoed is net binnen en veel meer dan kiemogen is dan ook nog niet te zien. Alle pootgoed is nog niet binnen en het kost Van Iwaarden dit jaar toch wat meer moeite om alle gewenste rassen geleverd te krijgen.

 • Het bedrijf wordt door Corné en zijn neef Tom van Iwaarden gerund en omvat naast een akkerbouwtak ook een kassencomplex, hoofdzakelijk voor zaadteelt. Tijdens de winterperiode worden in de kas Doré-aardappelen geteeld. Deze zijn tussen kerst en nieuwjaar geplant en het gewas staat er inmiddels florissant bij.

  Het bedrijf wordt door Corné en zijn neef Tom van Iwaarden gerund en omvat naast een akkerbouwtak ook een kassencomplex, hoofdzakelijk voor zaadteelt. Tijdens de winterperiode worden in de kas Doré-aardappelen geteeld. Deze zijn tussen kerst en nieuwjaar geplant en het gewas staat er inmiddels florissant bij.

 • Van Iwaarden kijkt voorzichtig in de rug om te zien in hoeverre er al knolontwikkeling is te zien.

  Van Iwaarden kijkt voorzichtig in de rug om te zien in hoeverre er al knolontwikkeling is te zien.

 • De knolvorming begint op gang te komen. Dat moet ook wel, want over een maand wil de teler de eerste aardappelen al oogsten. En met een maand of twee moet alles weg zijn om plaats te maken voor de zaadteelt.

  De knolvorming begint op gang te komen. Dat moet ook wel, want over een maand wil de teler de eerste aardappelen al oogsten. En met een maand of twee moet alles weg zijn om plaats te maken voor de zaadteelt.

 • Van Iwaarden teelt op jaarbasis 10 hectare primeuraardappelen voor de handel. Een klein deel wordt in de eigen boerderijwinkel verkocht. Hier Bildtstar van het vorige jaar, klaar voor de verkoop.

  Van Iwaarden teelt op jaarbasis 10 hectare primeuraardappelen voor de handel. Een klein deel wordt in de eigen boerderijwinkel verkocht. Hier Bildtstar van het vorige jaar, klaar voor de verkoop.

 • De in het najaar geploegde en nu nog te natte akkers zullen nog wel twee weken op de eerste bewerkingen moeten wachten. Dit perceel - wat zwaardere grond - nog langer.

  De in het najaar geploegde en nu nog te natte akkers zullen nog wel twee weken op de eerste bewerkingen moeten wachten. Dit perceel - wat zwaardere grond - nog langer.

 • Een collega-teler heeft al kans gezien de eerste aardappelen te planten. Doordat het weer ging regenen lukte het frezen niet meer. Hierdoor kon dus ook geen plastic over de ruggen geplaatst worden.

  Een collega-teler heeft al kans gezien de eerste aardappelen te planten. Doordat het weer ging regenen lukte het frezen niet meer. Hierdoor kon dus ook geen plastic over de ruggen geplaatst worden.

 • Het perceel werd op 18 februari geplant. Ondanks de niet optimale omstandigheden komt de worteling goed op gang, te zien aan deze Doré. De betrekkelijk hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar zullen daar zeker een positieve invloed op hebben.

  Het perceel werd op 18 februari geplant. Ondanks de niet optimale omstandigheden komt de worteling goed op gang, te zien aan deze Doré. De betrekkelijk hoge temperaturen voor deze tijd van het jaar zullen daar zeker een positieve invloed op hebben.

Laatste reacties

 • koestal

  DE prijs in de winkel is al gezakt

 • boertinus

  Sinds wanneer is bildstar een blank schillige aardappel?

 • erikenduro

  We beginnen hier op het eiland van Jersey al met het rooien deze week. In de kassen . Eerste week van april buiten .

Of registreer je om te kunnen reageren.